ERC pretén que Illa recuperi la regulació dels lloguers de temporada abans d'acabar l'any

Els republicans, que també forçaran Junts a posicionar-se després de la negativa al Congrés dels Diputats, plantegen la creació d'una unitat que sancioni l'"abús de poder" d'algunes agències immobiliàries

Habitatges al centre de Barcelona.
Habitatges al centre de Barcelona. | Hugo Fernández
06 d'octubre de 2024, 20:30
Actualitzat: 20:44h

La regulació dels lloguers de temporada és una de les banderes que més batallarà ERC en l'inici de la nova legislatura. De fet, en l'etapa final del Govern de Pere Aragonès els republicans ja van intentar deixar aquesta carpeta ordenada, però el vot en contra de Junts i l'abstenció del PSC en la votació del decret llei de regulació ho va impedir. Ara els republicans aprofitaran el debat de política general del Parlament, que se celebra entre dimarts i dijous, per forçar l'executiu de Salvador Illa a recuperar aquell decret "abans de finalitzar el 2024", segons consta en l'esborrany d'una proposta de resolució a la qual ha tingut accés Nació.

Va ser el mes de maig quan el Govern, amb el lideratge de la llavors consellera de Territori Ester Capella, va veure frustrat l'intent d'impulsar un decret per posar un topall als contractes temporals i al lloguer d'habitacions, dues vies que escapaven de l'actual contenció de rendes i que suposen escletxes per a la pujada de preus. El PSC no va facilitar l'aprovació argumentant que el text oferia "inseguretat jurídica" i Junts va retreure al Govern una tramitació ràpida i a correcuita. Ara, però, ERC confia que els socialistes -també els comuns i la CUP- votin a favor de la proposta de resolució.

De fet, ERC veuria "sorprenent" - apunten fonts del partit- que el PSC s'hi posicionés en contra, perquè en l'acord per la investidura d'Illa es recull "impulsar conjuntament la regulació" d'aquest tipus de lloguer. Si finalment els socialistes voten a favor d'aquesta proposta, caldrà veure com argumenten el canvi de posició respecte a un mateix decret. El text no haurà canviat, però si la situació: en el moment de la votació del maig el PSC acabava de guanyar les eleccions i encara no s'havien conformat majories, però ara té el seu futur lligat al suport dels republicans per governar.

La proposta de resolució també demana que el Govern blindi el decret impulsat durant l'etapa d'Aragonès que permet a ciutats com Barcelona -tensades- eliminar tants pisos turístics com vulguin. La importància del decret rau en el fet que fins ara no hi havia cap eina per treure unes llicències que eren de per vida. En últim lloc, la proposició dels republicans també planteja crear, durant el primer trimestre de 2025, una unitat conjunta que disposi dels recursos materials i personals suficients per augmentar la "vigilància, el control i les sancions" a les agències immobiliàries que practiquen abusos de poder o pràctiques discriminatòries.

Els republicans, amb aquest moviment, volen tornar a situar els lloguers de temporada al centre del debat polític, si bé asseguren que més enllà de forçar el PSC i també Junts a posicionar-se, tots els moviments els faran de manera consensuada entre els implicats del sector. "Volem reflotar el tema, però amb consens", remarquen fonts d'ERC implicades en la qüestió. 

També ERC vol posar Junts contra les cordes. Ara fa unes setmanes el partit de Carles Puigdemont va tombar a Madrid la proposta de limitar els lloguers de temporada argumentant que aquesta feia una "invasió" de competències a Catalunya. En el cas actual, però, la proposta és d'obediència estrictament catalana. El Sindicat de Llogateres, davant de la posició de Junts, va ser contundent i fins i tot va convocar una concentració de rebuig a la seva seu: "S'acaben de coronar com l'enemic número u dels llogaters a Catalunya", va etzibar la portaveu, Carme Arcarazo.

Ara que ja fa mig any que el mercat català té un topall als lloguers de llarga durada, s'ha certificat el creixement d'aquestes dues vies -la temporalitat més curta i les habitacions- com a escletxa per evitar les limitacions i continuar alçant els preus del mercat immobiliari. Les administracions, que sovint acaben havent d'afrontar les situacions de la població que no pot pagar una llarreconeixen la problemàtica. Amb aquest escenari, els col·lectius d'inquilins organitzats ho tenen com una de les prioritats a resoldre. També es preveu que en el debat de política general els comuns i la CUP presentin propostes sobre aquesta qüestió.

Els preus baixen entre un 3 i un 5%

Tot i que fa setmanes que els republicans ja havien decidit que plantejarien aquesta qüestió en el debat de política general, el moviment coincideix amb noves dades que el Govern del PSC desgranarà la setmana vinent, però de les que ja sabem algunes qüestions, com que el preu dels nous contractes de lloguer ha baixat entre un 3 i un 5% a Catalunya, un fet que no succeïa des del 2021, quan va coincidir la pandèmia i els darrers mesos de vida de la regulació catalana del mercat de lloguer.

Són xifres encara tímides, que es preveu que podrien augmentar si es posa fi a la desregulació dels lloguers de temporada. "Gran part de l'oferta que es dona ara és de temporada", assenyalen des d'ERC. És per això que veuen el context "òptim", a partir de les dades que té l'executiu d'Illa i també per la "pressió de la gent" perquè finalment s'impulsi aquesta regulació.