El govern espanyol rebaixa les expectatives de Junts i no traspassarà les competències de fluxos migratoris

Puigdemont avisa que el pacte amb el PSOE inclou la transferència "integral" de competències, i alerta que no abaratiran el suport als pressupostos espanyols: "No ens avindrem a una solució a mitges"

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu | ACN
12 de setembre de 2024, 11:47
Actualitzat: 12:04h

El govern espanyol ha rebaixat les expectatives de Junts sobre un dels acords de fa mesos entre la formació de Carles Puigdemont i el PSOE: el traspàs "integral" de les competències en immigració. El ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha deixat clar que l'Estat no traspassarà a la Generalitat la competència sobre els fluxos migratoris i ha limitat la possible transferència en els àmbits de gestió dels serveis socials o polítiques d'inclusió.

El PSOE ja té sobre la taula la proposta de Junts, tal com va explicar Nació diumenge. En aquesta situació, Puigdemont ja ha llançat una advertència. "Només avançarem si Catalunya rep la delegació integral de les competències en immigració, que és el que vam acordar", ha dit. A canvi d'això, Junts es va abstenir en l'aprovació d'un decret òmnibus del govern espanyol al gener.

A dia d'avui, encara no s'ha concretat aquest acord i des del govern espanyol ja hi posen límits. El president, Pedro Sánchez, ja va dir que al gener que l'eventual traspàs no inclouria la política de fronteres ni tampoc l'expulsió d'immigrants, que correspon a l'Estat. Marlaska, aquest dijous, ha anat en aquesta línia i ha dit que es podrien traspassar serveis i polítiques d'inclusió, però res de control de fronteres ni fluxos migratoris perquè això és competència estatal.

Puigdemont ha avisat que no acceptaran "una solució a mitges". "Si algú pensa que fent filtracions interessades ens deixarem ensarronar, encara l'erra més", adverteix. Tot plegat, quan el govern espanyol ha de començar les negociacions per aprovar els pressupostos de 2025. "Si algú tenia planificat empaquetar els incompliments acumulats per resoldre'ls a favor seu en una negociació pressupostària, també s'equivoca", assenyala l'expresident. Ara com ara, la ministra María Jesús Montero no té garantits els suports necessaris.

Una qüestió important per a Junts

La qüestió de la immigració, a la qual Puigdemont ha atorgat gran importància en l'últim any -en la conferència sobre com afrontar la negociació amb Sánchez per la investidura a Madrid va citar aquesta carpeta com a prioritària-, ha tornat a primer pla després de l'enviament de 200 migrants demandants d'asil a Tossa de Mar. De fet, no ha desaparegut mai del focus: Junts va votar en contra, abans de les vacances d'estiu, de la reforma de la llei d'estrangeria.  

La carpeta de la immigració, com la del finançament -al marge del que hagin pactat ERC i el PSC en matèria de singularitat-, ha format part de les converses que han mantingut Junts i el PSOE en la taula de negociació a Suïssa, que s'hauria de tornar a reunir aquest mes de setembre.