Turull pot patir conseqüències judicials per haver acompanyat Puigdemont?

Els experts en dret penal Josep-Maria Tamarit, Laia Tejada i Joaquim Bages coincideixen a Nació que el secretari general de Junts no va cometre cap delicte, auguren que serà cridat a declarar com a testimoni i no preveuen que el seu indult perilli

Jordi Turull i Carles Puigdemont, dijous pels carrers de Barcelona.
Jordi Turull i Carles Puigdemont, dijous pels carrers de Barcelona. | Quique Garcia / Efe
09 d'agost de 2024, 18:50
Actualitzat: 21:05h

És probable que les poques persones que coneixien el pla de Carles Puigdemont, consistent a aparèixer a Barcelona i tornar a escapar, es puguin comptar amb els dits d'una sola mà. Una d'elles era Jordi Turull, secretari general de Junts i pres polític després del referèndum de l'1-O. Va sopar amb l'expresident dimarts a Barcelona, quan va arribar en secret a la capital catalana, segons el seu relat. I es va quedar amb Puigdemont fins dijous, quan va aparèixer al carrer Trafalgar per assistir a l'acte de benvinguda de l'Arc de Triomf. Després va restar vigilant darrere l'escenari, al costat de l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye. I va marxar amb ell fins a la frontera. Ja a la tarda, amb el ple d'investidura de Salvador Illa a l'equador, va existir una voràgine de desinformació. Alguns mitjans asseguraven que hi havia una ordre de detenció contra Turull, que finalment va acabar sent una voluntat de citar-lo a declarar formulada pels Mossos d'Esquadra.

"La comissaria general d’informació instrueix les possibles responsabilitats penals dels que han col·laborat en la fugida de Puigdemont", apuntaven fonts de la conselleria d'Interior en ple debat d'investidura. Per quins delictes es podria imputar Turull? Com poden impactar en el seu indult? Existeix el risc que torni a entrar a la presó? En parlem amb diversos especialistes com el catedràtic de Dret Penal a la UOC, Josep-Maria Tamarit Sumalla; l'advocada penalista de Molins&Parés Laia Tejada i el professor de dret penal a la UB Joaquim Bages

L'indult, en perill?

Turull va rebre l'indult el juny del 2021, després de ser empresonat durant més de tres anys. Va ser un indult que, per una banda, no eliminava la inhabilitació, i que per l'altra, contenia condicionants, ja que des del moment de la concessió, es va establir un període de sis anys en què no pot cometre delictes greus. En cas de perdre'l per incompliment, Turull, que va ser condemnat a 12 anys de presó, en tindria encara vuit per complir.

És en el grau de gravetat dels fets on es troba la clau del perill d'una retirada de l'indult. "Per greus s'entenen aquells delictes que suposen una pena superior a cinc anys. Si l'acció de Turull pogués tenir alguna conseqüència penal, seria per delictes amb menys penes que aquests cinc anys", apunta Bages. "En el cas que se'l condemnés per un delicte com el d'encobriment, no afectaria la condició de l'indult, perquè l'encobriment no és considerat legalment com un delicte greu", coincideix Tamarit. Tejada hi afegeix un tercer element, que si s'arribés a revocar l'indult, els delictes que se li imputen a Turull, "també són amnistiables", tot i l'oposició actual del Tribunal Suprem a aplicar l'amnistia als líders de l'1-O.

Delicte d'encobriment

Encobriment és el delicte que més preveuen les fonts consultades que es pugui imputar a Turull, tot i que d'una manera "retorçuda", en paraules de Bages. Comporta penes d'entre sis mesos i tres anys de presó, amb un agreujant sobre agents públics -com és el cas dels mossos detinguts- que podria augmentar fins a 12 anys. Aquest delicte, en tant que no considerat greu, no suposaria una revocació de l'indult, però sí que podria donar-se el cas d'una entrada a la presó, ja que són dos procediments paral·lels.

"Se li podria imputar un delicte d'encobriment en la modalitat d'afavoriment personal", apunta Tamarit, però adverteix que el Codi Penal preveu aquesta forma d'encobriment de manera restrictiva, només quan fa referència a certs delictes -entre els quals no apareix la malversació [delicte pel qual es persegueix Puigdemont]- o quan l'encobridor hagi actuat amb abús de funcions públiques. "Es podria sostenir que Turull, acompanyant o ajudant a fugir a Puigdemont, va actuar abusant d'una funció pública? Quin càrrec públic té? Cap i, per tant, no hi pot haver cap delicte. I, encara que el tingués, l'acte l'hauria hagut de fer exercint, de manera abusiva, el suposat càrrec", afegeix el catedràtic.

Coincideix en aquesta interpretació Tejada, que apunta que "Turull no és funcionari ni autoritat i, per tant, no ha pogut abusar de cap funció pública". A més, recorda que Turull també és autor del delicte que s'imputa a Puigdemont -malversació, després d'eliminar-se el delicte de sedició del Codi Penal- i que l'autoencobriment no és punible, sinó que únicament es pot imputar quan s'encobreixen delictes comesos per tercers. Bages, per la seva banda, també afegeix que no podria ser un delicte d'encobriment perquè "Puigdemont no va cometre cap delicte" durant la jornada de dijous. "L'encobriment es basa sobretot a ajudar algú a beneficiar-se dels efectes d'un delicte, i això no va passar", complementa.

Delicte d'obstrucció a la justícia

El delicte d'obstrucció s'ha posat damunt la taula en les últimes hores, però els juristes coincideixen que no veuen possible imputar-li a Turull. Comportaria penes d'entre un i quatre anys de presó, i es recull de la següent manera al Codi Penal: "El que amb violència o intimidació intentés influir directament o indirectament en qui sigui denunciant, part o imputat, advocat, procurador, perit, intèrpret o testimoni en un procediment perquè modifiqui la seva actuació processal, serà castigat amb la pena de presó d'un a quatre anys i multa de sis a 24 mesos". Bages veu difícil que se li imputi aquest delicte perquè "normalment es comet amb violència", quan aquest fet no es va donar dijous. Tamarit directament ho descarta, i assegura que "no té relació amb el tema". Tejada ni ho contempla. 

Què preveuen que passarà?

Les previsions són especulacions i en política i justícia tot pot passar, però els experts s'atreveixen a dir la seva. Bages considera que l'actuació de Turull "difícilment pugui tenir una conseqüència penal", i considera que qualsevol escenari que portés a aquest punt, seria "inversemblant". "Si jo fos el jutge, l'absoldria amb les eines que em doni el Codi Penal", afegeix. Tejada preveu que com a molt, Turull sigui "cridat a declarar en qualitat de testimoni", i en aquest cas tindria l'obligació de comparèixer i dir la veritat, ja que si no incorreria en un delicte de fals testimoni. En cas de ser cridat a declarar com a investigat i es negués a assistir-hi, podria incórrer en un delicte de desobediència. Tamarit considera que els efectes sobre Turull quedaran "en no-res", i apunta que les conseqüències negatives seran sobre Puigdemont, perquè "el seu comportament el perjudica".