Feijóo força els presidents autonòmics del PP a evitar la negociació del finançament amb Sánchez

El líder del PP intenta evitar un trencament de files entre els dirigents conservadors i assegura que "la nació està amenaçada"

Feijóo amb els presidents autonòmics del PP.
Feijóo amb els presidents autonòmics del PP. | ACN
Redacció
06 de setembre de 2024, 14:50
Actualitzat: 15:04h

Els barons del PP han signat aquest divendres davant el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, una declaració on aposten per anar "tots a l'una" i "renuncien expressament a caure en una bilateralitat tramposa pel que respecta al sistema de finançament". El líder del PP ha afirmat que els populars actuaran de manera "coordinada" contra el finançament singular, i que malgrat les "legítimes aspiracions" que poden tenir cadascun dels presidents del PP, per sobre "hi ha una cosa en comú: els principis constitucionals, la vocació de servei, la lleialtat institucional i la nació, Espanya". 

Feijóo ha reunit al palauet Ducs de Pastrana, al centre de Madrid, els presidents de Galícia, Andalusia, Cantàbria, La Rioja, Múrcia, País Valencià, Aragó, Extremadura, Madrid, Castellà-Lleó, Ceuta i Melilla, a més dels vicepresidents de Canàries i Balears. La cimera tenia com a objectiu exhibir unitat en contra del finançament singular per a Catalunya. La direcció del PP prova d'evitar un trencament de files després que el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés que convocarà tots els presidents autonòmics a la Moncloa en reunions bilaterals i prometés que el nou sistema de finançament aportarà més recursos a totes les autonomies.

La declaració també reclama la convocatòria d'una Conferència de Presidents per abordar el finançament. Sánchez ja va anunciar a l'inici del curs polític que la convocarà, però va situar el problema de l'habitatge com a qüestió principal de la cimera. El document també reclama al govern de Sánchez que de manera immediata "posi a disposició de les comunitats" 18.000 milions d'euros dels fons Next Generation que l'executiu "no ha estat capaç d'executar", en paraules de Feijóo, i que tots els fons de romanents que el govern espanyol no adjudiqui es transfereixin a les comunitats.

Mentre no s'aplica el nou model, segons el PP, també cal activar un "fons transitori" que "compensi els desequilibris" per "reduir l'infrafinançament de les comunitats autònomes i garantir la igualtat en la prestació de serveis". Feijóo ha parlat "en nom de tots els presidents i del PP d'Espanya" per assegurar que el seu acord "transcendeix de les sigles de la seva formació" i mostra que "hi ha una alternativa de canvi sòlida, amb valors i transformadora".

"Catalans enganyats"

Segons Feijóo, la "nació" està "amenaçada" pel fet que els partits independentistes han aconseguit "imposar" els seus interessos amb l'ajuda del govern de Sánchez. Per al president espanyol, ha dit, "ja no compten els interessos generals, sinó que només li interessa prolongar la seva estada al poder". En aquest sentit, ha afirmat que defensaran "els interessos de tots els espanyols, també dels catalans, enganyats i utilitzats pel PSOE, que fa pròpies les fal·làcies dels independentistes". Ha defensat una actualització multilateral del sistema de finançament "on tots els espanyols hi puguin sortir guanyant".