Feijóo tindrà els vots de Vox a la investidura si es compromet a no menystenir l'extrema dreta

Abascal trasllada a Felip VI que està "disposat" a donar suport al PP davant l'"amenaça" que suposa per Espanya un govern condicionat pels independentistes catalans i bascos

Felip VI s'ha reunit aquest dimarts amb Santiago Abascal en la ronda de consultes per a la investidura
Felip VI s'ha reunit aquest dimarts amb Santiago Abascal en la ronda de consultes per a la investidura | Casa Reial
22 d'agost de 2023, 13:05
Actualitzat: 13:37h
La ronda de consultes que el rei Felip VI fa amb els líders dels partits amb representació al Congrés acaba aquest dimarts i no hi ha cap candidat amb els suports necessaris per superar la investidura. Qui té més opcions d'aconseguir-ho és Pedro Sánchez, si és capaç de lligar el suport dels independentistes catalans -la petició d'amnistia monopolitza ara com ara el debat-, però l'acord encara és llunyà. A hores d'ara, tot apunta que qui ho intentarà serà el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, però difícilment aconseguirà la majoria necessària. De tota manera, el líder dels populars ha vist avui com Vox ha clarificat la seva posició i s'ha mostrat obert a donar-li suport a la investidura.

Això ho ha traslladat Santiago Abascal a Felip VI aquest matí a la Zarzuela. Davant les "greus amenaces" que afronta Espanya per la força que tenen independentistes catalans i bascos, l'extrema dreta ha dit al rei que està "disposada" a donar suport a una investidura de Feijóo amb el compromís que "no col·labori de cap manera amb el cordó sanitari que es vol aixecar sobre Vox". Un "cordó" en el qual el PP fa temps que no participa, després de tancar acords en diverses autonomies com el País Valencià, Castella i Lleó o l'Aragó. Per Abascal, però, el fet que els populars no garantissin un lloc a Vox a la mesa del Congrés suposa un "veto" i una falta de respecte als votants.

La disposició de Vox a donar suport a Feijóo té condicions, però poc concretes i fàcils de complir per al líder del PP, cosa que garanteix de facto el suport dels ultres. La patacada electoral -que ha provocat una crisi interna a la formació, amb sortides de dirigents de pes com Espinosa de los Monteros- va fer que el partit d'Abascal renunciés, ja fa dies, a entrar a un possible govern. Ara, els seus vots a la investidura valen tenir "respecte" als votants de Vox, "posar en valor públicament" els acords assolits en autonomies i ajuntaments, recuperar la "neutralitat" de les institucions i no donar suport al suposat "apartheid" que es vol imposar a Vox. Abascal no ha acceptat preguntes per part dels periodistes.

Malgrat el suport pràcticament garantit de Vox, Feijóo continua sense tenir els vots necessaris, que són 176. El PNB va deixar clar ahir que no donaria suport al candidat, que només té lligats els vots d'UPN i Coalició Canària, a banda dels ultres, i se situa en 172 vots a favor. És per això que el PSOE no es vol precipitar a sotmetre's a la investidura i aposta per una negociació sense pressa amb els independentistes. És això el que Pedro Sánchez ha traslladat aquest dimarts a Felip VI. El president espanyol li ha manifestat el convenciment de poder lligar el suport de la majoria absoluta del Congrés. De tota manera, els socialistes no torpedinaran l'intent del líder del PP, que si finalment és el proposat pel rei podrà presentar-se al Congrés i intentar convèncer els grups parlamentaris.
 

Sánchez aspira als 178 diputats

Des del PSOE ho veuen com una oportunitat per certificar el fracàs de la dreta després del 23-J. Ni la majoria absoluta que anhelaven PP i Vox ni tampoc la majoria necessària per controlar la mesa del Congrés, que presideix Francina Armengol gràcies a una majoria de 178 diputats que Sánchez aspira a reeditar per mantenir la presidència. Les negociacions, aquest cop, van per llarg i l'independentisme ha posat un preu més alt que l'última vegada i amb un paper decisiu de Junts i Carles Puigdemont, que tot i els mals resultats electorals té la clau de la legislatura. Des de la Catalunya Nord, Puigdemont va advertir que la investidura no dependrà de "solucions personals".

Durant la campanya, ERC va condicionar el seu suport a culminar el traspàs de Rodalies, posar fi a l'espoli fiscal i avançar en el diàleg. Junts, malgrat que en algun moment va assegurar que no donaria suport a la investidura de Sánchez, ha fixat com a condicions l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia. Amb els dies, el debat s'ha centrat en la petició d'amnistia que demanen tant ERC com Junts, i que aquest cop el PSOE sembla obert a abordar amb "prudència, discreció i diàleg". Des del Conflent, el president Pere Aragonès ja va advertir dilluns que l'origen del conflicte polític no és la repressió que hauria de resoldre l'amnistia, sinó el fet que l'Estat no permet l'exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya.