Aragonès carrega contra Sánchez: «Ha jugat amb els sentiments de la gent»

Els republicans critiquen que el moviment del líder socialista ha estat una "comèdia" i un "acte electoral" que culmina sense cap proposta per combatre l'extrema dreta

Pere Aragonès en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès en una imatge d'arxiu. | Marc Puig / ERC
29 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:06h

Un "acte de comèdia", una "maniobra personalista", i un "moviment electoral". La indignació a la seu d'ERC després de l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de no plegar per les amenaces de l'extrema dreta malgrat haver-ho plantejat, no es podia amagar aquest matí. Ja fa dies que els republicans advertien que tot es tractava d'una "performance", i ara el president i candidat del 12-M, Pere Aragonès, ho ha reiterat. "Ha estat un acte de comèdia que ha durat cinc dies en el qual s'ha jugat amb els sentiments de les persones", ha dit en una roda de premsa convocada d'urgència després de la compareixença de Sánchez.

Aragonès ha emmarcat el moviment en una "cortina de fum", i ho ha descrit com un "gest personalista" que ha culminat amb cap "proposta concreta" per combatre la ultradreta, que és l'origen del debat. També ha considerat que ha existit una "sobreactuació absolutament desproporcionada". "Davant qualsevol atac, la màxima empatia. Però davant d'una comèdia electoral de cinc dies, aquesta empatia ha de ser posada a un costat i denunciar que no ha estat una actuació honesta", ha reblat.

Així, ha insistit que després de cinc dies, s'ha confirmat "el pitjor dels auguris", que tot era una "maniobra política". "Ha fet una utilització de la solidaritat davant dels atacs de l'extrema dreta per benefici partidista. Aquesta no és la manera de fer política", ha insistit. Així mateix, ha esperat que ara els socialistes acceptin impulsar les iniciatives que els republicans plantegen al Congrés a favor de la democratització dels poders de l'Estat.

Més enllà de reaccionar a Sánchez, Aragonès també ha ficat el dit a l'ull al candidat del PSC, Salvador Illa, que ha celebrat la decisió de quedar-se del president espanyol. "Si l'estil del PSC és agafar-se cinc dies de vacances quan toca defensar les institucions davant l'extrema dreta, això no li convé a Catalunya. Imaginin que quan a mi em van espiar amb Pegasus m'hagués agafat cinc dies per pensar-me si continuo com a president perquè em sento atacat pel CNI", ha reblat. 

Des del primer moment en què Sánchez va anunciar que reflexionaria una possible dimissió, des d'ERC van ser molt crítics amb el moviment. Si bé la majoria de dirigents van expressar solidaritat, també van recordar que el PSOE va mirar cap a una altra banda quan van començar la persecució de la dreta política i mediàtica contra l'independentisme. "Jo també estic profundament enamorat de la meva dona, però no abandono", va dir Aragonès en l'acte d'inici de campanya d'ERC, parafrasejant la carta de Sánchez en què parlava de la seva dona, Begoña Gómez, pels atacs que ha rebut.

Al llarg d'aquestes últimes jornades els republicans han reivindicat que a l'extrema dreta se li ha de plantar cara. Diumenge mateix, des de Ginebra amb motiu d'un acte per visibilitzar l'exili, en aquest cas de la secretària general, Marta Rovira, i del diputat Ruben Wagensberg, el president de la Generalitat també va exigir al president espanyol que no plegui, perquè "retrocedir és donar la raó a l'extrema dreta". També Rovira va apuntar que no li havien de tremolar les cames en un moment què cal "més que mai" estar al costat de la democràcia.