ERC ho té tot a punt per decidir sobre l’entrada al govern de Barcelona. La maquinària s’ha accelerat immediatament després de les eleccions europees i els pròxims dies seran clau per valorar l’oferta que l’alcalde Jaume Collboni, del PSC, ha fet als republicans en unes negociacions intensificades des de principis d’any. Segons ha pogut saber Nació, ja hi ha un principi d'acord que inclou dues tinences d’alcaldia: una planteja que Elisenda Alamany prengui el control de Turisme i una altra concreta que Jordi Castellana es faci càrrec de Drets Socials. En les converses, també s’havia arribat a preveure que Alamany es fes càrrec de la primera tinença d’alcaldia -en substitució de l’actual mà dreta governamental de Collboni, Laia Bonet-, però fonts oficials eviten confirmar si aquesta és la proposta definitiva.
Sigui com sigui, el ritme d'aquesta setmana es preveu frenètic. Fonts coneixedores apunten que les validacions internes del PSC i ERC es podrien produir els pròxims dos dies -cada partit amb els seus òrgans- i que es treballa amb la possibilitat de convocar una roda de premsa per anunciar el contingut de l'acord aquest mateix divendres. Un anunci a la capital que tindrà lectures immediates, ara que s'ha de decidir si Salvador Illa disposa de suports per presentar-se a la investidura.
Tal com va avançar El País i ha confirmat aquest diari, el plantejament que el govern socialista ha fet a ERC també inclou l’àrea de Promoció Econòmica, que acabaria en mans de la mateixa Alamany. Altres fonts coneixedores de la negociació detallen a aquest diari que aquesta oferta, però, deixaria fora la carpeta de Treball, que seguiria en mans del PSC. En canvi, sí que inclouria tot el que fa referència a l’empresa municipal Barcelona Activa.
Pel que fa a la resta d’àrees que han format part de les converses dels darrers mesos i que s’ha plantejat que les assumissin també els regidors republicans, s’hi poden comptar eixos com Educació, Serveis Urbans, Infància, Joventut i Gent gran. Així, amb aquest esquema, el govern Collboni retindria en qualsevol cas grans àrees com Urbanisme, Habitatge o Mobilitat, a més de mantenir el domini de les principals carteres econòmiques. En l'àmbit territorial, els socialistes estarien disposats a cedir tres dels deu districtes perquè els pilotin regidors republicans.
En un comunicat emès la nit d'aquest dimarts, ERC ha reconegut la proposta ferma del govern Collboni i ha establert que els plantegen que gestionin "àrees claus per als republicans, com ara la llengua catalana, joventut, turisme, promoció econòmica, drets socials, projecció de ciutat, gent gran o qualitat urbana".
Reunió extraordinària amb preacord de fons
Aquest repartiment de carteres ha estat una de les qüestions que ha abordat aquest dimarts a la tarda la cúpula dels republicans a Barcelona. A les 19 hores s'ha iniciat una reunió extraordinària de la federació. Si bé la convocatòria establia que és per abordar l'"actualitat política", diverses fonts consultades reconeixien que la qüestió sobre l'entrada al govern de Collboni seria central en la discussió. Concretament, s'hi arribat a parlar d'un "principi d'acord". Hi han estat convidats també els presidents dels 10 districtes de Barcelona.
De la trobada ha sortit un nou calendari de decisions. Quan la presidenta d'ERC Barcelona, Eva Baró, l'octubre de l'any passat, feia campanya per posar-se al capdavant del partit enfront de la candidatura de Patrícia Gomà, va avançar en una entrevista a Nació que les decisions es prendrien de forma consensuada amb les bases perquè la militància pugui dir la seva.
Tot just acabar l'executiva extraordinària, les bases han rebut un missatge en què se les convoca a un congrés extraordinari dijous a les 19h a l'Orfeó Martinenc. A l'ordre del dia compartit amb la militància consta com un dels cinc punts a tractar: "Debat i aprovació, si escau, de la proposta d'acord de Govern municipal". També en un comunicat dirigit a la premsa, el grup republicà ha apuntat que la Federació de Barcelona "ha decidit que aquest principi d’acord serà compartit amb la militància d’Esquerra Barcelona i se sotmetrà a debat i validació els propers dies".
Les presses a l'hora de convocar el congrés han agafat amb el peu canviat a la majoria de militants. De moment les joventuts del partit, el Jovent Republicà, ha registrat un escrit al consell de garanties demanant poder votar, segons ha pogut saber nació. Per norma, les joventuts poden participar en el congrés amb veu, però no amb vot, ja que no són militants de ple dret. Ara bé, es contemplen excepcions perquè la militància més jove pugui participar. Per exemple, en les primàries del 2015, en què es disputaven el lideratge de Barcelona Alfred Bosch i Oriol Amorós, el Jovent va votar. Ara demanen el mateix.
Una aposta d'Alamany avalada per Junqueras
L'entrada al govern de Collboni és una qüestió que fa mesos que es cuina, des d'abans de l'avançament electoral. Ho defensa Alamany, i l'avala el fins ara president d'ERC, Oriol Junqueras, apartat temporalment del càrrec des d'aquest dilluns per fer campanya per tornar-se a presentar per liderar el partit el novembre.
En canvi, no és un pacte del qual en senti devoció el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, que deixarà la primera línia política un cop hi hagi un nou inquilí al capdavant de la Generalitat. Tampoc Marta Rovira, secretària general -que ara ocupa les funcions de presidència- n'és de les més partidàries. Un cop les bases prenguin una decisió, si aquesta és entrar a l'Ajuntament, després l'executiva nacional del partit ho haurà de ratificar. "Des d’Esquerra Republicana respectarem el procés de deliberació i decisió que ERC-Barcelona ha decidit impulsar per saber el posicionament de la militància", apunten des del partit.
Converses avançades abans de l'estiu
Tècnicament, si s'arribés a un pacte, Collboni compliria una de les seves promeses. Si bé algunes vegades s'havia referit a "abans de la primavera", en altres ocasions havia defensat que la intenció era ampliar el govern municipal durant la primavera. També és cert que l'entesa entre les parts estava molt avançada mesos enrere, amb gairebé tot enllestit, i que l'avançament electoral a Catalunya va fer saltar pels aires els plans municipals. Ara, si l'acord es formalitza els pròxims dies, hi haurà un nou executiu municipal abans que comenci l'estiu.
El que no està previst és que hi apareguin els comuns, en aquesta equació. Per més que públicament els socialistes hagin fet referència a intentar teixir un govern ampli "progressista", a la pràctica no hi ha hagut cap apropament realista els darrers mesos amb la força liderada per Colau. De fet, una part d'ERC defensa la urgència de tancar un acord amb el PSC ràpidament abans que els socialistes busquin una aliança alternativa amb els seus antics socis de govern.
El cert, però, és que Collboni tampoc no és especialment partidari de fer emergir un tripartit. D'entrada, existeix una incomoditat evident davant la figura de l'exalcaldessa que segueix liderant Barcelona en Comú des del consistori, al contrari del que molts esperaven en aquest punt de mandat. A banda, però, hi ha altres temes més tècnics, però amb rellevància política: si els socialistes lideressin un govern a tres, perdrien la majoria de la comissió de govern, un òrgan amb autonomia per perdre decisions rellevants. D'aquesta manera, si s'arriba a un pacte a dos amb els republicans, el PSC manté la paella pel mànec.
Fonts socialistes, de moment, eviten valorar aquests escenaris. D'entrada, apunten que la formació no es pronunciarà "sobre els processos interns d'altres partits". Tampoc no es concreta quins serien els passos interns que hauria de seguir el PSC barceloní per validar l'entesa.