Un dels noms propis del nou Govern és el de Núria Parlon. La nova consellera d'Interior va ser l'únic fitxatge que va anunciar Salvador Illa durant la campanya electoral, fent tàndem amb el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, com a director general de la Policia. La consellera era, fins que va entrar a l'executiu, un dels pesos pesants del PSC a l'Àrea Metropolitana, on va fer d'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i la responsable de l'àmbit de la seguretat al partit. Parlon, amb Trapero entre els convidats de l'equip d'Interior, ha comparegut aquest dimarts al Parlament per detallar les línies mestres de la legislatura.
Com a prioritat, la consellera ha dit que cal "revertir la corba delinqüencial", però també la percepció d'inseguretat. Tot i reconèixer que Catalunya té unes xifres "raonablement positives" en l'àmbit delinqüencial, ha demanat no defugir certes problemàtiques, agreujades a casa nostra per múltiples factors o variacions de la tipologia de criminalitat. Ha posat èmfasi en tres àmbits: la multireincidència, les ocupacions delinqüencials i la lluita contra el tràfic de marihuana. També ha anunciat que el Departament ultima un pla per combatre l'ús de les armes blanques, que té "derivades molt preocupants", per millorar l'actual pla Daga, que ja preveu actuacions per reduir les armes blanques a la via pública.
En matèria de multireincidència, la prioritat per a Parlon és corregir el "coll d'ampolla judicial". Per això ha explicat que es crearà un grup de treball interdisciplinari amb el Departament de Justícia, per abordar aquesta qüestió i "millorar la capacitat de resposta davant d'aquest fenomen. La consellera s'ha compromès que els Mossos seran "més eficaços" en les detencions, però ha advertit que cal incrementar els mitjans judicials. "Els judicis han de ser ràpids, si no hi haurà sensació d'impunitat", ha dit, i ha remarcat que "per molt bona que sigui la llei" -el codi penal, al qual s'acostuma a apel·lar per resoldre aquest problema- cal que millorar el vessant judicial per "actuar amb la celeritat" que és necessari en aquest àmbit. La sintonia amb Junts en aquest camp ha estat visible durant la comissió i, de fet, Parlon ha avalat el canvi legal que ha plantejat Junts al Congrés.
Un altre dels reptes són les "ocupacions delinqüencials". Parlon ha estat clara: "Quan hi ha un problema d'habitatge, la solució no pot ser l'ocupació". Segons la consellera, aquestes conductes "generen problemes de convivència i contribueixen a afeblir la fortalesa del sistema democràtic". Cal detectar, ha dit, les situacions de "vulnerabilitat", i fer-ho de manera preventiva i activar "tots els circuits" per donar-hi resposta. En aquest cas, no intervindrà Interior, ha dit Parlon. Però davant les ocupacions "delinqüencials" -aquelles que fan que la ciutadania se senti insegura- cal actuar des d'Interior. "L'excusa no pot ser que com que hi ha problemes d'habitatge som permissions amb les ocupacions delinqüencials", ha reblat.
Un tercer problema al qual cal donar resposta i que ha destacat Parlon és el de la marihuana, que ja fa anys que preocupa els Mossos. "Importem i exportem marihuana i això provoca canvis en patrons delinqüencials", ha admès la consellera. La passada legislatura, Interior ja va posar al punt de mira aquest fenomen i ja alertaven que obre la porta a l'actuació d'organitzacions criminals i a una violència creixent. Altres qüestions que tindrà sobre la taula el Departament serà la lluita contra les agressions sexuals, tant evitar-les com fer un bon acompanyament de les víctimes.
Caldran més Mossos dels previstos
La consellera ha insistit que la seguretat ha de ser transversal i tenir un vessant preventiu. Està previst que hi hagi 22.006 agents dels Mossos l'any 2030, però Parlon ja ha avançat que "probablement s'haurà de reforçar" amb "convocatòries extraordinàries" arran de les baixes i altres contingències. També ha destacat, com a demanda dels alcaldes, que caldran recursos que es puguin mobilitzar de manera ràpida al territori. Una altra de les prioritats és "millorar la coordinació" amb les policies locals. "La coordinació ha de ser un dels elements definitoris de la nova etapa", ha dit.
ERC i els comuns marquen distàncies amb Parlon
Els dos socis d'investidura del Govern, ERC i comuns, han marcat distàncies amb Parlon. La portaveu d'ERC, Laia Cañigueral, ha tret pit de la bona feina feta pel conseller Joan Ignasi Elena i el Departament d'Interior en la darrera legislatura, així com les polítiques de seguretat "d'esquerres" per davant de la recepta de la dreta, que ha assegurat que no funciona. La dirigent republicana ha advertit Parlon que l'acord subscrit amb ERC "només és d'investidura" i que l'haurà de complir si vol que tiri endavant la legislatura. De manera més concreta, Cañigueral ha dit que sí que calen més agents de Mossos, però també a la resta de cossos d'emergència, i que serà important el repartiment territorial dels nous efectius.
En la rèplica, Parlon ha compartit la importància de dotar de recursos els Bombers o els Agents Rurals i Protecció Civil. "Volem millorar la capacitat de treball de tots els cossos que treballen al Departament", ha dit.
Per part dels comuns, el portaveu Andrés García Berrio, ha reconegut que en matèria de seguretat no han arribat a cap acord amb el PSC. "Tenim molta feina per fer", ha dit. Berrio ha demanat abordar les polítiques de seguretat des d'una perspectiva "garantista" i amb els drets humans al centre. "Quan, a cop d'emergència i urgència, es demanen solucions ràpides, trobem fórmules de populisme punitiu o campanyes de criminalització de la pobresa que no aborden les causes reals de la societat", ha dit el diputat. Entre les demandes a la consellera, ha insistit que cal retirar els projectils més lesius de foam, els SIRX, que ja es va acordar la passada legislatura. "Serà una prioritat", ha afirmat.
"Està en procés d'eliminació", ha respost Parlon. En la rèplica, la consellera ha admès que hi ha "matisos" amb relació al model que defensen PSC i comuns però ha dit que "no hi ha tanta distància".
Sintonia amb Junts
La consellera Parlon i la portaveu de Junts, Jeannine Abella, han fet evident la sintonia en matèria de seguretat, tant en el diagnòstic com en bona part de les receptes. Abella ha dit que cal una "sacsejada" a Interior perquè Catalunya és "bressol del crim organitzat". "Som líders en ocupacions i la multireincidència és el modus vivendi d'alguns", ha afirmat, i ha assegurat que "la gent cada cop se sent més insegura i els delinqüents més impunes davant la llei". Malgrat demanar explicacions pel paper dels Mossos en la fugida de Puigdemont, ha dit que la majoria de mesures anunciades per Parlon són "compartides". En la rèplica, Parlon ha dit que hi ha un acord d'investidura amb ERC i els comuns, però que també es pot obrir a escoltar "la resta de grups".
En una línia similar, el portaveu del PP, Alberto Villagrasa, ha dit que "totes les dades" en matèria de seguretat a Catalunya són "negatives". "Catalunya té un problema de seguretat, no hi ha cap dada positiva", ha dit. Parlon ha admès que les dades són dolentes, però ha demanat no fer "alarmisme". "No hem de treballar des de l'alarmisme, però no podem negar la realitat", ha remarcat.
Picabaralla amb la CUP
La consellera ha apujat el to amb la CUP. La diputada Pilar Castillejo li ha retret identificacions "racistes" per part de la policia, concretament a Santa Coloma, i Parlon li ha dit que això no és cert i que parteix d'apriorismes. "Tenim barris on hi ha un percentatge molt elevat de població immigrada, i això fa que aleatòriament hi hagi persones immigrades a les quals se les identifica", ha argumentat. La consellera ha demanat a la diputada cupaire que no parteixi d'apriorismes i sigui "realista". "Ni alarmisme ni axiomes que ens portin a dir que la policia obeeix directrius racistes", ha afirmat, i li ha demanat "cura" a l'hora de manifestar les idees polítiques. "Se'm fa difícil pensar que trobarem punts de trobada", ha reblat Parlon.