Puigdemont justifica el retorn a Catalunya: «Volia entrar al Parlament»

L'expresident torna a carregar contra ERC per la seva "col·laboració entusiasta" amb l'operatiu dels Mossos per detenir-lo en unes explicacions que coincideixen amb la presa de possessió d'Illa

Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf
Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf | Miquel Homs
10 d'agost de 2024, 14:35
Actualitzat: 15:39h

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reaparegut, ara en format vídeo, per justificar el seu retorn a Catalunya. Unes explicacions que, de retruc, han coincidit amb la presa de possessió d'Illa com a nou líder de l'executiu català. Puigdemont en una publicació difosa a xarxes socials ha assegurat que, conscient de tot allò que arriscava, el seu objectiu era "intentar el que a tots semblava impossible". La meta era entrar al Parlament per, ha dit, exercir el seu "dret", cosa per la qual estava "preparat".

Dispara contra el Govern d'ERC per la seva "col·laboració entusiasta" amb l'operatiu policial

No obstant això, l'expresident ha tornat a carregar contra Interior per un "dispositiu pensat per impedir que entrés al parc de la Ciutadella", vulnerant d'aquesta manera, i a parer seu, els seus drets fonamentals. Segons ell, l'arrest era "segur" i si ho feia, el seu hauria estat un lliurament voluntari. "Mai no he volgut entregar-me a una autoritat judicial que no és competent per perseguir-nos ni té gens d'interès per fer justícia, vol fer política", ha argumentat el juntaire, que també ha considerat que en cas d'haver acabat detingut els costos haurien estat "enormes".

Puigdemont s'ha mostrat sorprès de la "col·laboració entusiasta" del Govern de Pere Aragonès amb l'operatiu policial i ha denunciat un context de "repressió i encerclament total". Per tot plegat, ha demanat denunciar internacionalment Espanya per, a parer seu, no actuar democràticament quan permet que jutges del Tribunal Suprem (TS) es "burlin" de les lleis aprovades al Congrés dels Diputats. Unes paraules fetes en referència a l'amnistia ja en vigor, però que encara no s'aplica en la seva causa per l'escull de l'instructor Pablo Llarena en el delicte de malversació. "Cal no acceptar dòcilment el que aquest Estat et té preparat", ha reblat.

En el clip, el líder moral del partit s'ha reafirmat en el fet que és a la Casa de la República de Waterloo, a Bèlgica, en línia amb el que va assegurar fa menys de 24 hores també a xarxes socials. Malgrat això, el pla en què ha estat gravat el vídeo és tan tancat que no permet determinar la ubicació exacta d'on ha estat filmat. Al costat de Puigdemont, hi llueixen banderes de la Unió Europea (UE) i una senyera. 

L'expresident també ha reconegut que el pla per desaparèixer estava "preparat" en cas que no pogués accedir al Parlament per al debat d'investidura d'Illa, cosa que, finalment, no va ser possible i d'aleshores ençà, el propòsit va passar a ser tornar a "lloc segur".

El juntaire ha opinat que s'estan "acarnissant" sobre ell en un sentiment de venjança que ha descrit com "d'altres temps". En aquesta línia, ha denunciat no només que se'l persegueixi a ell, també als alcaldes presents en l'acte a Arc de Triomf. "Ho podríem esperar del PP de Rajoy, però no del nostre Govern", ha recalcat. Així mateix, Puigdemont ha volgut solidaritzar-se implícitament amb els "patriotes" agents dels Mossos d'Esquadra que han estat detinguts, així com amb aquells manifestants que van ser ruixats amb gas pebre i s'ha referit a tots ells com a part d'una cadena de solidaritat."Exercíeu el vostre dret legítim a protestar", ha sostingut. Per això, ha demanat als demòcrates no ser indiferents "amb el que ja fa massa anys que dura".

Nega el final del procés, però accepta l'obertura d'una nova fase

I tot i les proclames d'altres sectors de l'independentisme que han assegurat en les últimes hores que el procés ha acabat, Puigdemont ha volgut negar la màxima i ha afirmat que, per ell, el procés només s'acabarà amb la independència. Malgrat això, sí que ha admès que ha conclòs una fase i ara s'obre una nova etapa amb condicions diferents, com per exemple el Govern d'Illa, fruit d'un acord amb ERC i els comuns que ha definit com a legítim. "Deixar-ho estar i acomodar-se pot ser l'opció d'alguns, però som molts els que encara som aquí i ara toca ser-ne més", ha afegit. 

En aquesta línia, l'expresident ha animat les bases sobiranistes a fer "milers d'accions per descol·locar l'Estat". El full de ruta que ha traçat al vídeo exigeix arribar a tots els racons del país amb el propòsit d'explicar els "insostenibles costos de la independència" i com aquests, ha detallat, "afecten la vida quotidiana dels vuit milions de catalans". En aquest marc mental, Puigdemont ha precisat que el seu projecte polític és per a tothom, "sense exclusions", fent una mena de crida a eixamplar la base de l'independentisme.

Malgrat els retrets inicials, el juntaire també ha demanat més confiança en el si del sobiranisme per reactivar el moviment "sense malbaratar el capital polític adquirit" durant tots aquests anys. Més enllà de la seva acció, que ha qualificat d'una "audàcia i risc necessària", ha fet una crida a fer-ne més i que aquesta només sigui l'espurna que faci encendre del tot la flama. "Ja hem demostrat que en som capaços", ha resumit Puigdemont.