Sánchez situa el seu cap de gabinet com a relleu d'Escrivá al Ministeri de Transformació Digital

Óscar López, persona de la màxima confiança del president espanyol, assumirà la cartera que deixa vacant el nou governador del Banc d'Espanya

Óscar López, nou ministre de Transformació Digital
Óscar López, nou ministre de Transformació Digital | Europa Press
04 de setembre de 2024, 14:17
Actualitzat: 18:46h

Óscar López serà el nou ministre de Transformació Digital. El fins ara cap de gabinet de Pedro Sánchez assumirà la cartera que deixa vacant José Luis Escrivá, nomenat nou governador del Banc d'Espanya. De la màxima confiança del president espanyol, López s'incorporarà a l'executiu després que es fes pública l'elecció d'Escrivá al capdavant de la institució bancària, decisió que ha tornat a enfrontar PSOE i PP. Els populars critiquen el salt directe des del consell de ministres al Banc d'Espanya mentre que els socialistes recorden recorreguts similars en dirigents conservadors, com Luis de Guindos, ministre de Mariano Rajoy i ara al Banc Central Europeu (BCE).

El moviment de peces al govern de coalició també comportarà una incorporació al gabinet de Sánchez. Tal com ha avançat El PaísDiego Rubio assumirà les tasques que exercia López a la cuina de la Moncloa. Responsable fins ara d'assumptes europeus -un dels fronts, el de les relacions a la Unió Europea, que el líder socialista ha cultivat al detall-, Rubio serà el nou cap de gabinet del president espanyol. Com López, és una figura de l'entorn més proper a Sánchez.

Els moviments al govern de coalició se succeeixen en l'inici del curs polític. En les últimes hores s'ha desencallat el nomenament d'Escrivá i també l'elecció de la nova presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem, presa després de cinc anys de bloqueig. La discussió entre els vocals de l'òrgan de govern dels jutges va finalitzar aquest dimarts amb la tria d'Isabel Perelló, una magistrada progressista que va superar el veto aplicat fins ara pels dos sectors del Poder Judicial. Perelló s'estrenarà aquest dijous en l'acte d'obertura del curs judicial, al costat de Felip VI.  

PP: Sánchez, "com Franco"

Aquest dimecres, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha explicat al Congrés els motius pels quals l'executiu considera Escrivá com "el candidat idoni" per al Banc d'Espanya. L'oposició de dretes ha estat especialment virulenta amb el nomenament, considerant que el fins ara ministre serà ara "jutge i part" i repetint que Sánchez vol "colonitzar" les institucions. Jaime de Olano, del PP, ha afirmat que "només Franco s'havia atrevit a nomenar governador del banc un ministre", en referència a Mariano Navarro Rubio.