El Poder Judicial no arriba a un acord per la presidència i ajorna la votació «sine die»

L'òrgan de govern dels jutges manté oberts els canals de comunicació i convoca una reunió per a l'adopció d'acords d'urgència

La sessió constitutiva del CGPJ
La sessió constitutiva del CGPJ | CGPJ
Redacció
05 d'agost de 2024, 16:21
Actualitzat: 16:21h

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continua dividit per l'elecció de la presidència del Tribunal Suprem i del mateix òrgan de govern dels jutges i ha decidit aquest dilluns posposar sine die la votació. Segons ha destacat l'òrgan en un comunicat, en la sessió d'aquest dilluns s'ha produït una única votació que no ha conduït a cap nom de consens. Davant d'això, han decidit mantenir oberts els "canals de comunicació" durant les setmanes vinents per tal d'aconseguir un acord sobre la persona que exercirà la presidència de l'alt tribunal i del CGPJ.

Tanmateix, el ple ha pactat celebrar una reunió el pròxim 19 d'agost per, amb caràcter excepcional i per raons d'urgència, adoptar acords respecte d'actes reglats i altres assumptes inajornables. Es tracta del tercer intent fallit per a la renovació de les presidències, després del doble empat a 10 vots entre els candidats finalistes, Pablo María Lucas Murillo de la Cueva i María del Pilar Teso Gamella, de la setmana passada.

Davant d'aquesta situació, els vocals van acordar reiniciar tot el procés aquest dilluns, incloent-hi els set candidats proposats inicialment en la sessió constitutiva del CGPJ: Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana Ferrer, Ángeles Huet, Carmen Lamela, Pablo Lucas i Pilar Teso. Si bé, el bloqueig no s'ha desfet i han decidit no posar una altra data límit.

Els requisits legals per ser president del Suprem i del CGPJ són ser membre de la Carrera Judicial amb la categoria de magistrat del mateix Suprem i reunir les condicions exigides per ser president de sala o bé ser un jurista de competència reconeguda amb més de vint-i-cinc anys d'antiguitat en l'exercici de la professió. Els problemes per escollir la nova cúpula judicial de l'Estat arriben després que a finals del mes passat el Congrés aprovés els nous vocals de l'organisme, que no es renovava des del 2018 per la falta d'acord entre el PP i el PSOE.