El Govern crea 400 places de Mossos en ple debat sobre la seguretat

Els nous agents serviran per reforçar el "treball de proximitat i l'atenció a la víctima" i també les ARRO

Agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana, en l'últim lliurament de diplomes
Agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana, en l'últim lliurament de diplomes
01 d'octubre de 2024, 12:52
Actualitzat: 14:18h

El Govern ha situat com a prioritat l'àmbit de la seguretat. Si fa un parell de setmanes, la consellera Núria Parlon va anunciar diverses mesures per fer front a la multireincidència o a la tinença d'armes blanques, l'executiu ha aprovat aquest dimarts la creació de 400 noves places de Mossos, que s'incorporaran a les 900 previstes en la darrera convocatòria. En total, serà una convocatòria de 1.300 nous agents, que estaran a disposició l'any 2025, i que suposa un 45% d'augment respecte del que hi havia previst.

Les noves incorporacions es destinaran al treball de proximitat, a l'atenció a les víctimes, a les oficines de relacions amb la comunitat i a noves oficines d'atenció directa. En aquest sentit, s'han creat noves especialitats, s'han posat en funcionament 10 noves oficines d'atenció directa al ciutadà i diverses comissaries de districte. També serviran per reforçar les Àrees Regionals de Recursos Operatius, les ARRO, que han de fer front a jubilacions, i l'ordre públic, i per abordar fenòmens delinqüencials com la reincidència o la violència masclista.

La portaveu, Sílvia Paneque, ha insistit en la "tolerància zero amb la delinqüència" i ha detallat que els nous agents serviran per "revertir el dèficit estructural d'agents al carrer". La consellera d'Interior ja va dir en seu parlamentària que caldria incrementar el nombre de gents, amb convocatòries extraordinàries, per superar els 22.000 de l'any 2030 que es van fixar a la junta de seguretat de 2021. En els acords de Govern consta la necessitat de tenir plantilles "amb la dimensió suficient" per poder ser present als carrers de barris i ciutats.

El Govern vol "revertir la corba delinqüencial", però també la percepció d'inseguretat. Catalunya té unes xifres "raonablement positives" en l'àmbit delinqüencial, Interior no vol defugir la qüestió. La consellera Parlon, en diverses ocasions, ha posat èmfasi en tres àmbits: la multireincidència, les ocupacions delinqüencials i la lluita contra el tràfic de marihuana. També ha entrat en vigor aquesta setmana un nou pla contra les armes blanques, amb més controls als carrers i en zones de risc, i sancions més elevades.

Pel que fa a la multireincidència, la recepta d'Interior passa per endurir les penes i, en paral·lel, dotar el sistema judicial de més recursos per fer "judicis ràpids" als delinqüents. En aquest sentit, la setmana passada, el president Salvador Illa i el ministre de Justícia, Félix Bolaños, es van comprometre a crear més jutjats i dotar-los de més recursos, precisament per acabar amb el "coll d'ampolla" que es produeix ara com ara amb els delinqüents multireincidents.