Salvador Illa pren possessió com a president amb la promesa d'«unir» i «servir» la Catalunya postprocés

En un acte a Palau amb la presència de fins a cinc ministres del govern espanyol, el 133è president de la Generalitat promet el càrrec amb referències al rei i la Constitució, i amb la voluntat de governar per superar "plantejaments divisius"

Salvador Illa, amb Pere Aragonès i Josep Rull, a l'acte de presa de possessió a Palau
Salvador Illa, amb Pere Aragonès i Josep Rull, a l'acte de presa de possessió a Palau | Hugo Fernández
10 d'agost de 2024, 12:40
Actualitzat: 18:43h

Salvador Illa ja és el 133è president de la Generalitat. El líder del PSC, que pren el relleu de Pere Aragonès -el dirigent republicà li ha col·locat el medalló presidencial a Palau-, serà l'encarregat de pilotar el nou Govern, en un canvi de cicle a la política catalana que es consuma després de 14 anys d'executius independentistes. Completada l'etapa del procés i després de dues victòries electorals a Catalunya -ara sí amb els suports per governar-, Illa recupera la Generalitat per al socialisme català per primer cop des de la presidència de José Montilla, al capdavant del segon tripartit. En un discurs al recentment restaurat Saló de Sant Jordi, Illa ha afirmat que els "eixos principals" de la seva presidència seran "unir" i "servir" la Catalunya postprocés.

Illa saluda Aragonès el dia de la seva presa de possessió
Aragonès, Illa i Rull a la presa de possessió al Saló Sant Jordi
Illa, a Palau, el dia de la seva presa de possessió
Illa pronuncia el seu primer discurs com a president
Batet escolta el primer discurs d'Illa com a president
Cid somriu escoltant el primer discurs d'Illa com a president
Els ministres Montero, Bolaños i Hereu a la presa de possessió d'Illa
Illa, visiblement emocionat a l'acte de presa de possessió
L'acte de presa de possessió d'Illa al Saló Sant Jordi
Les conselleres d'Aragonès a la presa de possessió d'Illa
Aragonès i Illa, al Palau de la Generalitat
Els representants de la Moncloa a la presa de possessió d'Illa
Moret i Collboni entrant al Saló Sant Jordi
Presa de possessió del 133è president de la Generalitat
Illa surt de Palau després de l'acte de presa de possessió
Pujol surt de Palau després de l'acte de presa de possessió d'Illa

Les referències a governar per a "tots els catalans" ha estat el fil conductor de les primeres paraules del líder socialista com a president. "Que tothom se senti representat [amb la institució de la Generalitat] és el meu principal neguit", ha expressat. Illa s'ha declarat "il·lusionat i honorat", ha promès actuar amb "humilitat" per ser "el primer servidor públic de Catalunya", i ha lloat la figura de Josep Tarradellas, abans de citar tots els seus predecessors, també un Carles Puigdemont del qual encara no se'n sap amb certesa la localització. 

El missatge d'Illa, que ha estat breu -d'uns escassos deu minuts- i ha completat un acte sobri, oficialitza el punt d'inflexió que emana de les eleccions del 12 de maig, en què l'independentisme va perdre la majoria parlamentària i el PSC es va consolidar com a primera força política. Illa és president gràcies al suport d'ERC i comuns a la investidura i aquest dissabte ha volgut agrair el traspàs de poders que li ha fet el president sortint, que ha definit com a "exemplar". El nou inquilí del Palau de la Generalitat ha volgut emfasitzar que Catalunya és "terra d'acollida" i és "solidària", i ha insistit que el seu executiu pretendrà superar "plantejaments divisius" en uns temps en què prenen força idees "populistes" i "demagògiques".

El socialisme català ja controla la litúrgia de la Generalitat. En la presa de possessió, el moment de màxima institucionalitat en el relleu del poder, s'ha percebut la connexió amb el govern espanyol. A Palau hi han sigut presents fins a cinc ministres -la vicepresidenta María Jesús Montero, Félix BolañosDiana Morant, Jordi Hereu i Ernest Urtasun-, així com una àmplia representació del PSC. En la promesa del càrrec s'ha percebut que la Generalitat serà a partir d'ara més propera a la Moncloa i de la resta dels poders de l'Estat: "Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions de president, amb fidelitat al rei, a la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i les institucions nacionals de Catalunya".

Illa enceta a la presidència amb la prioritat de formar Govern, que pretén transversal i amb figures també independents, que li permetin consolidar un canvi d'etapa. Després d'uns dies d'agitació pel retorn fugaç de Puigdemont -i la crisi oberta als Mossos d'Esquadra-, la d'aquest dissabte ha estat una jornada de recuperació de la institucionalitat. A Palau, a banda de la representació del govern espanyol també hi eren els presidents d'Astúries i Navarra, Adrián Barbón i María Chivite, a qui Illa ha agraït la presència. En la part final de la intervenció, el president català ha fet referència a la seva dona, Marta Estruch, la filla i els pares, això com als companys del PSC. 

Albert Dalmau, el primer nom del Govern

A l'espera que Illa concreti la composició del Govern, que comptarà amb dirigents del PSC i també perfils independents, ja han transcendit els primers noms del nou executiu. El primer, el futur conseller de Presidència. Serà Albert Dalmau, gerent de l'Ajuntament de Barcelona i una de les persones de confiança de Jaume Collboni. Ha estat la seva mà dreta en els darrers vuit anys. Dalmau serà l'encarregat de galvanitzar l'acció de govern.

El president també ha pensat en altres figures del món municipal per reforçar el seu salt a Palau. Com la de Javier Villamayor, coordinador general de la Diputació de Barcelona, que assumirà les funcions de secretari del Govern. Està previst que aquest cap de setmana transcendeixin el nom de la resta de consellers, que prendrien possessió dilluns. La primera reunió del consell executiu presidit per Illa seria dimarts.