La consellera d'Interior, Núria Parlon, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han escenificat aquest dimecres bona sintonia en una reunió a l'Ajuntament que ha servit per abordar els problemes de seguretat que té la capital catalana. Ha estat, de fet, la primera reunió de l'alcalde amb un conseller del Govern. Sobre la taula, la multireincidència, l'ús d'armes blanques, les ocupacions o els narcopisos. Interior ho té al punt de mira, per tal de millorar les dades delinqüencialsi també reduir la percepció d'inseguretat. Entre les mesures pactades, incrementar la coordinació dels Mossos i la Guàrdia Urbana, amb la creació de grups d'investigació conjunta per lluitar contra la multireincidència, els narcopisos i les armes blanques.
Parlon i Collboni han comparegut conjuntament, acompanyats del director dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el responsable de seguretat de Barcelona, Albert Batlle, així com els màxims comandaments dels Mossos i la Guàrdia Urbana. La trobada ha servit per tancar dos acords, centrats sobretot en reforçar la col·laboració entre els cossos policials i compartir intel·ligència. Les dades de delictes han millorat aquest estiu (una reducció del 6,8%), però això no es correspon amb la percepció d'inseguretat que té la ciutadania. Per això també s'ha acordat més presència policial conjunta -Mossos i Guàrdia Urbana- als carrers. "És fonamental", ha remarcat Parlon.
L'encarregat de detallar els acords ha estat Collboni. El primer i més rellevant és la creació d'aquests d'un dispositiu de treball conjunt, integrat per 120 agents -60 dels Mossos i 60 de la Guàrdia Urbana-, que servirà també per posar en comú la intel·ligència policial, així com les intervencions. No serà un espai únic de treball, sinó un treball conjunt en diversos àmbits per resoldre, sobretot, els problemes de multireincidència, narcopisos i armes blanques. El segon acord és un intercanvi d'informació pel que fa a l'accés a empremtes dactilars (informació de Mossos a la qual tindrà accés la Guàrdia Urbana) i les imatges de les càmeres de vigilància (de la Guàrdia Urbana, per als Mossos).
"Aquestes mesures arriben al moment oportú per combatre fenòmens que ens preocupen molt", ha remarcat l'alcalde. Tant Parlon com Collboni han compartit que per lluitar contra la multireincidència cal endurir el codi penal, però també dotar de més mitjans i recursos el sistema judicial, perquè els judicis puguin ser ràpids i enviar els delinqüents a la presó. L'alcalde ja ha traslladat aquestes peticions al govern espanyol, i aquest dimarts el Congrés va validar, amb els vots del PSOE, una iniciativa de Junts per mirar de resoldre el problema dels delinqüents amb desenes de detencions per petits delictes que continuen al carrer.
"Erradicar" les armes blanques als carrers
Aquest increment de coordinació policial no només ha de servir per lluitar contra la multireincidència, també per "erradicar" la presència d'armes blanques a la via pública. "No es pot anar amb una arma blanca pel carrer, no és normal ni és correcte", ha remarcat Parlon. En els propers dies, Interior detallarà un pla per combatre aquest problema, que vagi més enllà de l'actual Pla Daga. La consellera i l'alcalde han admès la preocupació per la proliferació d'aquestes armes, especialment en espais concorreguts, i a les portes de la festa de la Mercè.
Més policia al carrer
Les dades de seguretat han millorat aquest estiu a Barcelona, un període especialment "complex". Segons ha detallat Parlon, els delictes han disminuït un 6,8%. De manera més concreta, els delictes contra el patrimoni han baixat un 10,1%, els robatoris amb violència han caigut un 5% i els robatoris amb violència han disminuït un 24%. Aquesta realitat no es correspon amb la percepció de seguretat entre la ciutadania. La resposta, ha dit Parlon, serà incrementar la presencial policial a l'espai públic, amb dispositius conjunts entre Mossos i Guàrdia Urbana.
Tots dos dirigents han destacat la bona sintonia, que es tradueix en "avenços concrets". Collboni ho ha definit, de fet, com un "punt d'inflexió" en polítiques de seguretat a Barcelona. "La seguretat és una prioritat que s'ha d'afrontar des del realisme i fent-nos nostres les preocupacions de la ciutadania", ha dit l'alcalde, que ha volgut mostrar el seu suport a la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, ha recordat que s'incorporaran 133 agents nous a una plantilla de 3.431 agents, un "màxim històric".