El Govern alça la bandera de la seguretat

L'executiu endureix el to i situa al centre de l'agenda política la lluita contra la multireincidència, les ocupacions conflictives i l'ús d'armes blanques per revertir les dades delinqüencials i la percepció d'inseguretat

Salvador Illa, amb Núria Parlon, Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos
Salvador Illa, amb Núria Parlon, Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos | Govern
18 de setembre de 2024, 19:02
Actualitzat: 23 de setembre, 8:18h

"No podem renunciar a ser efectius en seguretat amb l'excusa que és de dretes". Són paraules d'un dirigent destacat del PSC ara fa uns mesos. I el cert és que els socialistes no només no hi han renunciat sinó que ho han convertit en una bandera en aquestes primeres setmanes a la Generalitat. El partit identifica que la seguretat és una de les principals preocupacions de la ciutadania, i ho ha situat al punt de mira amb gestos i anuncis per escenificar que s'està treballant per revertir les dades delinqüencials i, també, la percepció d'inseguretat que tot sovint no es correspon amb la realitat.

El Govern, per veu de la consellera d'Interior, Núria Parlon, considera la seguretat una política pública de primer ordre, progressista, i que beneficia qui menys té. Un espai públic insegur, argumenten, perjudica especialment les persones més vulnerables, que són les que més l'utilitzen. És a través de les polítiques de seguretat que l'executiu de Salvador Illa vol, també, desmuntar els arguments de l'extrema dreta, i per això també hi ha hagut un enduriment del to a l'hora d'assenyalar el problema, com es va veure en la compareixença de Parlon aquest dimarts al Parlament. Aquest dijous, la consellera presentarà un pla per lluitar contra l'ús d'armes blanques.

Nova cúpula i tres fotografies

L'executiu socialista ha fet evident que la seguretat és una prioritat. Poc després d'entrar d'aterrar a la Generalitat hi va haver una reestructuració de la cúpula dels Mossos. Parlon va situar Miquel Esquius com a comissari en cap per rellevar Eduard Sallent, que massa vinculat amb l'exconseller Elena. Però el nom propi a Interior és un altre: Josep Lluís Trapero, major i màxim responsable dels Mossos en dues etapes, s'ha convertit en el màxim responsable polític del cos.

A banda dels canvis a la cúpula, Parlon han protagonitzat tres fotografies que no són casuals. Just després de la presa de possessió del nou Govern, el president i la consellera van reunir-se amb els comandaments dels Mossos a Egara, una escenificació de confiança en plena crisi al cos per la fugida de Carles Puigdemont. Ja amb Trapero com a mà dreta, Parlon es va reunir amb Illa a Palau, i va tornar a la seu central de la policia per veure's amb els nous comandaments en una reunió de treball. Tres reunions en pocs dies i tres fotografies que indiquen la bona sintonia entre cúpula política i policial, i que la seguretat és una prioritat.

El director dels Mossos, Josep Lluís Trapero, aquest dimarts a la comissió d'Interior
El director dels Mossos, Josep Lluís Trapero, aquest dimarts a la comissió d'Interior - Hugo Fernández

Missatge de contundència

El to també és un altre des de l'arribada de Parlon a Interior. Es vol enviar el missatge que s'ha acabat la impunitat i que es perseguiran sense treva els delictes. Més enllà de mesures concretes hi ha també un component important de comunicació. Jaume Collboni ho ha fet amb el Pla Endreça a Barcelona, amb l'objectiu que la ciutadania tingui la percepció que els governants fan coses per resoldre els problemes. "Les nostres prioritats són les preocupacions de la gent", diu el programa electoral socialista. I les preocupacions de la gent quines són? Principalment tres, segons Interior: la multireincidència, l'ús d'armes blanques i les ocupacions "delinqüencials".

En la primera compareixença a la comissió d'Interior, Parlon va situar aquestes ocupacions com una prioritat amb un missatge clar: "L'excusa no pot ser que com que hi ha problemes d'habitatge som permissius amb les ocupacions delinqüencials". Diferenciant entre casos de vulnerabilitat i casos de delinqüència, i apostant també per polítiques preventives, Interior sosté que les ocupacions generen problemes de "convivència" i "afebleixen" el sistema democràtic, i per tant cal actuar.

Contra la multireincidència i l'ús d'armes blanques

Interior ha identificat també dos altres fenòmens que preocupen la ciutadania i als quals vol donar resposta. La multireincidència, sosté Parlon, contribueix a la sensació d'impunitat, i serà una de les línies d'actuació prioritàries del Departament. La recepta passa per penes més dures, però també per acabar amb el "coll d'ampolla" del sistema judicial i agilitzar els judicis. Interior ja treballa amb el Departament de Justícia en aquesta línia. Parlon promet més "eficàcia" dels Mossos, però també "judicis ràpids" per acabar amb la "sensació d'impunitat".

L'altra prioritat és la lluita contra l'ús d'armes blanques. Interior anunciarà aquest dijous un pla en aquesta línia. "No es pot anar amb una arma blanca pel carrer, no és normal ni és correcte", ha deixat clar la consellera aquest dimecres després de reunir-se amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. L'entesa entre el Govern i l'Ajuntament en matèria de seguretat és total, i de fet Collboni ha anunciat un "punt d'inflexió" en la manera d'afrontar la delinqüència a la capital catalana. De moment, s'ha anunciat més coordinació policial i més policia al carrer.

07ce0941 8394 409b a6b2 d91117cf556d (1)
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la consellera d'Interior, Núria Parlon, aquest dimecres. - Blanca Blay / ACN

Sintonia amb la dreta al Parlament

La primera compareixença de Parlon al Parlament va fer evident la sintonia del PSC amb la dreta en matèria de seguretat, tant en el diagnòstic en algunes mesures concretes. La consellera va avalar la iniciativa de Junts al Congrés contra la multireincidència i la portaveu independentista, Jeannine Abella, va fer un retrat de la situació coincident amb el de la dirigent socialista. En una línia similar es va expressar el PP, tot i que va anar més enllà a l'hora de denunciar els problemes de seguretat que pateix el país.

En canvi, la distància amb ERC i els comuns també es va fer palesa, tot i que no hi va haver trencadissa quan la legislatura tot just comença a caminar. Es van instar a arribar a acords. El portaveu dels comuns, Andrés García Berrio, va advertir que del risc de caure en el "populisme punitiu" quan es volen "solucions ràpides" a problemes complexos. On es va fer evident que no hi haurà punts d'entesa és amb la CUP, a qui Parlon va acusar d'actuar des del prejudici i sense "realisme".