Feijóo dispara contra Sánchez i tanca files amb Aznar: «Si fossis colpista, t'amnistiarien»

El líder del PP sosté que seria "immoral" que el PSOE cedís davant del "xantatge" dels independentistes a canvi de la investidura: "Són pretensions il·legals i és immoral cedir a tot per continuar al poder"

Alberto Núñez Feijóo, en una imatge d'arxiu.
Alberto Núñez Feijóo, en una imatge d'arxiu. | PP
15 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:48h
Quan queden onze dies perquè arrenqui la seva investidura, Alberto Núñez Feijóo ha tancat aquest divendres el campus d'estiu de la fundació FAES, el laboratori des del qual José María Aznar intenta -i sovint aconsegueix- marcar el pas del PP. Aquesta setmana, sense anar més lluny, la seva crida a la mobilització per frenar l'amnistia ha monopolitzat l'activitat dels populars, que ja han convocat un acte el diumenge 24 de setembre a Madrid per clamar contra qualsevol nova mesura desjudicialitzadora dirigida a l'independentisme per part de Pedro Sánchez.

En la seva intervenció, Feijóo -que té coll avall que no sortirà del Congrés dels Diputats com a president del govern espanyol perquè li falten quatre escons per a la majoria absoluta- ha elogiat la figura d'Aznar davant dels "atacs forassenyats" del PSOE, a qui ha acusat de protagonitzar un "assalt institucional". "Si fossis colpista, t'indultarien, t'amnistiarien i et demanarien el suport a la investidura", ha ironitzat el dirigent gallec, que ha acusat Sánchez de no reconèixer la derrota de les eleccions i de voler "revertir el resultat als despatxos". En el reguitzell d'atacs al PSOE, Feijóo ha demanat la dimissió de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, per haver qualificat de "colpista" Aznar, i ha lamentat l'expulsió de Nicolás Redondo Terreros.

"A dia d'avui, el PSOE no ha dit que no està disposat a cedir amb tot a canvi de continuar al govern espanyol. No té consentiment per l'amnistia i el referèndum. És un autèntic frau cap a aquells que el van votar", ha apuntat el dirigent del PP, que ha demanat a Sánchez que faci "marxa enrere" i "rectifiqui" amb la desjudicialització i l'autodeterminació. "Són pretensions il·legals, un xantatge", ha remarcat Feijóo durant el seu discurs. El més greu, ha dit, seria dur a terme aquestes cessions per obtenir la investidura. "Seria immoral", ha determinat.

Segons el president del PP, cal "enfortir" l'estat de les autonomies des del Senat, però sense posar en risc el futur d'Espanya, tal com ha remarcat en un discurs de to apocalíptic. Aznar s'ha escoltat la intervenció des de primera fila al costat de Margaritis Schinas, vicepresident de la comissió europea i molt ben connectat amb el PP espanyol. Feijóo ha lamentat no poder parlar de política comunitària i haver-se de centrar en qüestions domèstiques davant dels riscos que, a parer seu, s'amaguen al voltant de la investidura de Sánchez i els pactes amb l'independentisme.

A Feijóo, en tot cas, les dificultats se li van acumulant. Aquest dijous, en una conferència a Barcelona, Alejandro Fernández va fer-se seva la línia d'Aznar i va cridar a "reconstruir el constitucionalisme" des de Catalunya. El cap de files de la formació al Parlament no va rebre el suport presencial de Nacho Martín Blanco, candidat del PP català a les últimes eleccions catalanes. Un cop escoltada -a distància- la intervenció de Fernández, Martín Blanco ja s'ha encarregat d'assenyalar que hi ha matisos amb els quals "no pot" estar-hi d'acord. El futur del PP a Catalunya continua sent una de les carpetes obertes de Feijóo, i té molt a veure amb quina actitud adopti la formació de cara a una hipotètica amnistia als independentistes.