De l'eufòria a la incertesa: l'Arc de Triomf celebra el retorn fugaç de Puigdemont

Després d'un discurs al passeig Lluís Companys l'expresident ha desaparegut quan 3.500 independentistes havien format un passadís humà per acompanyar-lo fins al Parlament

Milers de persones s'han aplegat al passeig de Lluís Companys de Barcelona per donar la benvinguda a Puigdemont
Milers de persones s'han aplegat al passeig de Lluís Companys de Barcelona per donar la benvinguda a Puigdemont | Miquel Homs
Lucía Llargués / Ona Sindreu
08 d'agost de 2024, 14:26
Actualitzat: 16:33h

L'independentisme no ha fallat a la convocatòria per rebre Carles Puigdemont. Ni el sol, ni la calor, ni les vacances en ple mes d'agost han impedit que 3.500 persones segons la Guàrdia Urbana i 10.500 segons Junts assistissin a la crida de l'expresident, que ha tornat a Barcelona després de set anys a l'exili. Ja des de primera hora del matí, centenars de persones esperaven al passeig de Lluís Companys presidit per l'Arc de Triomf de la capital catalana. Ho feien expectants, neguitosos, amb ganes de veure a Puigdemont, però convençuts que ho aconseguirien.

En aquell moment no se sabia si l'expresident de la Generalitat estava ja a Barcelona o no. Però un escenari amb un fons blanc, presidit per la senyera i un sol faristol on s'hi podia llegir, "Barcelona, 8 d'agost de 2024" ja era tota una declaració d'intencions i un escenari on segur, que hi passaven coses. 

A mesura que han anat arribant els autocars de les entitats sobiranistes vinguts de diferents pobles i ciutats catalanes, que també s'han volgut mobilitzar, les riuades de manifestants s'han anat aplegant a tocar de l'escenari, i ocupant tot el passeig que separa l'Arc de Triomf del parc de la Ciutadella i l'entrada al Parlament. Els assistents, vestits amb barrets de palla i nombrosos ventalls per fer passar una calor que cada vegada apretava més, anaven de l'expectació a la impaciència. A l'ambient es podien percebre dubtes de com i quan arribaria, però amb l'absoluta certesa que ho faria. 

Lluny de les manifestacions independentistes d'abans del 2017, formades per gent de totes les edats, avui s'han observat uns perfils més concrets: el gran gruix no devia baixar de la cinquantena i eren sobretot, simpatitzants de Junts per Catalunya. Molts d'ells la investidura ha frustrat les vacances: "Has baixat ara de Calella?" i frases similars s'han sentit en més d'una ocasió durant l'espera. Entre els assistents també s'han llegit desenes de cartells denunciant el "pacte de la vergonya" entre ERC i PSC i pancartes electorals de Junts. El que no s'ha perdut del 2017 és l'originalitat. Màscares amb la cara de Puigdemont, un sac de gemecs tocant Els Segadors i Elèctrica Dharma i música, molta música.

Tic-tac, tic-tac

Pop-rock en català des de Txarango fins a Julieta o Fades i imatges per la pantalla gegant acompanyades per melodies èpiques han fet passar els minuts. Una èpica que ha tocat sostre quan faltaven menys de cinc minuts de les nou del matí: banda sonora de pel·lícula, sons de "tic-tac" per megafonia i pell de gallina entre tots els assistents que sentien el pes de la història damunt seu. "Donem la benvinguda al 130è president de la Generalitat de Catalunya".

Quan Carles Puigdemont ha pujat a l'escenari, el món semblava que s'aturés i la multitud ha embogit. Amb prou feines l'expresident ha pogut pronunciar el seu discurs sense que l'interrompessin clams de "president, president". Poc més de cinc minuts és el que ha durat el discurs on s'ha vist un Puigdemont emocionat però alhora combatiu. I han estat aquests únics cinc minuts en què ell ha estat el focus dels milers d'ulls que l'han vist però que ja no ha tornat a aparèixer. 

Un fort sentit de responsabilitat s'ha apoderat dels milers de persones aplegades quan des de megafonia s'ha anunciat que Carles Puigdemont emprendria el camí final cap al Parlament. Un passadís humà disposat a donar-ho tot per a protegir-lo de la policia. La cúpula de Junts ha començat a avançar-hi: el president del Parlament, Josep Rull, Laura Borràs, Anna Erra i Artur Mas saludaven a la gent, que en realitat només tenia ulls per a l'expresident. Però Puigdemont no apareixia.

Una massa de manifestants baixava convençuda que estava escortant el seu líder. Però no tothom les tenia totes: al darrere ja circulaven les sospites i versions contradictòries dels fets. Hi ha qui afirmava que Puigdemont estava baixant cap al Parlament, però d'altres asseguraven que havien sentit que un cop ha acabat el discurs, el líder de Junts s'havia dirigit discretament cap a ronda de Sant Pere, per on hauria marxat. Fins i tot hi havia qui pensava que seguia sota l'Arc, dins de les carpes instal·lades pel Consell de la República. En realitat, tot eren rumors i especulacions: ningú no havia vist en primera persona la desaparició de Carles Puigdemont.

Igualment, la decisió unànime ha estat baixar fins al parc de la Ciutadella, completament blindat pels Mossos d'Esquadra. Els manifestants que s'han dirigit a la porta habilitada perquè diputats i periodistes accedissin al Parlament s'han trobat un cordó policial que els separava de la manifestació convocada per l'extrema dreta, però que també impedia l'accés al parc. Alguns crits de "saltem la tanca" han estat rebuts per un silenci absolut.

El dipositiu per al ple d'investidura al passeig Lluís Companys
La gent espera a Puigdemont a Arc de Triomf
Un cartell de 'Puigdemont, president' a l'Arc de Triomf
Puigdemont, a l'Arc de Triomf
Carles Puigdemont es dirigeix als seus fidels a barcelona
Manifestants amb la cara de Puigdemont a Arc de Triomf
El passadís humà per protegir Carles Puigdemont de la policia però que l'expresident mai ha arribat a creuar
Cartells de 'El pacte de la vergonya' contra la investidura d'Illa
Manifestacions a favor i en contra del retorn de l'expresident
Mans alçades a Arc de Triomf
Dirigents juntaires a l'acte de suport de Puigdemont
La cúpula de Junts a Barcelona
Els Mossos a l'entorn del parc de la Ciutadella
Antiavalots actuen a les portes del Parlament

Tensió i cops de porra a la Ciutadella

On hi ha hagut més tensió, però, és a les entrades del Carrer Pujades, on acaba el Passeig Lluís Companys. Les custodiaven furgons dels Mossos encastats contra les portes per evitar que s'obrissin. Alguns intents d'entrar-hi han estat frustrats amb porres i núvols de gas que han caigut sobre manifestants i periodistes. "No us mereixeu la Senyera que porteu", han etzibat, enfadats.

"Anem cap a l'altra porta, que han pogut passar". Amb incredulitat, moltes persones s'han dirigit cap a un dels altres accessos, que els manifestants han aconseguit forçar. Mentre a dins del Parlament ja havia començat el Ple d'investidura, centenars d'estelades s'acostaven fins a cent metres de la cambra, on un segon cordó policial —aquest cop amb doble tanca— els esperava.

El que primer ha estat un clima de tensió, amb crits i insults cap a polítics i Mossos, s'ha anat convertint, a mesura que avançava el Ple, en un ambient relaxat però impacient. La gespa de la Ciutadella s'ha transformat en una sala d'espera. Les ràdios informaven del que passava a dins. Els més tranquils, però, s'han ajagut a l'ombra, resignats a l'espera: "Una aigua no, però tens cervesa?", ha preguntat una dona a un venedor.

L'avorriment ha portat a l'especulació: on és Puigdemont? Podrà esquivar l'operació Gàbia? Apareixerà a dins del Ple per votar? Unes incògnites que no es resoldran fins d'aquí a unes hores. De moment, el ple d'investidura de Salvador Illa ha començat puntual i una estona més tard s'ha sabut que un agent dels Mossos d'Esquadra ha estat detingut per la policia catalana per haver ajudat Carles Puigdemont després de la seva reaparició a Catalunya en un acte a l'Arc de Triomf de Barcelona.