El govern espanyol inicia els tràmits per extingir la fundació Francisco Franco

La decisió final la prendrà la justícia, on el Ministeri de Cultura liderat per Ernest Urtasun hi aportarà la documentació necessària per demostrar que l'entitat incompleix els preceptes de la llei de memòria democràtica

Familiars de Franco treuen el fèretre del dictador de la basílica del Valle de los Caídos el 24 d'octubre del 2019.
Familiars de Franco treuen el fèretre del dictador de la basílica del Valle de los Caídos el 24 d'octubre del 2019. | Pool EFE
20 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:15h

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha fet públic aquest dijous un vídeo en el qual anuncia que ha iniciat el procediment per extingir la Fundació Francisco Franco. Es tracta d'un pas més del govern espanyol en la línia de combatre els vestigis de la dictadura, com ja va passar amb l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos del 2019, i formava part de l'esperit de l'acord d'investidura signat entre el PSOE i Sumar. Urtasun, dirigent d'aquesta última formació, pren aquesta decisió en un moment en què el projecte impulsat per Yolanda Díaz -que deixarà el lideratge orgànic de Sumar després de la caiguda a les eleccions europees- passa per un moment dèbil.

La llei de memòria democràtica indica que les fundacions que enalteixin la dictadura o els seus dirigents han de poder ser extingides, de manera que aquest és l'argument legal al qual s'agafa Urtasun per encetar el procediment. Tècnicament, se sol·licita un informe pel possible incompliment de la llei per part de la fundació Francisco Franco i, un cop acabada la instrucció i amb un informe a la mà de l'Advocacia de l'Estat, l'última paraula la tindrà la justícia, que és qui té la potestat per extingir l'entitat franquista.

Què diu exactament la llei? Aquests són els supòsits que es consideren contraris a l'interès general: "L'apologia del franquisme, l'enaltiment del cop d'estat i de la dictadura o dels seus dirigents amb menyspreu i humiliació a la dignitat de les víctimes del cop d'estat, de la guerra o del franquisme". El govern espanyol considera que la fundació Francisco Franco els compleix amb escreix, i per això ha arrencat el procediment perquè la justícia adopti la decisió d'extingir-la.