Diners per a tothom: el relat de la Moncloa per justificar el finançament singular

Pedro Sánchez i el seu govern prometen una millora dels recursos a la resta d'autonomies per temperar les crítiques al pacte firmat amb ERC mentre projecta una negociació dels pressupostos estatals sense tenir garantits els suports

Pedro Sánchez, en l'acte per estrenar el curs polític a l'Institut Cervantes
Pedro Sánchez, en l'acte per estrenar el curs polític a l'Institut Cervantes | Europa Press
04 de setembre de 2024, 18:17

Tres declaracions en dos dies. La primera, de la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres de dimarts: "Millorar el finançament de Catalunya en absolut anirà en detriment de la resta de comunitats". La segona, de la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una compareixença aquest dimecres al Senat: "No només ha d'existir solidaritat interterritorial, sinó que ha de ser finalista i té com a objectiu garantir un nivell similar de serveis públics a tot Espanya". La tercera, del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la conferència de l'inici del curs polític a l'Institut Cervantes de Madrid: "La descentralització, que forma part de l’ADN del model federal, és compatible amb garantir la solidaritat, l'equitat i la suficiència de recursos". 

Tres declaracions per afermar un relat: el finançament singular per a Catalunya, pactat amb ERC a canvid'investir Salvador Illa, no lesionarà la resta de comunitats i hi haurà més diners per a totes les autonomies. És el missatge que desplega la Moncloa ara que ha d'afrontar el repte de repensar el nou model, que ha posat en peu de guerra el PP i genera incomoditats manifestes en barons del PSOE. Més inquietud que la llei d'amnistia, encara pendent de plena aplicació.

Sánchez pretén contenir les crítiques i reforçar-se. De moment, ha pres dues decisions. Ha avançat el congrés federal del partit per a finals de novembre -tenia marge per fer-lo l'any que ve, però aprofitarà la cita de Sevilla per aplegar suports i fer endreça amb barons crítics- i ha activat el combat ideològic amb la dreta mentre fa camí amb els pressupostos del 2025, encara sense suports garantits. Si els pressupostos no s'encarrilen serà complicat que el govern espanyol i la Generalitat enfilin amb solvència els primers passos del nou finançament, en què s'ha de permetre que sigui Catalunya qui recapti i gestioni els impostos, amb una aportació pels serveis prestats i una quota de solidaritat

Davant la complexitat, la Moncloa ha tret l'artilleria. Pretén que el desplegament del pacte amb ERC vagi acompanyat d'una millora del règim comú, de la qual es beneficiïn també les autonomies governades pel PP sempre que no rebaixin impostos. Objectiu: alimentar posicions discrepants a la dreta, que governa la majoria del mapa autonòmic. Sánchez sosté que la renovació del finançament atorgarà més diners a totes les comunitats, més que quan governaven els populars. Tot plegat mentre es presenta als antípodes del model d'Isabel Díaz Ayuso, amb un missatge que contraposa el reforçament de l'estat del benestar davant els privilegis fiscals a les rendes altes que s'apliquen a autonomies com Madrid. A l'acte de l'Institut Cervantes ho ha resumit en una frase: "Volem més autobusos públics i menys lamborghinis". 

Combat ideològic. Però també concrecions. Perquè Sánchez ha especificat, en l'inici del curs polític, que es duplicaran els recursos del fons de compensació interterritorial per assolir la "igualtat" que pregona, en paral·lel a la negociació bilateral amb Catalunya, que el PP rebutja frontalment. Una fórmula per dotar de més diners la resta de governs autonòmics pot passar per cedir a les comunitats parts de la recaptació d'impostos com l'IRPF o l'IVA. El camí pot prendre cos en una nova conferència de presidents a Cantàbria i també en contactes bilaterals en els pròxims mesos. És l'agenda amb la qual es treballa a la Moncloa

Pressupostos... sense Puigdemont?

Les urgències de la tardor també passen per la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Sánchez ha anunciat que en la pròxima reunió del consell de ministres es validarà el sostre de despesa, pas necessari per articular l'estructura dels comptes. El govern de coalició no compta amb una majoria viable, ara mateix, per aprovar-los. Hi ha socis de la investidura que recelen del pacte amb ERC pel finançament singular -com Compromís- i d'altres que, tot i voler negociar un acord fiscal que impliqui també la recaptació del 100% dels impostos, com Junts, consideren que els republicans han signat un pacte amb els socialistes que és "fum" i un "altre engany".

Són paraules utilitzades pel partit de Carles Puigdemont aquest dimecres al Senat, per rebatre la intervenció de Montero. El portaveu de Junts a la cambra alta, Eduard Pujol, ha advertit la vicepresidenta i ministra d'Hisenda que Junts no acompanyarà el govern espanyol si l'aposta pel finançament suposa passar del "cafè per a tots al kalimotxo per a tots, perquè és més dolç i divertit, però igual d'insolidari".

Des del retorn fugaç de Puigdemont i la investidura d'Illa, Junts ha elevat el to contra el govern espanyol. La legislatura és aspra. Però Sánchez sosté que ha tornat amb "piles carregades". Ho ha dit en la compareixença a la Moncloa per ratificar el salt de José Luis Escrivá a governador al Banc d'Espanya i el nomenament d'Óscar López, el seu cap de gabinet, com a relleu al Ministeri de Transformació Digital. La tardor dirà si, amb piles carregades però sense la complicitat de Junts, el nou finançament pot arrencar amb solvència.