Controls al carrer i sancions més altes i més ràpides: l'estratègia d'Interior contra les armes blanques

Els Mossos, que prometen "tolerància zero", han intervingut 6.252 armes des del gener i la majoria d'incidents són robatoris que es produeixen a la via pública

La consellera d'Interior, Núria Parlon, amb el director dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el comissari en cap, Miquel Esquius
La consellera d'Interior, Núria Parlon, amb el director dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el comissari en cap, Miquel Esquius | ACN
19 de setembre de 2024, 18:12
Actualitzat: 20 de setembre, 13:48h

La lluita contra les armes blanques és una de les prioritats del Departament d'Interior. Aquest dijous, la consellera, Núria Parlon, el director dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el comissari en cap, Miquel Esquius, han detallat el nou pla estratègic per combatre aquesta problemàtica i no normalitzar el fet que persones surtin al carrer amb un ganivet o una navalla. El fenomen de les armes blanques se suma a lamultireincidència i les ocupacions conflictives, que Interior ha situat al centre de l'agenda política i policial per als primers compassos de la legislatura.

El pla va més enllà del pla Daga, previst per intervenir armes blanques en incidents, i té tres àmbits d'actuació: prevenció, persecució i sanció. La cúpula d'Interior i els Mossos ha deixat clar que la ciutadania s'haurà d'acostumar a veure més controls preventius al carrer o al transport públic, en coordinació amb les policies locals o els cossos de seguretat privada, per detectar armes blanques entre la ciutadania, i han volgut deixar clar que no es pot portar cap tipus d'arma blanca pel carrer. "Això ho ha de saber tothom", ha deixat clar Parlon. 

En l'àmbit preventiu, es faran campanyes informatives per deixar clar que no es poden dur armes d'aquest tipus i que, dur-ne, suposa una infracció administrativa i penal. També hi haurà més controls, com ha dit Trapero. "La ciutadania notarà que hi ha més controls específics preventius de recerca i identificació de persones per recerca d'armes blanques", ha explicat el director dels Mossos. Això es veurà sobretot a prop d'escoles, al transport públic o a espais d'odi diürn i nocturn. La policia ha identificat "espais de protecció reforçada", aquells amb més presència d'armes i més intervencions, però no s'ha concretat quins són.

"Anirà en funció dels llocs amb més problemàtic o que requereixen més protecció", ha dit Trapero. On més risc hi hagi per la societat serà on hi hagi més controls. Parlon ha dit que aquest pla s'aguantarà "fins que s'acabi el problema". "Ara tenim un problema amb les armes blanques", ha deixat clar, que té com a conseqüència, entre d'altres, que la ciutadania no se sent segura a l'espai públic. "No podem normalitzar l'ús d'armes blanques a l'espai públic", ha reblat.

Quan es parla d'armes blanques, es parla de navalles, punyals o matxets o altres tipus de ganivet. Cap d'aquestes armes es pot exhibir o dur a sobre, sempre que no estigui clarament justificat. Un excursionista que dugui una navalla a la muntanya ho pot fer, però una persona que exhibeixi un cúter pel carrer, no. Tot això quedarà explicat en les campanyes informatives. 

La majoria d'incidents són robatoris a la via pública

Els Mossos han intensificat la investigació en aquest àmbit. Entre gener i agost, s'han intervingut 6.252 armes blanques a Catalunya. Unes 26 al dia. S'ha doblat respecte de la mateixa etapa de l'any 2020, una comparació que cal matisar, tenint en compte que hi havia el confinament per la Covid-19. En tot cas, les dades policials indiquen diferències entre el territori. Així, la majoria d'intervencions es donen a l'Àrea Metropolitana. El podi l'ocupen la regió metropolitana nord, a Barcelona i la regió metropolitana sud. 

Entre gener i agost, s'han produït 2.498 incidents violents amb arma blanca -uns 10 al dia- una xifra que fa pensar que se superarà el total d'incidents de l'any 2023, que va ser de 2.971. La majoria de fets passen a la via pública: el 73% el 2024, i el 50% el 2023. "Hi ha més fets a la via pública", ha assenyalat el comissari Esquius. La majoria d'aquests fets són robatoris amb violència (25%), les agressions a persones (23%), les amenaces i coaccions (15%) i, en menor mesura, les baralles. "Les dades són preocupants", ha dit Parlon.

Sancions més dures i més ràpides

El pla estratègic també preveu sancions més dures i més ràpides. Les sancions es graduaran en funció de la perillositat de l'acció i de la reincidència. Si l'acció és més perillosa, la sanció serà més alta, i pot arribar fins als diversos milers d'euros. També si hi ha reincidència. Alhora, Interior vol que aquestes sancions, siguin administratives o penals, es tramitin de forma més ràpida, i per això es reforçarà la Direcció General d'Administració de Seguretat (DGAS) amb sis treballadors, que se sumaran als de la Direcció General de la Policia que encapçala Trapero. L'objectiu és que els expedients no caduquin.

Segons han detallat Parlon i Trapero, l'actual marc legislatiu permet actuar "amb contundència" contra les armes blanques. De tota manera, s'han començat a explorar possibles reformes, de cara al futur, que s'haurien de consensuar amb el Ministeri d'Interior i el de Justícia, de cara a reformar entre d'altres el codi penal. En tot cas, l'actual legislació permet articular aquest pla integral per reduir les armes blanques a l'espai públic.

Alhora, amb aquest pla també es busca "generar intel·ligència policial". Amb el pla Daga s'intervenen armes blanques en incidents, però ara es vol anar més enllà. També per això no està clar quin és el perfil de persona que porta armes blanques. En termes generals, és un home jove, però Trapero ha alertat que aquests són els que porten armes que són intervingudes, no els que en porten sense que els enganxin. Amb la intel·ligència es volen crear indicadors per poder prendre més bones decisions.