ERC portarà una vegada més el referèndum al debat de política general

Els republicans no han tancat -de moment- cap proposta conjunta amb Junts ni la CUP en clau nacional; també defensaran la no ampliació del Prat “al servei d’AENA” i el rebuig al Hard Rock

Marta Vilalta, portaveu parlamentària d'ERC.
Marta Vilalta, portaveu parlamentària d'ERC. | Marc Puig / ERC
07 d'octubre de 2024, 13:54
Actualitzat: 14:14h

El referèndum per resoldre el conflicte polític tornarà a ser una de les propostes que es debatrà, a proposta d'ERC, en el debat de política general que comença aquest dimarts al Parlament. Els republicans han decidit que aquesta serà una de les mesures que defensaran, tot i que per primera vegada en anys podria no tirar endavant, ja que no existeix una majoria independentista a la cambra des del 12-M. Els republicans presentaran la proposta, de moment, en solitari, i és que no s'ha pactat cap iniciativa en l'eix nacional amb Junts ni la CUP. L'any passat, en canvi, van tancar una proposta a última hora amb Junts a favor d'aquesta via per resoldre el conflicte en el debat de política general d'aquell any. 

En roda de premsa des de la seu del partit, la portaveu parlamentària, Marta Vilalta, ha explicat que la proposta inclou un referèndum d'independència, però també la fi de la repressió i l'aplicació de l'amnistia. "A Catalunya continua existint un conflicte polític de fons i nosaltres tenim un camí, sabem com resoldre-ho: la via democràtica, votant", ha defensat la portaveu. Així mateix, ha esperat que pugui comptar amb la "majoria suficient" per tirar endavant.

Però si aquesta majoria no és possible, Vilalta ha assegurat que no canviaran el seu posicionament. "Si trobem aliances, perfecte, si no s'aprova, ho continuarem proposant sols com ho fèiem als anys 80, sent només tres diputats. El que no faran les noves majories és canviar els nostres posicionaments i prioritats", ha explicat. A més, malgrat el retrocés de l'independentisme a les urnes, Vilalta s'ha mostrat convençuda que en l'àmbit social "hi ha una majoria" que veu bé un referèndum. 

Sobre una proposta consensuada amb Junts, a hores d'ara no hi ha res tancat. "Els hem explicitat les nostres prioritats. Veurem si hi ha la possibilitat. Els hem explicitat les propostes", ha declarat la portaveu. Ara bé, ha apuntat que seria "estrany" que Junts votés en contra d'un referèndum o de la proposta del finançament singular que també porten els republicans. "El que demanaríem a tothom és prioritzar el país", ha afegit la republicana.

Més enllà de la qüestió nacional, ERC també porta una proposta reclamant la gestió de l'aeroport del Prat i en contra d'una ampliació "al servei d'AENA". També contra les MAT, contra el transvasament de l'Ebre o el Hard Rock. Impostos als grans vaixells o la regulació de lloguers de temporada són altres de les qüestions que prioritzaran els republicans.