Foment concedeix que l'actual finançament està esgotat i avala «encarar» la reforma

La patronal reclama que el nou sistema s'apliqui "progressivament", demana deixar de banda posicions "irrenunciables", i defuig el compromís explícit amb la singularitat catalana en la línia del concert

Salvador Illa i Josep Sánchez Llibre, aquest dilluns.
Salvador Illa i Josep Sánchez Llibre, aquest dilluns. | Hugo Fernández
03 de setembre de 2024, 12:55
Actualitzat: 12:57h

La patronal Foment del Treball considera que l'acord entre el PSC i ERC sobre un nou model de finançament respon a la realitat d'un model actual que està "esgotat" i no fomenta la transparència i la corresponsabilitat fiscal, i per això cal "encarar" la seva reforma. Foment assenyala que la proposta "pot conduir a la justa millora del finançament i a la conformació d'un model sostenible, suficient i solidari per a totes les comunitats", i demana a partits i agents socials que deixin de banda posicions "irrenunciables" que facin inviable l'acord.

L'empresariat assenyala com un "sistemàtic mal finançament" impedeix uns serveis públics bàsics de qualitat i les infraestructures necessàries, recordant que Foment ha xifrat en 42.500 milions d'euros el dèficit d'inversió en infraestructures en els anys 2009-23. L'entitat critica que després de 15 anys i amb deu de retard respecte al que assenyala la LOFCA, no s'ha avaluat l'eficiència del model.

La patronal recorda que Catalunya ja va liderar el canvi de model durant el govern del PP el 1996, amb un ajustament estructural que es va consolidar sota mandat socialista al 2009, i que actualment cap comunitat vol tornar al model anterior al del 2009. Foment proposa que per la dimensió de la proposta, cal que es desenvolupi "progressivament, amb mecanismes de transició i, si escau, a ritmes diferents". 

L'organització que presideix Josep Sánchez Llibre manifesta que hi ha un consens entre els experts sobre la necessitat que un nou model disposi de mecanismes per adaptar-se a canvis d'entorn, preservar l'ordinalitat, l'anivellació i l'equitat, i assegurar l'autonomia financera. També fa una crida a "evitar amenaces i urgències" i proposa un mecanisme de transició per reduir el nivell d'endeutament de les comunitats, reformar els requeriments per accedir al Fons de Compensació Interterritorial i revisar el sistema de retencions i lliuraments a compte que fa el govern central.

Per Foment del Treball, l'eficàcia del nou model dependrà de la manera com es desenvolupi i reclama "lleialtat política i institucional de les parts".