Els exiliats de Tsunami situen el retorn com l'inici del nou embat

Òmnium dona la benvinguda als independentistes perseguits per terrorisme, que criden a defensar el dret de protesta i es conjuren per "acabar la feina" fent compatibles totes les estratègies

Els exiliats de Tsunami arriben a la seu d'Òmnium, aquest divendres
Els exiliats de Tsunami arriben a la seu d'Òmnium, aquest divendres | Òmnium
Carme Rocamora / Bernat Surroca
12 de juliol del 2024
Actualitzat a les 14:54h

Els fins fa pocs dies encausats per Tsunami Democràtic han arribat pocs minuts abans de la una del migdia a la seu d’Òmnium Cultural després de tornar de l’exili de Suïssa. El vicepresident de l’entitat, Oleguer Serra, el diputat d’ERC Rubén Wagensberg, el periodista Josep Campmajó i el periodista Jesús Rodríguez han estat rebuts per Xavier Antich en un acte de benvinguda amb poc més d’un centenar de persones i sota el lema “Protestarem sempre que calgui”. També Oriol Soler,Xavier Vendrell i Marta Molina, que van decidir quedar-se.

Els dirigents independentistes implicats en l'organització de les protestes de la sentència han situat el seu retorn com la primera pedra per construir un nou embat amb l'Estat. Seguint les paraules de Marta Rovira, que no hi ha assistit perquè ha anat a veure la família a Vic, tots han coincidit que avui no s'acaba res, han defensat el dret de protesta i han reivindicat les diferències estratègiques dins del moviment que són "complementàries".

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha celebrat emocionat el retorn dels encausats i ho ha descrit com una “victòria incontestable i col·lectiva”. “Que no ens prenguin l’alegria”, ha dit en la seva primera intervenció en l’acte celebrat davant la seu de l’entitat. “Hem de posar en valor la determinació i compromís d’aquesta gent a l’hora d’encarar-se amb la podridura de l’Audiència Nacional”, ha declarat. Així mateix, ha recordat que la batalla encara no és “completa” perquè falta el retorn dels dirigents de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig.

Entre crits de “U, u, Oleguer”, el vicepresident d’Òmnium, Oleguer Serra, ha denunciat la persecució política contra l’independentisme, però ha advertit que continuarà treballant per la llengua, la cultura i un país lliure. “La democràcia necessita que la gent protestem”, ha reclamat, i ha fet una crida a defensar el dret de protesta. “Si no fos pel nostre convenciment i tot el que hem fet no podríem ser aquí a casa”, ha dit, i ha fet una crida a treballar perquè puguin tornar, tots els exiliats. Serra ha assegurat que l’Estat vol derrotar l’independentisme i ha assegurat que no ho aconseguirà. El vicepresident ha agraït el suport rebut i la benvinguda i ha celebrat un retorn acompanyat d’amics.

"Aquí no hi ha traïdors ni botiflers"

Un dels més contundents ha estat Xavier Vendrell. L’exconseller d’ERC ha ressaltat que l’independentisme té diverses estratègies que són complementàries i el camí per fer el cim és “complex”. “Aquí no hi ha cap traïdor ni cap botifler, s’han acabat els insults”, ha afirmat, i ha exigit a tothom que en prengui nota. “Amb tota la humilitat, a les nostres organitzacions no hi ha ni traïdors ni botiflers”, ha remarcat. Vendrell ha recordat que a Tsunami hi havia gent de diverses orientacions polítiques i diferències estratègiques, però res d’això va ser un problema. “Tsunami som una pinya, tots anem a una per tombar el mur”, ha reblat.

L’exconseller ha demanat relativitzar la lluita per la independència -ha recordat que ell viu i treballa a Colòmbia- i ha demanat estar disposats a “assumir sacrificis” si realment el moviment vol guanyar. “Ens hem d’organitzar tots”, ha dit, i ha fet una crida a “aportar”. “Cal treballar en tots els fronts, respectant-nos els uns als altres”, ha reblat.

Rodríguez avisa l'Estat: "Continuarem destapant la merda de les clavegueres"

El periodista de La Directa Jesús Rodríguez ha remarcat l’agraïment pel suport rebut, especialment d’Òmnium i també de la gent de Suïssa. “No sabíem quan podríem tornar”, ha admès. El retorn es va precipitar dilluns i ha assegurat que cal continuar amb la xarxa de solidaritat que treballa, també des d’organismes internacionals. “S’han bolcat amb nosaltres, alguns països i organitzacions tenen clar que vivim sota una dictadura judicial disfressada de democràcia”, ha assegurat. I ha llançat una advertència als poders de l’Estat que investiguen l'independentisme: “Seguirem destapant les clavegueres de l’Estat”. L'empresari Josep Campmajó, visiblement emocionat, ha agraït l’acompanyament que ha viscut des de l’exili a Suïssa. També ha assegurat que tornen i ajudaran a “acabar la feina”, “Gràcies per deixar-me estar amb vosaltres durant l’exili”, ha proclamat.

Wagensberg reivindica Catalunya com a "terra d'acollida"

“És una alegria espectacular poder ser aquí”. Amb aquestes paraules ha començat el diputat d’ERC Ruben Wagensberg el seu discurs a l’acte d’Òmnium per donar la benvinguda als exiliats de Tsunami. Ara bé, també ha volgut recordar que encara queden exiliats que han de tornar. Durant la seva intervenció ha agraït a la gent que els ha acompanyat i acollit a Suïssa, per la qual cosa ha demanat que Catalunya també faci aquest paper. “Hem entrat al país per on molts catalans es van exiliar fa dècades. Tornem convençuts que Catalunya ha de ser terra d'acollida per als qui arriben fugint de casa seva", ha proclamat.

Soler reivindica Òmnium

L'editor Oriol Soler ha demanat tenir en consideració Òmnium Cultural per la “força” que dona al país. “Quan ens organitzem i som audaços i valents podem canviar coses”, ha afegit. Marta Molina, dirigent d’ERC, ha assegurat que viu en un núvol des que va saber que la causa s’arxivava. “La repressió és una llosa que pesa i no et deixa fer vida normal”, ha admès. Molina, que no va marxar a l’exili, ha assegurat que Tsunami “érem tots”. La dirigent republicana ha insistit que aquí no s’acaba res. “Aquí torna a començar tot, protestarem sempre que calgui”, ha reblat.

Entre els assistents, representants dels partits i entitats sobiranistes com Laura Borràs i Jordi Turull, de Junts; Laure Vega i Eulàlia Reguant, de la CUP; Dolors Sabater, de Guanyem; Lluís Llach, de l’ANC; Sergi Perelló, de la Intersindical i també membres del “govern” del Consell de la República.