Llarena demana explicacions als Mossos pel fracàs en la detenció de Puigdemont

El magistrat del Suprem vol conèixer quin operatiu estava previst per enxampar-lo, així com identificar els seus responsables, per esclarir si la marxa ha estat realment un error policial

Control dels Mossos per intentar trobar Carles Puigdemont al Pertús
Control dels Mossos per intentar trobar Carles Puigdemont al Pertús | Ariadna Reche / ACN
09 d'agost de 2024, 09:05
Actualitzat: 9:38h

El jutge instructor en la causa del procés, Pablo Llarena, ha demanat als Mossos d'Esquadra i al Ministeri de l'Interior que informin sobre l'operatiu policial planificat per a la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i "sobre els elements que van determinar el seu fracàs des d'un aspecte tècnic policial".

En dues provisions, recollides per Europa Press, el magistrat del Tribunal Suprem (TS) s'ha expressat coneixedor del retorn de l'expresident a Barcelona per fer un acte públic i polític a l'Arc de Triomf i que, tot just acabar, va desaparèixer entre la multitud i se li va perdre el rastre, eludint, d'aquesta manera, l'ordre de detenció que pesa sobre ell.

Precisament per això, ha preguntat al cos policial i al Ministeri quin era l'operatiu inicialment aprovat per detenir-lo a la frontera, així com les ordres que es van donar després de la seva marxa. Alhora, en els escrits Llarena ha sol·licitat identificar els agents responsables del disseny de l'operatiu, els responsables de la seva aprovació i als quals se'ls va encomanar la seva execució o desplegament”. 

Amb tot, l'objectiu clar del jutge instructor és saber exactament què va fallar en el retorn de l'expresident, si va ser un error policial o bé una acció realitzada amb la connivència policial. Aquest dijous es van detenir dos mossos acusats d'obstrucció a la justícia i omissió de l'obligació de perseguir delictes. Un d'ells ja ha estat posat en llibertat provisional.

Aquest mateix divendres, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha confirmat en declaracions a RAC1 que el juntaire ja és fora d'Espanya i que parlarà entre "avui o demà". L'advocat de l'expresident, en declaracions a RAC1, també ha revelat que sap on és el secretari general de Junts, Jordi Turull, citat a declarar pels mateixos Mossos d'Esquadra en la investigació oberta per la marxa del líder moral del partit després de l'acte.