L'Estat va oferir ajuda policial als Mossos per detenir Puigdemont però no la van requerir

El Govern de Salvador Illa evita pronunciar-se i tanca files amb la policia catalana, mentre que Junts carrega contra Llarena i el compara amb Tejero per no aplicar l'amnistia a l'expresident

Agents de la Policia Nacional a la frontera de la Jonquera.
Agents de la Policia Nacional a la frontera de la Jonquera. | Glòria Sánchez / Europa Press
13 d'agost de 2024, 13:07
Actualitzat: 13:11h

L'Estat va oferir als Mossos d'Esquadra el suport dels cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a l'operatiu de detenció de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, però aquests no el van requerir. Així ho constata l'informe que ha remès el ministeri d'Interior al Tribunal Suprem, des d'on apunten que els dispositius de control i vigilància dels cossos policials estatals no van detectar "en cap moment" la presència del candidat de Junts en fronteres, ports i aeroports des del passat 11 de juny, quan el magistrat instructor del Suprem va decidir mantenir en vigor la seva ordre de detenció. 

Concretament, el document estableix que el ministeri va oferir a la policia "qualsevol suport operatiu" per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, "sense que fossin requerits tals suports més enllà dels habituals prestats a través de la mesa de coordinació operativa i d'intercanvi d'informació i intel·ligència". En l'escrit, el ministeri de Fernando Grande-Marlaska sosté també que la detenció de Puigdemont "ha estat, és i serà, fins al seu compliment, un objectiu operatiu per a totes les unitats i serveis policials del ministeri".

En el seu informe, el ministeri relata que "des dels dies previs al 8 d'agost Policia Nacional i Guàrdia Civil van mantenir activats els controls en fronteres, ports i aeroports i en el conjunt de Catalunya, sobretot a la ciutat i àrea d'influència metropolitana de Barcelona". Amb tot, "donada la competència i capacitats operatives dels Mossos d'Esquadra com a policia integral a Catalunya en matèria de seguretat ciutadana, policia judicial i de recerca criminal i policia administrativa", Policia Nacional i Guàrdia Civil "no van realitzar operatius paral·lels" per a detenir a l'expresident.

En aquest context, Interior apunta que "una vegada coneguda la fugida de Puigdemont dijous passat, el ministeri va impartir instruccions al cap superior de policia i al general cap de zona de la Guàrdia Civil, a través del delegat del Govern de Catalunya, perquè, d'una banda, "s'activessin els recursos operatius i d'intel·ligència extraordinaris de tots dos cossos per a localitzar i procedir a la detenció". "Així, i amb els recursos disponibles, es va establir un reforç de la vigilància de ports i aeroports de Catalunya, i es van disposar dispositius operatius en certes vies públiques, especialment aquelles que condueixen o són pròximes a la frontera amb França, encara que les vies d'alta capacitat van quedar sota la responsabilitat dels Mossos d'Esquadra", recorden al jutge.

El Govern evita valoracions i tanca files amb els Mossos

Sobre aquesta qüestió, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha evitat fer-ne una valoració durant la roda de premsa posterior a la primera reunió de l'executiu de Salvador Illa. "Aquest Govern vol mostrar el seu suport al cos de la policia catalana, volem reconèixer la seva professionalitat. Tenim plena confiança amb el cos i la professionalitat dels mossos", ha declarat. Així mateix, ha insistit que no faran valoracions perquè és una qüestió "judicialitzada". Més enllà d'això, la portaveu ha anunciat que Illa es reunirà amb els consellers per encarregar-los un pla de treball estratègic, i que també es trobarà amb la consellera d'Interior, Núria Parlon, i els Mossos per traslladar-los el seu suport. Ha dit que Parlon anunciarà possibles canvis, si és que n'hi ha. "Ens reiterem en el suport als Mossos", ha reblat.

En paral·lel a aquests moviments, el portaveu de Junts al Senat, Eduard Pujol, s'ha referit al jutge que instrueix el procés, Pablo Llarena, com un "Tejero sense bigotis" i ha acusat el govern espanyol de ser "covard" a l'hora de forçar que s'apliqui la llei d'amnistia. Així s'ha expressat durant la compareixença a la cambra alta durant la compareixença del ministre José Manuel Albares. "Estem en ple cop d'estat judicial i Llarena és un Tejero sense bigoti", ha llançat, en referència al coronel de la Guàrdia Civil que va intentar impulsar el cop d'estat del 23-F. També aquest dimarts, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha demanat al PSOE que es mogui per l'aplicació de la llei, posant, per exemple, una denúncia a la Fiscalia General de l'Estat.