Illa demana allunyar els Mossos de la «confrontació política» en plena crisi per la fugida de Puigdemont

El president, acompanyat de la consellera Parlon, visita el complex Egara i situa la seguretat com una "política progressista" i es compromet a ampliar la plantilla fins als 22.000 agents l'any 2030

El president de la Generalitat, Salvador Illa, davant els comissaris dels Mossos aquest dimecres a Egara
El president de la Generalitat, Salvador Illa, davant els comissaris dels Mossos aquest dimecres a Egara | Juanma Peláez
14 d'agost de 2024, 13:17
Actualitzat: 16:00h

Salvador Illa ha fet el primer acte públic com a president visitant el complex Egara dels Mossos. Ho ha fet acompanyat de la consellera d'Interior, Núria Parlon, per mostrar i escenificar el ple suport del Govern al cos després de la fugida de Carles Puigdemont i en un moment en què el Ministeri de l'Interior acusa la policia catalana de la no detenció de l'expresident. Illa ha expressat el seu reconeixement als agents i el de tot l'executiu, i ha assegurat que se sent "molt a prop" del cos de Mossos. El president i la consellera han volgut escoltar els agents abans de "prendre les decisions que correspongui", i han reclamat deixar fora la policia de la picabaralla política. 

En una breu compareixença institucional sense preguntes, Illa ha dit que la policia és un dels serveis públics de més importància, peça clau de l'autogovern i també a l'hora de vertebrar el territori. El president ha remarcat que cal garantir la seguretat arreu del país, i ha emmarcat les polítiques de seguretat com a "polítiques progressistes". "Tenim una bona policia, però sempre es poden fer les coses millor", ha afirmat. Per això ha demanat que els Mossos puguin dur a terme la seva tasca "allunyats de la confrontació política". "Això comença per generar confiança recíproca, del Govern cap als Mossos i dels Mossos cap al Govern", ha assegurat.

El president ha recordat que els principis dels Mossos són "unir i protegir" i ha dit que vol un cos que sigui "per tothom". Per això, ha promès obrir una nova etapa, també a l'hora d'afrontar la seguretat. En la reunió amb el cos, els agents han traslladat al president i la consellera poder fer la seva feina en les millors condicions. Illa ha recordat que ampliarà la plantilla dels Mossos fins als 22.000 agents l'any 2030. "Els catalans ens sentim orgullosos de la nostra policia", ha reblat.

El Departament d'Interior no és una conselleria plàcida. No ho ha estat aquesta darrera legislatura, amb crisis als Mossos pels canvis a la cúpula, ni en les anteriors, marcades pel paper de la policia l'1-O o en les protestes contra la sentència. Ara, el retorn i la posterior fugida de Carles Puigdemont la setmana passada, ha obert una nova crisi al cos, que no va poder arrestar l'expresident per una combinació de mala planificació del dispositiu i col·laboració d'alguns agents amb el líder de Junts. Les paraules del conseller sortint, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap, Eduard Sallent, van evidenciar que la ferida és profunda.

Aquest és l'escenari en què ha aterrat la nova consellera d'Interior. La tria de Parlon com a consellera no va ser improvisada. De fet, es va començar a gestar des que va assumir la carpeta de Seguretat al PSC. Fins ara, a més d'alcaldessa de Santa Coloma, era portaveu i secretària de l'àrea de Seguretat i Convivència del partit. El seu punt de vista sobre la matèria és clar: no es pot deixar el debat sobre la seguretat en mans de la dreta, aposta per dissuadir els delictes i és molt crítica amb les ocupacions "conflictives".