Pedro Sánchez ha obert aquest dimecres el curs polític en un acte a l'Institut Cervantes en què ha anunciat l'inici del camí cap a uns nous pressupostos de l'estat. En aquest sentit, ha assenyalat que el proper consell de ministres aprovarà el sostre de despesa. Sánchez ha defensat també el nou finançament per a Catalunya i ha subratllat que suposarà "més recursos per a totes les autonomies que les que van rebre amb els governs del PP". El missatge lliga perfectament amb la intervenció feta aquest dimecres per la vicepresidenta María Jesús Montero al Senat, on ha deixat clar que el nou model contribuirà a la solidaritat interterritorial.
Sánchez ha subratllat que els nous comptes de l'estat es caracteritzaran per l'expansió de la inversió pública i una fiscalitat progressiva, i que "duran el segell de l'actual executiu de coalició". Cal recordar, en tot cas, que el president espanyol no té els suports garantits al Congrés.
El president espanyol ha assegurat que, amb el nou finançament singular, totes les comunitats se'n beneficiaran i ha anunciat la voluntat de duplicar els recursos del Fons de Compensació Interterritorial, que ha definit com el principal estri de solidaritat territorial que contempla la Constitució. L'atac a la gestió dels governs autonòmics del PP ha estat constant en tota la seva intervenció, apuntant a les polítiques contràries a la "igualtat" per part de la dreta. Una manera de respondre als missatges conservadors contra el finançament singular.
Després de definir el seu executiu de coalició com "el govern dels acords", el líder socialista ha anunciat que en les properes setmanes, culminats tots els processos electorals a les diverses comunitats, convocarà a la Moncloa a tots els presidents autonòmics per mantenir-hi reunions bilaterals.
Sánchez ha fet un balanç positiu de la gestió dels darrers set anys, afirmant que "avui hi ha un govern net com a resposta a la corrupció, la fractura territorial i les retallades de l'estat del benestar". En l'inici de la seva intervenció, ha destacat que en aquests mooments "hi ha un govern a Catalunya que treballa per la unió de tots els pobles d'Espanya".
Ha posat en valor la seva gestió, recordant el combat contra la pandèmia i el lideratge en l'acollida de les refugiades afganeses, així com el suuport donat a la població palestina de Gaza i a la Ucraïna envaïda per Rússia. "Hem creat més ocupació que França i Itàlia junts", ha dit, assegurant que Espanya "és un gran país que fa les coses bé". Ha admès els greus reptes que resten, com uns "nivells de desigualtat massa elevats, desocupació jovenil i uns sous massa baixos. Queda molta feina per fer".
El dirigent socialista ha fixat les prioritats per als propers mesos: reforçar la competitivitat, continuant impulsant el canvi de model productiu, desplegant 3.100 milions més per continuar amb la reindustrialització; enfortir l'estat del benestar i els serveis públics, atacant aquí la gestió dels governs autonòmics del PP, amb 1.000 milions d'euros que s'han derivat a la sanitat privada a Madrid, o la retalllada del 20% de places públiques de residències per a gent gran al País Valencià (ho ha resumit amb la frase "mercaderies enfront drets").
El PP, "al servei dels de dalt"
Sánchez ha insistit en què les autonomies del PP estan al servei "dels de dalt", esmentant especialment la Comunitat de Madrid, on, segons ha dit, de cada 10 euros que ha rebut del govern espanyol, el govern del PP -presidit per Isabel Díaz Ayuso- n'ha desviat 3 per al sector privat. "Es baixen impostos als més rics, es fan regals fiscals als de dalt, es donen diners a les grans companyies i es retallen recursos públics. Així no es defensa la igualtat entre els espanyols". Sánchez ha anunciat que es demanarà més esforç fiscal a aquells "que tenen al banc diners per viure cent vides".
En tot moment, Sánchez ha buscat donar al seu discurs d'un to que connectés amb les classes mitjanes i treballadores a les que apel·la. En un moment donat, ha dit que "Espanya serà un país millor si construeix més cotxes elèctrics, fabricats aquí, hi ha més transport públic i menys lamborghinis".
Ha incidit en el tema de l'habitatge, que ha reconegut que és un dels grans problemes de la societat i que impedeix a molts joves que puguin construir la seva vida. Ha destacat el suport donat a més de 100.000 joves per poder accedir a un pis de lloguer, però ha subratllat que "no es poden revertir en pocs anys una etapa de polítiques neoliberals". Aquesta idea l'ha subratllat en diverses ocasions: "Si tenim una crisi d'habitatge és pel fracàs de les polítiques neoliberals".
Ha esmentat la pau internacional com a altres prioritats del govern de coalició. Ha explicat que "setze dels divuit països que configuren la frontera amb Espanya pateixen terrorisme, cinc estan en guerra, nou han virat cap a formes autocràtiques de govern". Una inestabilitat lligada als "fluxos migratoris irregulars". Ho ha atribuït a "l'imperialisme de Putin" i a l'ofensiva del gihadisme. Ha recordat que hi ha més de 200.000 persones refugiades procedents d'Ucraïna, "dels que ningú parla quan parla de migració". Ha advocat per una "política migratòria humanista" i ha apostat per més contractes circulars "enfront els que parlen de deportacions".
Cimera amb Palestina
El líder socialista s'ha queixat del fet que no es parli de les causes de la situació al Sahel i ha esmentat els efectes del canvi climàtic i les desigualtats profundes. Ha garantit que el seu executiu continuarà donant suport a Kíiv i que seguirà al costat de l'Autoritat Palestina. En aquest darrer capítol, ha anunciat la primera cimera bilateral Espanya-Palestina per abans que acabi aquest any.
El president espanyol ha intervingut en un dia especialment intens en la política espanyola. Sánchez venia de la Zarzuela, on ha assistit a la presa de possessió de la nova presidenta del CGPJ, Isabel Perelló, unn acte que ha simbolitzat la fi de cinc anys de bloqueig al poder judicial. Mentre Sánchez parlava, la vicepresidenta María Jesús Montero intervenia al Senat, a petició del PP, per explicar l'acord pel finançament singular de Catalunya. Aquesta tarda, el titular d'Economia, Carlos Cuerpo, explicarà al Congrés les raons per la designació del ministre José Luis Escrivá com a nou governador del Banc d'Espanya.
Ja al final del seu discurs, Sánchez ha negat que hi hagi una crisi de polarització social: "El que hi ha ha és una crisi de conversa", al·ludint a la "manca de respecte" en el món polític i a la crispació, apuntant a l'oposició de dretes. Per si de cas, ha volgut deixar clar que ell no pensa afluixar: "Queden gairebé tres anys de legislatura".