Junts evita comprometre's amb el finançament singular però el negociarà

Turull adverteix que no acceptaran un model en què totes les comunitats puguin tenir la seva "quota" i explica que aquest agost s'han tornat a reunir amb el PSOE per abordar-ho

Jordi Turull, en roda de premsa.
Jordi Turull, en roda de premsa. | David Zorrakino / Europa Press
13 d'agost de 2024, 10:40
Actualitzat: 10:44h

Amb la posada en marxa del Govern de Salvador Illa, s'activa també el rellotge del compliment dels acords, el més rellevant el finançament singular pactat amb ERC. Ara hi haurà una aturada estival en la política catalana i espanyola, però després d'això caldrà anar avançant carpetes. A Madrid hi serà un dels principals fronts, ja que perquè Catalunya surti del règim comú, cal un aval al Congrés per modificar el finançament autonòmic que requereix el vot de tots els socis d'investidura de Pedro Sánchez. Alguns aliats de Sumar, com Compromís i la Chunta Aragonesista, ja han dit que no votaran a favor si els seus territoris no obtenen també una millora. Mentrestant Junts evita aclarir-se i no assegura els seus vots a favor. 

"Si tenim un model propi i sortim de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes, i és un model on nosaltres decidim quina és la quota que donem a l'Estat, veurem. Però no votarem a favor si ho decideix l'Estat, perquè tornarem a ser allà mateix. Ja ens pronunciarem", ha apuntat aquest dimarts el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Turull ha assegurat, això sí, que votaran a favor si és "coherent i s'adequa" al model que Junts defensa. Ara bé, ha avisat que ho miraran amb "15 ulls". "Si és una cosa que té un nom i al final és una altra, no ho beneirem. ERC va anunciar un concert econòmic solidari, i quan llegeixes l'acord la paraula concert econòmic no apareix enlloc. I comences a escoltar l'Estat i diu que tothom podrà tenir la seva quota. Ja hi tornem a ser", ha afegit. 

En campanya, Carles Puigdemont va assenyalar que si Sánchez havia retirat el projecte de pressupostos generals de l'Estat no era per la convocatòria electoral anticipada a Catalunya, sinó perquè sabia que Junts no li aprovaria els comptes si no es pactava un finançament singular per a Catalunya. La qüestió s'està parlant des de fa setmanes a la mesa de negociació oberta a Suïssa, on Junts hi ha plantejat la recaptació de tots els impostos. De fet, Turull ha assegurat que aquest agost ha existit una nova reunió amb el PSOE per abordar aquesta qüestió.