«Es necessiten el 10% dels funcionaris que hi ha ara»: com s'ha de reformar l'administració?

Cristina Pruñonosa i Ismael Peña-López debaten sobre el funcionament de les estructures públiques en un esmorzar organitzat per Acció Catalana amb el suport de Nació

Esmorzar organitzat per Acció Catalana sobre la reforma de l'administració.
Esmorzar organitzat per Acció Catalana sobre la reforma de l'administració. | Hugo Fernández Alcaraz
05 de febrer de 2025, 10:30
Actualitzat: 10:59h

La reforma de l'administració ha centrat aquest dimecres un nou esmorzar convocat per Acció Catalana amb el suport de Nació. Els protagonistes han estat Ismael Peña-López, professor de la UOC i exdirector de l'Escola de l'Administració Pública de Catalunya, i Cristina Pruñonosa, gerent de l'Oficina de Gestió Empresarial de la Generalitat. Els dos experts han debatut sobre la necessitat d'introduir noves dinàmiques en el funcionament de l'administració, han posat l'accent en la necessitat de planificar millor i de captar el talent amb criteris més efectius, i han reclamat tenir una visió global -a tots els nivells institucionals- per reformar la gestió pública pensant sempre "en el bé comú".

El col·loqui ha estat moderat per Josep Maria Villarrubia, que va ser secretari general de la conselleria d'Economia durant l'anterior legislatura amb Natàlia Mas al capdavant del departament. Entre els assistents s'hi han aplegat Carles Campuzano, exconseller de Drets Socials, diputat per ERC al Parlament i president d'Acció Catalana; Marta Vilalta, també representant dels republicans a la cambra catalana; Xavier Bernadí, secretari del Govern durant la presidència de Pere Aragonès; i també l'exconseller Felip Puig, dirigent històric de Convergència. Jordi Sànchez, expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i exsecretari general de Junts, també ha format part del públic. 

"Els empresaris no ens volen enganyar. Potser fan coses malament, però no expressament", ha indicat Pruñonosa, en referència a la col·laboració entre el sector públic i el sector privat. "Hem de tenir una visió de 360 graus. És millor que les dades es donin una sola vegada", ha ressaltat l'experta, que ha indicat que els processos de transformació "no es fan d'avui per demà". "Tenim normes, ens en falten algunes i les hem d'ajustar, i també hem de treballar la part tecnològica", ha apuntat la gerent de l'Oficina de Gestió Empresarial de la Generalitat. Peña-López ha lamentat que no existeixi una "planificació global" a l'administració davant del relleu generacional que caldrà afrontar en aquesta dècada.

Acció Catalana Cristina Pruñonosa i Ismael Peña-López
Cristina Pruñonosa i Ismael Peña-López, aquest dimecres.- Hugo Fernández Alcaraz

L'ex-alt càrrec i professor de la UOC ha apuntat que cal anar "directe als símptomes" per establir un model de governança en què les institucions funcionin pensant "en el bé comú". "La governança ha de ser molt més oberta, en xarxa", ha destacat Peña-López, que ha defensat que les jerarquies deixin de ser "unicel·lulars" i compartimentades. "Això es farà amb talent", ha ressaltat, referint-se també als partits, sindicats i el tercer sector. Si es volen afrontar diagnosis complexes, calen perfils diferents a l'administració que vagin més enllà de les oposicions memorístiques. "En general, no es diagnostica, no es planifica i no s'avalua", ha indicat Peña-López, que ha negat que la política "no té visió" a curt termini. 

"Hem de fer un esforç. Els polítics han de ser conscients que es poden posar ara les bases d'èxits per als propers sis anys. Hem d'aixecar la mirada i anar més enllà", ha assenyalat Pruñonosa, que ha demanat modificar els patrons per captar talent i que l'administració el pugui aprofitar. "La meitat de ciutadans cobren 17.000 euros de mediana. El punt d'entrada d'un tècnic és de 34.000 euros, que és el doble del que cobren la meitat de la resta de ciutadans. Quan es diu que tenim un problema de detecció del talent, és que és real. Hi ha convocatòries que queden buides", ha insistit Peña-López. Es necessiten, ha dit, el 10% dels funcionaris que hi ha ara. La resta han de fer feines diferents.