Feijóo protagonitzarà una investidura fallida que donarà més marge negociador a Sánchez

El rei Felip decideix situar el candidat del PP després d'haver-se reunit amb els líders dels grups parlamentaris; Armengol es posarà en contacte amb el líder popular per fixar la data del ple

Alberto Núñez Feijóo i Francina Armengol, el 17 d'agost durant el ple de constitució de la mesa del Congrés.
Alberto Núñez Feijóo i Francina Armengol, el 17 d'agost durant el ple de constitució de la mesa del Congrés. | EP
Bernat Surroca / Carme Rocamora
22 d'agost del 2023
Actualitzat el 23 d'agost a les 9:42h
Enigma resolt. El rei Felip VI ha decidit proposar el popular Alberto Núñez Feijóo com a candidat per al ple d'investidura del president del govern espanyol, que encara no té data. La decisió l'ha pres el monarca aquest dimarts a última hora després de dues jornades de reunions amb els líders dels grups parlamentaris, i després que tant el líder del PP com el candidat socialista, Pedro Sánchez, l'hagin pressionat perquè els proposés. Ho ha anunciat en roda de premsa la presidenta del Congrés, Francina Armengol, després d'haver-se reunit amb el rei al palau de la Zarzuela. Ara, el següent pas és que la presidenta del Congrés fixi un dia per al ple i que el rellotge comenci a córrer. El moviment situarà inevitablement Feijóo, guanyador a les eleccions, al focus mediàtic, però és de partida una maniobra fallida perquè el líder popular no compta amb els suports necessaris per a conquerir el càrrec. Mentrestant, el PSOE guanyarà temps per negociar la investidura de Sánchez. En funció del dia que es faci aquest ple, una hipotètica repetició electoral s'hauria de fer en plenes vacances de Nadal.

La ronda de contactes va començar dilluns i ha situat Felip VI en una posició complicada, perquè tant Feijóo com Sánchez s'han postulat per presentar-se. En ocasions anteriors, el rei el limitava a proposar el candidat més votat a les eleccions -excepte l'any 2016 amb Mariano Rajoy, perquè l'aleshores líder del PP no tenia els vots necessaris al Congrés- però el 23-J ha deixat una aritmètica parlamentària que situa el guanyador amb poques opcions de convertir-se en president. En les últimes hores, Feijóo ha aconseguit lligar el suport de Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès, fet que el situa amb 172 escons, a quatre de la majoria absoluta, que són 176. Cap altre grup donarà suport al candidat popular, que té molt lluny la Moncloa malgrat la victòria insuficient d'ara fa un mes.

La Casa Reial diu que és "costum"

En què s'escuda Felip VI per situar Feijóo com a candidat malgrat saber que l'aboca a una investidura fallida? En un comunicat la Casa Reial argumenta que la seva decisió es pren perquè el PP ha estat el partit que ha obtingut un "major nombre d'escons" el 23-J, i perquè en totes les legislatures excepte la de Rajoy des de l'entrada en vigor de la Constitució, el candidat que ha guanyat les eleccions ha estat el primer proposat pel rei. "Aquesta pràctica s'ha anat convertint amb el pas dels anys en un costum", apunta el text, que continua: "En el procediment de consultes dut a terme pel rei no s'ha constatat, el dia d'avui, l'existència d'una majoria suficient per a la investidura que, si escau, fes decaure aquest costum". 

Aquest dimarts mateix, el líder dels populars ha insistit en el seu dret de ser el candidat pel fet d'haver sigut el guanyador i perquè només quatre vots el separen de la majoria absoluta. Malgrat reconèixer que els números no donen, ha assegurat que si aconsegueix guanyar una cursa gairebé impossible ho farà per desplegar quatre mesures: la defensa de la Constitució, l'impuls de l'estat autonòmic, la preservació de poders, i el respecte escrupolós a les sentències judicials i als procediments judicials. També ha verbalitzat en públic la seva reconciliació amb Vox, a qui ha agraït el seu suport "sense exigències". I ha reconegut que parlat amb el líder dels ultres, Santiago Abascal, per llimar diferències: "La relació de col·laboració es mantindrà". Les paraules de Feijóo són una resposta a les exigències d'Abascal aquest matí, quan ha anunciat els seus vots a favor sempre que els populars no els arraconin.
 
Per altra banda, Sánchez va quedar segon, però té opcions de mantenir la presidència si aconsegueix convèncer ERC i Junts. El líder del PSOE aspira a reeditar la majoria de 178 diputats que va permetre una mesa del Congrés progressista i presidida per Francina Armengolara fa una setmana. Ara com ara, però, les posicions estan allunyades. Tant ERC com Junts han deixat clara la seva posició i el seu suport -no n'hi ha prou amb una abstenció, com l'any 2019, tots dos partits han de votar "sí" a Sánchez- no està ni molt menys garantit. Les converses se centren a hores d'ara en l'amnistia o una fórmula per acabar amb la repressió derivada dels fets de 2017. El PSOE ha receptat en les darreres hores "prudència, discreció i diàleg", i Sánchez, després de trobar-se amb el rei, no ha descartat res però ha advertit: "El diàleg és el mètode, i la Constitució el marc". 
 

Calendari

Un cop el rei ha proposat el candidat, les mirades se situen ara en la presidenta de Congrés, que ha de fixar dia per al ple d'investidura. Aquesta data serà clau, perquè activarà el rellotge per a unes possibles noves eleccions en cas que cap candidat aconsegueixi els suports necessaris, i que podrien arribar de cara a Nadal. El ple no es podrà convocar abans del 28 d'agost, perquè encara s'han de configurar els grups parlamentaris. D'acord amb això, el primer ple es podria convocar a finals d'agost o principis de setembre. Si la investidura es fa en aquestes dates, en cas de bloqueig les eleccions es farien durant les vacances nadalenques, a finals de desembre o principis de gener. Si el ple es convoca per més endavant, es podria esquivar una votació en aquestes dates.
 
En tot cas, per ser elegit president el candidat necessita el suport de la majoria absoluta del Congrés en la primera votació. Si no l'aconsegueix, es fa una segona votació al cap de 48 hores, en què només necessita una majoria simple, més vots a favor que en contra. Si tampoc ho aconsegueix, la investidura es considera fallida i s'obre un termini de dos mesos per trobar un altre candidat i intentar una nova investidura. Si no s'aconsegueix, un cop complerts els dos mesos es dissolen les Corts i les noves eleccions es convoquen automàticament al cap de 47 dies.
 

Comunicat de la Casa Reial sobre la investidura de Feijóo by naciodigital on Scribd