Tot el que sabem del retorn exprés de Carles Puigdemont a Catalunya

L'expresident va arribar a Barcelona dos dies abans del ple d'investidura i va abandonar el país acompanyat de Jordi Turull, de qui es va acomiadar a la Catalunya Nord abans d'emprendre el camí cap a Waterloo

El passadís humà per evitar la detenció de Puigdemont, però que l'expresident mai va creuar
El passadís humà per evitar la detenció de Puigdemont, però que l'expresident mai va creuar
09 d'agost de 2024, 11:13
Actualitzat: 11:13h

Com si es tractés d'una pel·lícula de Hollywood o d'un gran truc de màgia, Carles Puigdemont va tornar a Catalunya després de gairebé set anys a l'exili i, després d'un discurs de pocs minuts, va desaparèixer. Han estat les 24 hores més intenses de la política catalana des dels fets d'octubre del 2017 i ja se'n coneixen els primers detalls, facilitats pels protagonistes d'aquesta història.

Tal com ha explicat Jordi Turull, secretari general de Junts, a El món a RAC1, l'expresident va arribar a Barcelona dimarts al vespre, dos dies abans de la data en què estava convocat el ple d'investidura de Salvador Illa. Aquella mateixa nit va sopar amb unes quantes persones del seu entorn, tot i que no ha transcendit si va ser en un espai públic o en l'habitatge privat del qual acabaria sortint Puigdemont.

I és que dijous, quan quedaven uns pocs minuts per a les nou del matí, l'expresident baixaria d'un pis proper al carrer Trafalgar i caminaria fins a l'Arc de Triomf amb el president del Parlament, Josep Rull, i amb el mateix Turull. Al final del camí es va trobar amb el seu advocat Gonzalo Boye, que el va acompanyar fins a l'escenari.

Un Puigdemont eufòric va fer un discurs triomfal envoltat de milers de persones -3.500 segons la Guàrdia Urbana i 10.500 segons els organitzadors- que acabaria amb un "Visca Catalunya lliure", però també amb un segon missatge que hores després ha agafat molt sentit: "Amics i amigues, no sé quan ens tornarem a veure". Tot semblava insinuar una detenció, però aquest no era el pla de Puigdemont.

Una tenda de campanya i un cotxe blanc

Segons va avançar Catalunya Ràdio, l'expresident de la Generalitat va entrar dins una tenda de campanya que hi havia prop de l'escenari i des d'allà va començar el pla per abandonar l'acte. Mentre una marabunta de diputats i manifestants avançava cap al Parlament, presumiblement amb Puigdemont al mig, l'expresident buscava arribar a un cotxe blanc que l'esperava. El propietari del vehicle, un agent dels Mossos d'Esquadra en aquell moment fora de servei, va ser detingut posteriorment per la mateixa policia catalana.

La investigació es manté oberta, ja hi ha un altre agent detingut, i Turull ha estat citat a declarar. Fonts del Govern expliquen a Nació que en els últims dies hi havia constància d'alguns agents que, fora de servei, prestaven serveis en matèria de seguretat a l'expresident de la Generalitat. Ara bé, els Mossos no preveien en cap moment que hi hagués un escenari en què el líder de Junts optés per marxar de l'acte abans d'arribar al Parlament, on se celebra el ple d'investidura de Salvador Illa.

De Barcelona a Waterloo amb comiat a la Catalunya Nord

Sigui com sigui, Puigdemont i Turull van arribar al cotxe blanc de marca Honda. En un pla que revela La Vanguardia aquest divendres, l'expresident va treure's l'americana i va posar-se un barret de palla per camuflar-se entre els manifestants, que també vestien aquesta mateixa peça al cap. Els Mossos van perdre-li la vista, però segons explica el mateix mitjà, dos agents de paisà van veure el cotxe i van perseguir-lo a peu, però un semàfor en verd just en aquell moment va evitar que els policies, a peu i corrent, interceptessin el vehicle.

El que va passar després ho ha revelat el mateix Turull als micròfons de RAC1. La comitiva que viatjava amb Puigdemont va ser capaç de travessar la frontera administrativa entre els estats espanyol i francès sense que l'operació Gàbia ho pogués aturar. El secretari general de Junts va acomiadar-se de l'expresident a la Catalunya Nord, des d'on Puigdemont va emprendre el camí cap a Waterloo. No hi ha constància de si ja ha arribat a la Casa de la República, però Boye ha assegurat que "en els pròxims dies" es dirigirà a la ciutadania.