Feijóo torna a fracassar en un Congrés sacsejat pel retorn de l'autodeterminació

Els portaveus sobiranistes asseguren en la sessió final d'investidura que el conflicte polític només es resoldrà "votant" mentre el PNB assenyala que entre ells i el PP "hi ha un abisme"

Alberto Núñez Feijóo, aplaudit pel seu partit aquest divendres al Congrés.
Alberto Núñez Feijóo, aplaudit pel seu partit aquest divendres al Congrés. | ACN
Carme Rocamora / Pep Martí
29 de setembre del 2023
Actualitzat a les 14:34h
Alberto Núñez Feijóo haurà d'esperar. La segona i definitiva votació d'investidura del candidat del PP ha repetit el mateix resultat que dimecres: 172 vots favorables per 177 de contraris. Només el PP, Vox, UPN i Coalició Canària han donat suport al líder del PP. El vot d'Eduard Pujol, de Junts, s'ha comptabilitzat com a nul després d'haver votat 'sí' i després 'no'. El resultat es donava per descomptat. Però la sessió d'aquest divendres no ha estat una repetició de la primera perquè entremig han passat coses. La unitat, a contrarellotge en el debat de política general al Parlament, entre ERC, Junts i la CUP per forçar un acord que inclou l'autodeterminació en les negociacions de cara a la investidura de Pedro Sánchez, ha enterbolit l'ambient al Congrés, que ja venia crispat. Ara s'activa el rellotge electoral i per evitar una repetició d'eleccions, s'hauria d'investir un nou president el 27 de novembre.

Abans de la sessió, diputats del PP no amagaven la seva satisfacció perquè l'autodeterminació hagi tornat al primer pla de la política espanyola. Això ha permès nodrir el discurs del PP, que ha volgut deixar en evidència la política de pactes de Sánchez amb els independentistes. Si ja l'amnistia havia irritat profundament el bloc de dretes, presentant-la com una claudicació intolerable, la insistència de Junts i ERC en el referèndum deixa menys marge al PSOE quan el rellotge que porta a unes noves eleccions ja ha començat a córrer. Avui mateix, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ho deixava clar: "Si s'ha d'anar a eleccions, anirem a eleccions i que la ciutadania triï". A fora, l'arribada dels diputats de Junts i ERC ha estat rebuda amb escridassades per un grup d'unes 200 persones i crits de Visca Espanya!

Feijóo ha fet una breu intervenció a l'inici, insistint en els sis pactes d'Estat que ha proposat i en la defensa d'un país "igual per a tots", tot dient que no demana a ningú que "renunciï als seus compromisos". Ha dit que enfront la seva proposta només queden noves eleccions o "el govern de la mentida", assegurant que "o han mentit els partits independentistes o el Partit Socialista" i ha etzibat a Pedro Sánchez: "Amnistia sí o no? Jo dic no. I vostè?. Referèndum sí o no? Jo no dic no. I vostè?".

El líder del PP ha reclamat a Sánchez que pugi a la tribuna a dir "el que els espanyols hauran de suportar si torna a ser president". "Espanya ja coneix l'opinió dels partits independentistes", ha afirmat, per demanar als diputats del PSOE que "no siguin trànsfugues d'una Espanya on els ciutadans són lliures i iguals". Ha advertit que no s'abstindran en una investidura de Sánchez: "No acceptarem que ens demanin el que vostès no han donat". 

El PSOE ha tornat a optar per Óscar Puente com a portaveu, que, amb formes més suaus que dimarts passat, ha estat dur al definir la investidura de "simulacre". Venia d'un incident al tren, que denunciarà a la comissaria del Congrés. Ha recordat que els dirigents del "vell PSOE" que ara el PP elogia eren atacats pel PP quan estaven en política, citant els atacs a Gregorio Peces Barba quan era comissionat de les Víctimes del Terrorisme mentre que ara Feijóo l'elogia. "Verano azul va arribar i vostè marxarà, però el PSOE seguirà", ha acabat dient, versionant el Duo Dinámico.

La portaveu de Sumar, Marta Lois, ha criticat Feijóo per haver "mentit a Espanya" presentant-se com un polític que no serà president per no claudicar davant els independentistes: "Vostè no serà president perquè no té els vots suficients". "Sap que no governarà perquè està lligat de peus i mans a l'extrema dreta", ha dit. Lois ha assegurat a Feijóo que "té una bona posada en escena, és un bon mentider".  

Per ERC ha parlat Teresa Jordà, qui ha assenyalat que tornaran a "dir no a aquest vodevil". Ha dit a Feijóo que haurien d'estar interessats en la independència, perquè "podrien governar Espanya amb majoria absoluta, podrien fer una Espanya només en espanyol, fer totes les inversions que volguessin a Madrid". "Els catalans -ha dit- tenim un país que, malgrat vostès, funciona, i treballem per un país sense límits". Jordà ha atacat durament la família reial, que ha definit de "lladres", ha recordat els "piolins" i ha assenyalat que "un cop assolida l'amnistia, és hora de fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar". La intervenció de Jordà ha fet que Cuca Gamarra (PP) demanés que les expressions sobre els "piolins" fossin eliminades del Diari de Sessions, petició acceptada per la presidenta del Congrés, que també ha avisat que s'eliminarien els insults proferits aquests dies des de l'hemicicle contra Sánchez.

Míriam Nogueras (Junts) ha recordat totes les decisions del PP en contra de Catalunya, des del recurs contra l'Estatut a l'embat contra la normalització lingüística i l'aplicació del 155. Ha esmentat les operacions Catalunya i Judes. Ha assenyalat que una majoria dels catalans volen votar per resoldre el conflicte polític: "A Catalunya, votar és consens i ara a Catalunya li toca ser Catalunya" ha dit, per acabar cridant "Visca Catalunya lliure!".

Per Bildu, Óscar Matute ha defensat el suport donat pel seu grup a l'escut social, com l'increment del salari mínim, en l'anterior legislatura, davant un PP que "vol abolir drets socials". Ha retret al PP els seus acords amb l'extrema dreta i referint-se al bloc PP-Vox dient que "l'ordre dels factors no altera el feixisme". Ha rememorat l'assassinat de García Lorca i l'origen franquista del PP, citant Manuel Fraga, i ha negat una afirmació que havia fet Feijóo dient que a Europa els partits independentistes eren il·legals, esmentant el Matteo Salvini de la Lliga, que és soci de Vox. 

Aitor Esteban ha recordat els valors del PNB, que els impedeixen sumar forces amb Vox. Ha dit que ja van coneixent un Feijóo "decebedor" en política territorial, "genèric i erràtic en economia", i el seu to superb: "Vostè va dient que 'aquí estic jo' i sí, aquí està i aquí continuarà". "No és qui diu ser", ha afirmat Esteban, proclamant que entre Feijóo i el PNB "hi ha un abisme".