Isabel Perelló (Sabadell, 1958) és la nova presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Després de mesos de desacord i més de cinc anys de bloqueig, i quan falten dos dies per a l'acte d'obertura de l'any judicial, hi ha hagut fumata blanca a Madrid. Els vint vocals de l'òrgan de govern dels jutges -deu de progressistes i deu de conservadors- han pogut tancar finalment un acord. Perelló ha sumat 16 vots favorables en la votació d'aquest dimarts al migdia i Ana Ferrer, l'altra candidata, només quatre suports. De perfil progressista i amb trajectòria a Catalunya, la magistrada també serà la nova presidenta del Tribunal Suprem.
L'elecció materialitzada avui ha estat possible per la maduració d'un nom de consens que superés els obstacles observats aquest estiu, en què la tria de la nova presidència del Poder Judicial es va ajornar sine die. La retirada de la candidatura de Pilar Teso, l'opció preferida inicialment pel sector progressista, ha facilitat que se superés l'atzucac. I la proposta del bloc conservador d'explorar noms fora de la llista de set magistrats triats inicialment ha fet més senzill el recorregut. El mes d'agost passat, els vocals no havien trobat una solució després d'un empat repetit -a deu vots- entre la mateixa Teso i Pablo María Lucas Murillo de la Cueva, l'altre aspirant a presidir el CGPJ.
El bloqueig feia més de cinc anys que s'allargava, pel desacord entre magistrats que exercien de vocals -representants dels diferents sectors de la judicatura-, i el xoc polític entre el PSOE i el PP. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia requerit els populars a pactar una solució per a la presidència del Poder Judicial, posposada repetidament.
El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ja ha aplaudit l'acord i s'ha felicitat pel fet que una dona presideixi per primera vegada l'òrgan de govern dels jutges. La portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, ha saludat la "normalitat recuperada" d'un òrgan com el CGPJ. Alegría ha subratllat la recent renovació de la institució i el fet que sigui la primera dona que presideixi el poder judicial, "una catalana progressista".
Al seu torn, la portaveu del Govern de la Generalitat, Sílvia Paneque, ha valorat "positivament" l'elecció de la magistrada catalana al capdavant del Poder Judicial, que ha recordat que ha estat "durant massa temps encallada i bloquejada", i també ha destacat que es tracti d'una dona. "Ens sembla rellevant", ha dit la portaveu de l'executiu de Salvador Illa.
Perelló, que aquest dijous compartirà amb Felip VI l'acte d'obertura del curs judicial, és magistrada de la sala tercera del Tribunal Suprem des del 2009 i ha ocupat destinacions al jutjat de primera instància i instrucció de Maó, a l'audiència Provincial de Barcelona i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Nascuda a Sabadell i especialista en contenciós administratiu, també va servir a la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia el 1991 i a l'Audiència Nacional el 1994, i va ser lletrada del Tribunal Constitucional entre 1993 i 2003.
Ha participat en diversos cursos sobre dret constitucional, dret administratiu comparat, telecomunicacions i jurisprudència constitucional, així com en trobades organitzades pel Consell General del Poder Judicial sobre esport, regulació i justícia. És coautora de diverses obres i ha col·laborat al llibre La Europa de los Derechos: el Convenio Europeo de los Derechos Humanos, editat pel Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals.