ERC descarta sumar aviat BComú al pacte a Barcelona: «Ara hi ha un acord entre nosaltres i el PSC»

El grup municipal defensa "l'autonomia" de l'organització local i de la militància barcelonina per decidir sobre el principi d'acord amb Collboni, en ple debat sobre quina influència pot tenir aquesta entesa a l'intent d'investidura de Salvador Illa

Jordi Valls, del PSC, parlant amb Elisenda Alamany, d'ERC, en imatge d'arxiu
Jordi Valls, del PSC, parlant amb Elisenda Alamany, d'ERC, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
12 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:38h

El "principi d'acord" entre ERC i PSC a Barcelona és el d'una parella tancada i no té previst obrir la porta a altres integrants. Aquesta és la voluntat expressada pel grup republicà durant l'avantsala a la votació crucial que la militància afrontarà aquest dijous a l'hora de ratificar o no l'entesa entre l'alcalde Jaume Collboni i el grup liderat per Elisenda Alamany. Preguntat per la possibilitat de sumar altres forces a l'entesa municipal, el portaveu adjunt Jordi Coronas ha assegurat que "en tres anys poden passar moltes coses". Ara bé, a l'hora d'abordar l'actual escenari de negociacions, ha restringit el pacte. "Ara mateix el que hi ha sobre la taula és un acord entre ERC i el PSC", ha reblat. Altres fonts també han insistit internament a aquest diari que la formació d'Ada Colau queda totalment descartada dels plans a curt termini. 

De fet, el mateix regidor ha assenyalat que un dels motius que animaria la seva formació ha assumir responsabilitats de govern és corregir un dèficit de sobiranisme els darrers anys al govern de l'Ajuntament de Barcelona. "Aquesta ciutat, la capital de Catalunya, ha viscut d'esquenes al país i creiem que hi té molt a veure el fet que no hi hagi hagut un grup municipal representant d'un partit independentista o sobiranista a la ciutat de Barcelona", ha reivindicat, furgant en el terreny en què els comuns han hagut de fer equilibris durant els vuit anys en què han liderat l'executiu. 

En la compareixença també ha estat present la presidenta de la Federació de Barcelona d'ERC, Eva Baró, després de l'executiva extraordinària que es va celebrar aquest dimarts. En aquest sentit, davant les suspicàcies del que pugui passar pròximament al Parlament i de les necessitats de la formació a escala nacional, Baró ha subratllat que "existeix el concepte d'autonomia municipal" i que el procés de decisió del grup barceloní "fa mesos" que dura, arribant a implicar diversos debats als casals de la ciutat. En aquest sentit, la regidora republicana ha assegurat que la direcció del partit ha estat informada amb "minuto y resultado" de les converses entre Alamany i Collboni i ha remarcat que tot plegat deixa un procés "impecable" a nivell intern. 

La roda de premsa és la reacció a unes últimes hores frenètiques. Després que la convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament fes saltar pels aires els ritmes previstos per les formacions municipals, i de la posterior jornada de comicis europeus, s'ha avançat a marxes forçades. Partidaris del pacte a l'interior d'ERC defensen que cal tancar l'acord abans que el govern Collboni busqui altres alternatives per ampliar l'executiu, com podrien ser els comuns. Això, però, arriba també en ple debat sobre quin ha de ser el paper d'ERC davant l'intent d'investidura del socialista Salvador Illa.