ERC no fixarà «línies vermelles» ni donarà «xecs en blanc» per investir Sánchez

Els republicans denuncien l'ús de la «catalanofòbia» en campanya per guanyar vots

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | @Esquerra_ERC
01 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:52h
ERC es presenta a les eleccions espanyoles demanant ser "forta" per condicionar una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha assegurat que ni posaran "línies vermelles" ni donaran "xecs en blanc" davant d'una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Al mateix temps, però, ha afirmat que poder parlar d'un referèndum d'autodeterminació i de la fi de la repressió seran condicions imprescindibles.  

El partit d'Oriol Junqueras ha deixat clar que seguiran reclamant un referèndum com el "millor instrument" perquè els ciutadans decideixin el futur de Catalunya. En aquest sentit, ha lamentat el no reiterat del PSOE a aquesta proposta, al mateix temps que ha llançat un missatge per al líder de Podem, Pablo Iglesias: "No s'hi val fer propostes en campanya i després fer-se el despistat quan es tenen responsabilitats i possibilitats de defensar-les". 

Vilalta sí que ha puntualitzat, però, que l'aposta del seu partit és un referèndum de caràcter binari sobre la independència perquè així es garanteix una resposta "clara i nítida". Al mateix temps, ha assegurat que estan disposats a parlar amb tothom qui faci propostes en aquest sentit. Iglesias va plantejar la possibilitat de celebrar un referèndum amb més d'una pregunta i amb més de dues respostes per sotmetre a consideració totes les possibilitats.  

 "No pot ser sempre el no com a resposta i les amenaces"

ERC també ha denunciat l'ús de la "catalanofòbia" que considera que estan atiant els partits defensors de la unitat d'Espanya per guanyar vots a les eleccions del 28 d'abril. "No tenen cap projecte per a Catalunya", ha lamentat la portaveu dels republicans davant propostes com les del líder del PP, Pablo Casado, perquè els Mossos passin a estar supeditats a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. En aquest paquet ha inclòs el PSOE, a qui acusa de no haver fet cap proposta per a resoldre el conflicte amb Catalunya. "No pot ser sempre el no com a resposta i les amenaces", ha lamentat.