Puigdemont diu que és a Waterloo, titlla de «delirant» el dispositiu dels Mossos i compara Elena amb Zoido

En un missatge a les xarxes socials, l'expresident qualifica de "rebequeria" la roda de premsa del conseller d'Interior i el comissari en cap dels Mossos i diu que "mai" havia tingut la intenció d'entregar-se "voluntàriament"

Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf
Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf | Miquel Homs
09 d'agost de 2024, 21:25
Actualitzat: 10 d'agost, 9:37h

Carles Puigdemont diu que és a Waterloo. Així ho ha comunicat el mateix expresident en un missatge a la xarxa social X en què ha definit l'operatiu dels Mossos d'Esquadra per detenir-lo de "delirant", alhora que ha comparat el conseller d'Interior sortint, Joan Ignasi Elena, amb el ministre de l'Interior del govern Rajoy, Juan Ignacio Zoido. Tanmateix, ha demanat temps per poder explicar la "raó profunda" de l'operació que li va permetre tornar de l'exili i desaparèixer instants després, tot i que ja ha avançat que "mai" ha tingut la voluntat d'entregar-se.

Puigdemont ha carregat contra Elena per la roda de premsa d'aquest divendres en què el conseller ha admès que el dispositiu dels Mossos no estava preparat per al "comportament impropi" del líder de Junts, a qui ha acusat d'atacar la policia catalana per "dinamitar i deslegitimar" el ple d'investidura d'Illa. En aquest sentit, Puigdemont ha acusat el conseller d'Interior sortint de fer una "rebequeria" i participar en una  "caça de bruixes" contra ell i el seu entorn amb una compareixença "deplorable" per part d'uns responsables polítics i policials que, com ha reblat, "no han estat a l'altura". 

De la mateixa manera, ha culpat el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, de no estar al nivell del seu predecessor, Josep Lluís Trapero, i ha aprofitat el comunicat per retreure a Elena que no li hagi facilitat el servei d'escorta.

Del retorn de l'exili a la desaparició

Rondaven les 9:00 hores quan Puigdemont va sortir d'un edifici al voltant del carrer Trafalgar acompanyat de la cúpula de Junts. Es va dirigir a correcuita cap a l'escenari disposat sota l'Arc de Triomf i va protagonitzar un discurs de sis minuts, abans de desaparèixer a l'interior d'una carpa i pujar en un Honda blanc. Va ser la darrera vegada que se'l va veure, i és que l'operació Gàbia desplegada pels Mossos no va ser efectiva i va quedar desactivada hores després.

Puigdemont només s'havia expressat amb un breu missatge a Instagram la tarda d'aquest dijous en què assegurava que seguia a Catalunya. Aquest divendres, però, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que es trobava fora de l'Estat i que tornarà cap a Waterloo. En aquest sentit, tres agents han estat detinguts pel mateix cos per haver-lo ajudat després de la seva reaparició, tot i que ja han estat posats en llibertat. Tanmateix, la investigació es manté oberta i no es descarten més detencions, mentre Turull ha estat citat a declarar.

Mentrestant, el ple d'investidura del 133è president del Govern, Salvador Illa, es va desenvolupar sense més incidències que la sol·licitud de Junts de suspendre'l després del recés del migdia, que va ser rebutjat per la mesa. Així, després d'un dia frenètic, el candidat socialista va ser investit amb els vots del PSC, ERC i els comuns. Al seu torn, Interior ha admès que el dispositiu dels Mossos no estava "preparat" per al que ha titllat de "comportament impropi" de Puigdemont.