ERC denuncia que el Suprem manté Junqueras a presó per afavorir el bloc del 155 a les eleccions

"L'empresonament sense judici és un intent de guanyar les eleccions sense adversaris polítics", assegura Marta Rovira | Els republicans recorreran al Tribunal Europeu dels Drets Humans per aconseguir l'alliberament del seu cap de llista

Marta Rovira, durant la roda de premsa d'aquest dilluns amb els membres de la candidatura d'ERC
Marta Rovira, durant la roda de premsa d'aquest dilluns amb els membres de la candidatura d'ERC | @Esquerra_ERC
04 de desembre del 2017
Actualitzat a les 15:42h
ERC considera que la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de mantenir Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els "Jordis" a la presó respon a una "lògica política i no jurídica". Així ho ha assegurat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha advertit que en el cas del cap de llista dels republicans "l'empresonament sense judici és un intent" per part de l'estat espanyol "de guanyar les eleccions sense adversaris polítics" perquè saben que ell és qui té més números de guanyar el 21-D.

Segons Rovira, els consellers i els presidents de l'ANC i Òmnium que seguiran entre reixes estan "pagant un preu polític" per l'èxit de la votació de l'1-O. Ha enumerat tot un reguitzell de motius técnico-jurídics que, al seu criteri, no es poden considerar "coherents" dins d'un estat democràtics. D'entrada, ha recordat que hi ha fins a quatre procediments judicials que estan perseguint els mateixos fets: al Suprem, a l'Audiència Nacional -en el cas de Trapero-, al jutjat d'instrucció número 13 i la causa dels membres de la mesa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Això genera una indefensió jurídica brutal", ha sentenciat. 

El dret a defensar el projecte "en igualtat de condicions" que la resta de candidats

Rovira ha afegit que, a més, en el cas de Junqueras, que encapçala la llista d'ERC, s'està vulnerant el seu dret a defensar "en igualtat de condicions" el seu projecte polític a la campanya electoral. "Li tenen por perquè saben que ERC és la garantia d'una República per a tots i de fer avançar cap a un país més lliure, just, digne i amb igualtat d'oportunitats", ha dit la secretària general dels republicans. Rovira també considera que mantenint Junqueras en presó preventiva vulnera el dret de tots els electors a conèixer de forma directa el projecte polític del líder d'ERC.

"Només ERC pot guanyar aquestes eleccions davant la demagògia i la manipulació. És el millor candidat per parar els peus a Arrimadas i el govern espanyol", ha sentenciat Rovira tot avançant un dels missatges que imperarà en la seva campanya. El partit ha assegurat que ha demanat als advocats dels empresonats que presentin un recurs d'apel·lació a la sala penal del Tribunal Suprem i recursos d'empara allà on calgui. Fins i tot, recórrer per la "via d'urgència" al Tribunal Europeu dels Drets Humans. En aquest sentit, Rovira ha afirmat que ERC s'adreçarà a organismes internacionals per demanar-los que revisin si el procés electoral que es posa en marxa aquesta nit "té totes les garanties democràtiques".