Puigdemont, ja des de Waterloo: «Demostrem que tenim capacitat per entrar i sortir»

L'expresident assegura que el seu retorn fugaç ha "amplificat la denúncia" contra el Suprem per negar-se a aplicar l'amnistia i assenyala que el seu deure era "no deixar-se detenir"

Carles Puigdemont, a Waterloo, després del seu retorn a Catalunya
Carles Puigdemont, a Waterloo, després del seu retorn a Catalunya | ACN
Maria Rabella / Victor Rodrigo
10 d'agost de 2024, 20:12
Actualitzat: 20:27h

Carles Puigdemont sosté que el seu retorn fugaç a Catalunya ha demostrat que tenen "capacitat per entrar i per sortir" i "per a desafiar un estat repressor". En declaracions exclusives publicades per TV3 i l'Agència Catalana de Notícies, l'expresident de la Generalitat ha valorat, ja des de la Casa de la República a Waterloo, que el gest que va protagonitzar dijous "no estava exempt de risc". Ara bé, assegura que tenia un objectiu: "amplificar la denúncia" contra els jutges del Suprem. "No queda altre remei que s'apliqui la llei d'amnistia, si es vol fer política en condicions de normalitat", defensa Puigdemont, que va arribar a Bèlgica divendres, després de recollir la família a un aeroport de Brussel·les. 

Després de l'acte de "rebuda institucional" a l'Arc de Triomf de Barcelona, i davant del risc de detenció, Carles Puigdemont va decidir desaparèixer, en companyia de Jordi Turull, esquivant l'extens dispositiu dels Mossos d'Esquadra. Primer van desplaçar-se, sense ser interceptats, fins a la Catalunya del Nord, i després l'expresident va culminar el seu viatge fins a Waterloo, on té establerta la residència des de fa gairebé set anys. En aquest sentit, Puigdemont assenyala que el seu deure era "no deixar-se detenir" i que, en el moment que va veure l'operatiu al voltant del Parlament, "el pla B va passar a ser el pla B".

"Vist que no podria accedir, que no podria parlar, que no serviria de res fer-me detenir, la meva intenció era continuar la feina", afirma l'expresident. Admet que el pla de fugida tenia "poques possibilitats d'èxit" i que estava "convençut" que podria haver estat detingut "fàcilment". Però, si sortia bé, afegeix que permetria "demostrar" la seva capacitat per desafiar l'estat espanyol.

D'altra banda, malgrat el risc de detenció, el cap de files de Junts defensa haver fet servir "el focus mediàtic important" de dijous amb el debat d'investidura "per denunciar públicament i internacionalment una anomalia democràtica molt greu". Concretament, "que hi ha un tribunal que s'està rebel·lant contra les lleis aprovades pel seu parlament". Un fet que, segons Puigdemont, "no pot acceptar cap estat de dret".

Les crítiques al dispositiu dels Mossos i al Departament d'Interior

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont havia reaparegut aquest mateix dissabte, en format vídeo, per justificar el seu retorn a Catalunya. Unes explicacions que, de retruc, han coincidit amb la presa de possessió d'Illa com a nou líder de l'executiu català. Puigdemont en una publicació difosa a xarxes socials ha assegurat que, conscient de tot allò que arriscava, el seu objectiu era "intentar el que a tots semblava impossible". La meta era entrar al Parlament per, ha dit, exercir el seu "dret", cosa per la qual estava "preparat".

No obstant això, l'expresident ha tornat a carregar contra Interior per un "dispositiu pensat per impedir que entrés al parc de la Ciutadella", vulnerant d'aquesta manera, i a parer seu, els seus drets fonamentals. Segons ell, l'arrest era "segur" i si ho feia, el seu hauria estat un lliurament voluntari. "Mai no he volgut entregar-me a una autoritat judicial que no és competent per perseguir-nos ni té gens d'interès per fer justícia, vol fer política", ha argumentat el juntaire, que també ha considerat que en cas d'haver acabat detingut els costos haurien estat "enormes".