Sánchez es planteja dimitir per «l'operació d'assetjament» contra la seva esposa

El president del govern espanyol acusa l'extrema dreta política i mediàtica de dur a terme una "campanya per terra, mar i aire" contra ell i el seu entorn, i cancel·la l'agenda durant cinc dies per decidir el seu futur

Begoña Gómez i Pedro Sánchez, en imatge d'arxiu
Begoña Gómez i Pedro Sánchez, en imatge d'arxiu
24 d'abril del 2024
Actualitzat a les 22:31h

Pedro Sánchez es planteja deixar el càrrec de president del govern espanyol arran de la "campanya d'assetjament" contra la seva esposa, Begoña Gómez. El jutge ha obert diligències contra ella per un presumpte delicte de tràfic d'influències. En una carta pública, Sánchez ha anunciat que cancel·la la seva agenda durant cinc dies per decidir què fa. "Necessito parar i reflexionar", ha dit. El moviment de Sánchez arriba just el dia abans que comenci la campanya electoral a Catalunya, on ell havia de tenir un paper destacat per acompanyar Salvador Illa

 Sánchez ha denunciat un moviment de PP i Vox de dur a terme una estratègia de "persecució sistemàtica", amb la col·laboració d'una organització d'ultradreta com Manos Limpias. És, de fet, una denúncia d'aquesta entitat la que ha facilitat que el jutge obri diligències contra la seva dona. "M'urgeix respondre'm a la pregunta de si val la pena, tot i el fang en què la dreta i la ultradreta pretén convertir la política. Si he de continuar al capdavant del govern o renunciar a aquest alt honor", ha afirmat. El dia 29 d'abril farà pública la seva decisió en una conferència de premsa.

En la carta, el president del govern espanyol treu credibilitat a la denúncia de Manos Limpias, basada en "suposades informacions" de mitjans digitals d'extrema dreta, contra les quals Gómez ha emprès accions legals. "Es tracta d'una operació d'assetjament per terra, mar i aire per intentar fer-me defallir en allò polític i personal atacant la meva esposa", diu Sánchez. Aquesta campanya, recorda, va començar fa anys i es va incrementar a partir de la moció de censura contra Mariano Rajoy i  els acords amb els independentistes.

Sánchez assenyala la "sobreactuació" de Feijóo i Abascal en tot aquest afer. Després de diverses denúncies arxivades i la "instrumentalització" del Senat, el proper pas ha estat la judicialització dels fets. "No hi ha cas, denúncies Begoña per ser la meva esposa", assenyala el president espanyol. Tot plegat, en la línia de "deshumanitzar i deslegitimar" l'adversari polític a través de "denúncies escandaloses i falses". 

Malgrat els atacs, Sánchez ha recordat els resultats de les eleccions del 23 de juliol, que van permetre reeditar un govern de coalició progressista. "La dreta i la ultradreta no han acceptat el resultat electoral", ha reiterat. Les acusacions de manca de legitimitat del govern de Sánchez han estat a l'ordre del dia des de fa mesos. "Són conscients que amb l'atac polític no era suficient i ara han traspassat la línia del respecte a la vida familiar i l'atac a la seva vida personal", diu.

Habituat als girs de guió inesperats -va convocar eleccions anticipades just l'endemà de la patacada del PSOE a les municipals, per exemple-, Sánchez amaga ara de deixar la presidència poques hores abans de començar la campanya a Catalunya. El PSC havia dissenyat una campanya amb una alta presència de Sánchez, amb fins a cinc visites del líder socialista a Catalunya, que ara queda en entredit. Illa ha traslladat el seu suport al líder del PSOE. Per això, ha convocat una executiva extraordinària abans d'arrencar-la. Una dimissió de Sánchez també podria tenir efectes imprevisibles. L'amnistia, bloquejada al Senat, encara no s'ha aprovat definitivament.

«Empatia» i «victimització»: les reaccions a l'anunci

Més enllà del suport d'Illa, una de les primeres reaccions polítiques ha estat la de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha afirmat que empatitza "amb el dolor", però ha aprofitat per recordar a Sánchez les conseqüències per a la vida privada que ha patit des de l'1-O. "Només hi ha una manera de lluitar contra l’extrema dreta: plantar cara i no parar", ha acabat. D'altra banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, li ha recriminat que avalés la persecució als líders independentistes i ha reblat: "Tinguem memòria". Al seu torn, el líder i candidat de Junts a les eleccions del 12-M, Carles Puigdemont, ha instat Sánchez a presentar una qüestió de confiança si el seu anunci no és "tàctic".

A Madrid, el portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha acusat Sánchez de "seguir el patró de victimitzar-se" i li ha retret que no hagi donat cap explicació sobre les acusacions a la seva dona. Al seu torn, el PSOE en bloc ha mostrat el seu suport al líder del partit, com també ho ha fet la cap de files de Sumar, vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. El diputat independent expulsat del partit socialista pel cas Koldo, José Luis Ábalos, ha volgut transmetre-li també aquest suport i l'ha animat a "continuar la lluita per salvar la convivència".