Finançament singular, lloguers de temporada i català: les prioritats d’ERC al debat de política general

Els republicans forçaran Junts a posicionar-se sobre el concert econòmic i adverteixen que seria “incomprensible” el seu vot en contra

Marta Vilalta, en roda de premsa al Parlament.
Marta Vilalta, en roda de premsa al Parlament. | ACN
03 d'octubre de 2024, 13:00
Actualitzat: 16:35h

El de la setmana vinent serà el primer debat de política general d'ERC des de l'oposició d'ençà que va perdre la presidència de la Generalitat en les passades eleccions de maig. Els republicans, que prometen fer una oposició "exigent i propositiva", de moment ja han presentat tres de les banderes que portaran al ple que comença dimarts i s'allargarà fins dijous: finançament singular, defensa del català i regulació dels lloguers de temporada.

"Som l'alternativa de país a un govern molt poc ambiciós, que ha nascut dèbil, que està mancat d'ambició tant social com nacional", ha sentenciat aquest dijous la portaveu parlamentària, Marta Vilalta, en roda de premsa. En aquest sentit, ha situat ERC com "l'alternativa" davant de Junts, que "agita la bandera, però aquesta està buida de contingut". 

Vilalta ha reiterat, com ja han fet múltiples dirigents d'ERC en les últimes setmanes, que estaran vigilant al Govern del PSC i fiscalitzant que compleixi "tots els acords" de la investidura. El puntal de l'acord és el finançament singular, i per aquesta qüestió ERC forçarà que els partits del Parlament es posicionin sobre un "nou sistema de finançament just i singular", amb l'objectiu que tingui el suport "més ampli possible". Els republicans donen per fet que el PSC se sumarà a la proposta que ja es va pactar en la investidura de Salvador Illa, però forçaran Junts a posicionar-se, ja que encara no han dit clarament si donaran suport al finançament d'ERC al Congrés dels Diputats. De fet, han expressat molts dubtes sobre la proposta negociada entre republicans i juntaires. Vilalta ha advertit que seria "incomprensible" un vot en contra dels de Carles Puigdemont.

Sobre els lloguers de temporada, ERC plantejarà l'impuls d'un decret llei que es tramiti de forma urgent per regular tant els lloguers de temporada com les habitacions. Aquesta qüestió es va tombar fa poc al Congrés dels Diputats amb el vot en contra de Junts, que va argumentar el seu posicionament en contra per una qüestió d'invasió "competencial" del govern espanyol a Catalunya. La proposta d'ERC, però, és en clau catalana, i els republicans esperen que llavors Junts es posicioni sobre aquesta qüestió sense tenir l'excusa de la dimensió competencial. Durant l'estiu el PSC i Junts, la "sociovergència" en paraules de Vilalta, ja van tombar una proposta sobre aquesta regulació. "Són qüestions cabdals", ha subratllat la dirigent republicana, que ha defensat que és un "consens de país" la regulació del lloguer.

Sobre el català, la tercera pota que ha presentat aquest dijous ERC, portaran una proposta per protegir la "sobirania lingüística" del país, amb una defensa explícita del model d'escola catalana davant les ingerències dels tribunals. 

Més enllà de les propostes, Vilalta, preguntada pel fet que Puigdemont no ocupi el rol de cap de l'oposició i que Junts el deixi vacant, ha assegurat que entenen la decisió des del vessant de "protegir la figura de Puigdemont" en tant que expresident de la Generalitat, però també ha fet una oferta -retòrica, ja que amb el reglament en mà, seria inviable- per ocupar el lloc. "Si Junts decideix deixar-ho vacant, nosaltres ens presentem voluntaris a fer aquesta oposició", ha reblat.