L'independentisme exhibeix la unitat del mínims pel referèndum després del «no» de Sánchez

ERC, Junts i la CUP defensen l'autodeterminació com a via per resoldre en conflicte abans de les votacions del debat de política general, que impactaran en la negociació de la investidura del líder del PSOE

Els bancs del Govern, durant el debat de política general.
Els bancs del Govern, durant el debat de política general. | Hugo Fernández
Bernat Surroca / Joan Serra Carné / Oriol March
29 de setembre del 2023
Actualitzat a les 11:28h
Després de la negativa de Pedro Sánchez al referèndum, exhibició de la unitat de mínims forjada a contrarellotge en el debat de política general. Aquesta ha estat la dinàmica d'aquest divendres al Parlament, on ERC, Junts i la CUP han defensat l'autodeterminació com a via per resoldre el conflicte més enllà de la concessió de l'amnistia. Les tres formacions, tot i no amagar els matisos estratègics que els separen, han coincidit en la idea que només amb el referèndum es pot consolidar una solució per al problema de sobirania enquistat entre l'Estat i Catalunya. Uns posicionaments que han tingut -i tindran- impacte directe en la investidura de Sánchez.

L'encarregada de defensar la posició d'ERC ha estat Marta Vilalta, portaveu parlamentària de la formació, que ha remarcat que la "solució democràtica" passa pel referèndum i per l'amnistia. "Si volen governar el seu país, hauran de respectar els consensos de Catalunya", ha assenyalat Vilalta. En el primer dia del debat, el president Pere Aragonès va remarcar que, un cop treballada l'amnistia, calia centrar els esforços en fixar les condicions per poder votar sobre la independència. Fa exactament sis anys, l'expresident Carles Puigdemont va verbalitzar el "referèndum o referèndum" que va acabar derivant en l'1-O i la proclamació de la República.

Mònica Sales, portaveu de Junts, ha arrencat amb duresa, acusant el Govern de "donar l'esquena" al 52% independentista i de tenir "incapacitat de liderar" les prioritats del país. "La debilitat de l'executiu no és una percepció", ha remarcat Sales, que ha continuat demanant un "cop de timó" per evitar que el Govern "continuï a la deriva". En l'àmbit nacional, ha erigit Junts com a motor d'una "alternativa" que s'ha construït en base a "mantenir la posició". "Avui el Parlament es posiciona de manera clara i rotunda a favor d'una llei d'amnistia, també amb el suport dels comuns. I farem possible que aquesta cambra digui que l'1-O només pot ser superat per un referèndum acordat", ha indicat Sales. Si no hi ha avenços en les "condicions" per celebrar aquest referèndum, no es podria investir Sánchez al Congrés.
 

Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, aquest divendres. Foto: Hugo Fernández


Sobre el debat hi ha sobrevolat l'entrevista de Salvador Illa, cap de files del PSC, a RAC1. "Si s'ha d'anar a eleccions, anirem a eleccions, i que la ciutadania triï", ha assenyalat Illa, en referència a si els socialistes estan disposats a admetre avenços en el referèndum per tal que l'independentisme investeixi Sánchez. Aquesta frase suposa un pas més respecte del comunicat que el PSC i el PSOE van emetre de manera conjunta ahir al vespre quan es va conèixer el detall de la proposta de resolució sorgida de l'independentisme. En aquest comunicat, les dues formacions sostenien que el diàleg no pot "aprofundir en la ruptura".

Dolors Sabater, diputada de la CUP, ha retret aquest posicionament: "Abans fatxa que trencada. Això és el que defensen vostès", ha indicat dirigint-se directament a Illa "Hi ha una majoria social que defensa que la resolució del conflicte passa per un referèndum. Negar aquest anhel sí que trenca aquesta concòrdia. Votar no divideix, no és un delicte", ha apuntat Sabater. La solució del conflicte, ha dit, passa "inevitablement" per un referèndum. També ha enviat un missatge a ERC i a Junts: "La independència és revolució. I l'amnistia no es pot desvincular de l'autodeterminació". La CUP s'abstindrà en la proposició estrella del debat. 

"Demostrem que tenim ofici. Nosaltres ho tenim molt clar", s'ha defensat Alícia Romero, portaveu parlamentària del PSC, que ha estat dura a l'hora d'indicar que el Govern "ni prioritza ni decideix", i que això explica la seva "debilitat". "Governar és la cerca d'acords, però aquest és un executiu feble. Així ho ha decidit, president. Vol anar sol, i això el farà fracassar. Esperem que el proper Govern faci de Catalunya un país que avanci", ha remarcat Romero.
 

Jéssica Albiach, en el debat de política general. Foto: Hugo Fernández


Al marge de la carpeta de l'amnistia i l'autodeterminació, bona part de les crítiques que ha col·leccionat el Govern es basen en la gestió. David Cid, portaveu parlamentari d'En Comú Podem, ha indicat que Aragonès "no exerceix l'autogovern". "Com es pot defensar, si no s'exerceix? El seu executiu és de tràmit, ni emociona ni il·lusiona", ha radiografiat Cid, que s'ha preguntat quin llegat aspira a deixar el president i com aspira a esgotar la legislatura. El portaveu dels comuns també ha alertat contra els riscos d'una "competició" entre ERC i Junts de cara a la negociació de la investidura de Sánchez. En aquest sentit, els ha demanat "altura de mires" per evitar que el PP i Vox tinguin una segona oportunitat en una repetició electoral.