ERC avisa que el «sí» a Illa no implicarà entrar al Govern

Els republicans, que diuen que vetllaran pel compliment de l'acord, prometen que el vot favorable a la investidura no és una renúncia a la independència i demanen que cessi la "dinàmica destructiva" dins l'independentisme

Josep Maria Jové, al ple del Parlament.
Josep Maria Jové, al ple del Parlament. | Hugo Fernández
Joan Serra Carné / Carme Rocamora i Seguí
08 d'agost de 2024, 13:35
Actualitzat: 19:53h

La intervenció d'ERC al ple d'investidura de Salvador Illa era esperada. En primer terme, per com defensava l'acord amb el PSC, tan discutit per una part de l'independentisme civil i les mateixes bases republicanes. I, en segon lloc, per com valorava el retorn de Carles Puigdemont, i les crítiques afegides de Junts al dispositiu de detenció dels Mossos d'Esquadra en la seva intervenció a la cambra. El cap de files del grup d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, ha iniciat el seu discurs amb mostres de solidaritat cap al líder de Junts. Però també ha dedicat bona part a defensar els fruits de l'acord amb el PSC, prometent, això sí, que el pacte no és per entrar al Govern.

"Avui ERC sent desconfiança cap al PSC, tenim memòria i motius. Que ningú intenti comparar el pacte amb el del 2003 i el tripartit. El sí a l'acord és un sí en guàrdia, és un sí a un acord, al contingut d'un acord, a res més, no és un sí a un Govern compartit ni molt menys a un sottogoverno", ha apuntat el dirigent republicà. És un aclariment de rellevància, tenint en compte que aquesta setmana la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va obrir la porta a una entrada a l'executiu en un futur, en una entrevista a La Vanguardia

Jové també ha advertit que no els "tremolarà el pols" per dir prou si el PSC no aplica allò "acordat". Així, ha insistit que aquest vot a favor és "crític" i "vigilant". També ha aprofitat per reivindicar els fruits dels acords en matèria de sobirania fiscal o de l'enfortiment de la realitat nacional de Catalunya, que responen, ha assegurat, a les "voluntats majoritàries de la societat". Així, ha avisat Illa que amb la seva investidura no aconseguirà "girar full", perquè ERC reivindicarà que en la nova etapa s'han d'imposar els avenços que els republicans han signat amb els socialistes. També s'ha referit al referèndum en diverses ocasions.

En la seva intervenció, també ha aprofitat per fer un reconeixement sentit al Govern de Pere Aragonès, per la "determinació". "Aragonès, has omplert d'orgull a la família republicana. Ens has representat amb molta dignitat. Però ens ha faltat temps. El teu exemple, lideratge, honestedat i altura de mires ens fan estar amb tu. Gràcies per l'entrega i immensa dignitat", ha declarat. 

Acords i govern a banda, el discurs de Jové ha començat amb mostres de solidaritat cap a Puigdemont. "De nou, un ple del Parlament està condicionat per l'actuació antidemocràtica dels aparells de l'Estat", ha criticat. Ha manifestat "alegria" pel seu retorn. També ha defensat que hauria de poder ser al Parlament. "És una aberració democràtica", ha llançat, disparant contra les resistències del Tribunal Suprem a aplicar l'amnistia als líders del procés. "Avui no hi ha garanties que respectin la llibertat que la llei d'amnistia atorga a Puigdemont. No sabem què passarà, i ens preocupa. Vagi per endavant la nostra solidaritat. Us esperem aquí per veure-us lliure en una Catalunya lliure", ha afegit. Així, ERC ha insistit a apuntar contra els aparells de l'Estat després que Junts els hagi responsabilitzat per la persecució dels Mossos d'Esquadra.

De fet, els republicans han carregat contra les crítiques de Junts, que s'han incrementat en els últims dies. Jové ha recordat com els juntaires van sortir del Govern, criticant així que trenquessin la unitat independentista, i després se sumessin a una pinça "sociovergent" per desgastar l'executiu. Ara és Junts qui critica ERC per investir Illa i trencar la unitat. Jové, però, ha assegurat que amb el vot a favor d'Illa "no s'acaba res". "Som aquí, al lloc on érem, treballant per la independència de Catalunya i per una societat justa", ha reblat. 

Així mateix, ha demanat que s'acabi aquesta intenció de "voler dividir entre bons catalans i mals". "El país no és de ningú, perquè és de tothom. Ningú pot expedir carnets de bon català i bon independentista. Només el temps dirà si la decisió que ERC pren avui és la més encertada. Maldarem perquè sigui la més bona. A partir d'avui picarem pedra perquè l'independentisme torni a ser majoritari", ha afegit. "Avui l'independentisme es mira al mirall i no s'agrada. La dinàmica destructiva s'ha d'aturar. No som homogenis ni ho serem", ha reblat. Ha esperat que la unitat retorni amb un consens al voltant del referèndum, on tothom "sigui cridat i s'hi senti part". 

Resposta d'Illa: agraïment

Illa ha volgut agrair a ERC el seu suport a la investidura, encara que sigui "amb condicions". "Soc conscient que és un 'sí' amb condicions, però a mi m'agrada acabar el viatge amb qui el començo i m'hi esforçaré", ha dit Illa després de la intervenció de Jové. Illa ha assegurat que farà esforços per "posar arguments i valors que permetin a ERC sentir-se còmodes sense renunciar a cap plantejament per poder acabar el viatge conjuntament". Illa també ha subratllat que precisament pel fet de ser un 'sí' amb condicions és un 'sí' "creïble". A més, s'ha referit a la consulta que ERC va fer a la militància per decidir el vot a la investidura -que ha qualificat de procés "modèlic"- i ha recordat que una gran part de la militància hi va votar en contra. Illa s'ha fixat com a "repte i esperonament" poder-se guanyar la confiança de tots els militants partidaris del 'no'.