Feijóo avala que les comunitats del PP acullin menors migrants davant la pressió de Vox

El líder dels populars precisa que els seus presidents només n'acceptaran 400, tot i que Canàries necessita reubicar-ne quasi 3.000, i retreu a Abascal que l'amenaci per "complir amb el seu deure"

Menors migrants, en imatge d'arxiu
Menors migrants, en imatge d'arxiu | ACN
Redacció
10 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:15h

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat aquest dimecres que malgrat l'amenaça de Vox de trencar governs autonòmics, "tots" els presidents del PP "assumiran el repartiment dels 400 menors" migrants no acompanyats que són a les Canàries. "Serem solidaris i coherents amb la nostra política d'atenció al menor" i "ocuparem tota la nostra capacitat instal·lada" als centres, "perquè entenem que la situació excepcional que està passant Canàries per l'absència de política migratòria del govern central requereix que fem l'últim esforç". Feijóo ha recordat que hi ha territoris que ja són al límit de la seva capacitat, però el PP entén que cal ser "solidaris dins de les capacitats".

Tot plegat, arriba poques hores abans de la Conferència Sectorial d'Infància que té lloc aquesta mateixa tarda a Canàries on el govern espanyol demanarà l'aprovació del pla de repartiment de 347 menors entre els diferents territoris que conformen l'Estat. 31 vindran a Catalunya.

En aquesta Conferència Sectorial també s'hi debatrà, tot i que no es votarà, la proposta de la Moncloa i de Canàries per a la reforma de la llei d'estrangeria, que té per objectiu fixar una "solidaritat obligatòria" entre les comunitats per acollir menors que arribin a un territori concret. El PP té més reticències en aquest camp, tot i que previsiblement l'executiu espanyol necessitarà els seus vots. El govern encapçalat per Pedro Sánchez no pot comptar amb Junts, que ja ha advertit que aspira a un traspàs de les competències en migració a Catalunya, tal com va acordar amb els socialistes, i no votarà cap proposta que contempli l'arribada d'estrangers mentre no es faci efectiva la transferència.

En unes declaracions a Ermua, Feijóo ha insistit a criticar que Espanya "és la frontera més permeable de tota la Unió Europea" i malgrat això "no ha gestionat la situació amb la Unió ni ha declarat l'emergència migratòria". En aquest sentit, ha recalcat que el govern espanyol ha "d'assumir també la part que no poden gestionar les comunitats autònomes" i ha de posar els seus recursos al servei de la gestió dels menors per donar conjuntament "una solució al problema que tenen les Canàries".

Feijóo desafia així l'amenaça de Vox, que en paraules del líder de la formació d'ultradreta ha advertit que "considerarà trencats" els governs autonòmics del PP i de Vox que acceptin el repartiment de la Moncloa. "No sé què farà Vox, però el que sí que dic és que nosaltres estem complint taxativament els compromisos d'un partit d'Estat i els acords d'estabilitat entre comunitats autònomes", ha sentenciat el líder popular. En aquesta línia, ha recordat als ultres, que els territoris on governen junts ja han acollit 1.800 menors immigrants no acompanyats. "Ja els estem donant cures, educació i sanitat, i aquesta és la realitat i no es pot amenaçar ningú per complir amb el seu deure com estem fent nosaltres".