La proposta de Junts per traspassar les competències en immigració ja és damunt la taula del PSOE

El partit de Carles Puigdemont, que va pactar la cessió al gener, ha celebrat reunions mensuals amb els socialistes sobre aquesta qüestió; la carpeta torna a irrompre al centre del debat després de l'arribada de migrants a Tossa de Mar

Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats
Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats | Europa Press
08 de setembre de 2024, 20:10
Actualitzat: 20:47h

El 10 de gener va ser un dia frenètic a Madrid. Pedro Sánchez posava a votació els primers tres grans decrets de la legislatura sense tenir garantit el suport de la majoria de la investidura, eclèctica i amb actors que requereixen atenció especial per la manera de negociar. Les converses amb Junts van ser taquicàrdiques, i no es van resoldre fins a última hora: el partit de Carles Puigdemont va validar els decrets a canvi de la cessió de competències en immigració i la publicació de les balances fiscals. Va ser una jornada d'alt voltatge en què, fins i tot, es va haver de consultar l'equip de mediació internacional -estipulat en la investidura- que vetlla per les relacions entre el PSOE i Junts.

Què ha passat des d'aquell dia? En quin punt es troba la negociació perquè Catalunya assumeixi totes les competències en matèria migratòria? El calendari electoral a Catalunya i les negociacions per la investidura de Salvador Illa van alentir els contactes, però el PSOE ja disposa de la proposició de llei elaborada per Junts, segons relaten diverses fonts consultades per Nació. Les mateixes fonts coneixedores dels contactes indiquen que hi ha hagut "reunions mensuals" entre emissaris del partit de Puigdemont i el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, encapçalat per Elma Saiz. Durant la campanya del 12-M, Junts ja tenia pràcticament enllestida la proposta.

Pel que fa al plantejament remès per la formació independentista, es tracta d'una cessió "integral" de competències. Quan van arrencar les converses, a principis d'any, els responsables del partit assenyalaven públicament que Catalunya havia de disposar de capacitat per decidir les quotes i per tramitar els permisos de feina. En el programa electoral, de fet, Junts hi feia constar la possibilitat de posar en marxa una Agència Catalana d'Immigració. També es donava especial importància del català en l'acollida de migrants: "És imprescindible que les persones nouvingudes coneguin la llengua i cultura del país, sistema polític, drets de participació i serveis dels quals disposen".

La qüestió de la immigració, a la qual Puigdemont ha atorgat gran importància en l'últim any -en la conferència sobre com afrontar la negociació amb Sánchez per la investidura a Madrid va citar aquesta carpeta com a prioritària-, ha tornat a primer pla després de l'enviament de 200 migrants demandants d'asil a Tossa de Mar. De fet, no ha desaparegut mai del focus: Junts va votar en contra, abans de les vacances d'estiu, de la reforma de la llei d'estrangeria. Arran de la situació a Tossa, el partit de Puigdemont ha tornat a insistir que la convivència a Catalunya està "tensada". A ningú se li escapa dins de la formació que el fenomen d'Aliança Catalana continua electoralment a l'alça.

"Catalunya és i ha estat solidària mentre que, de nou, el govern espanyol sempre abusa d'aquesta solidaritat, i ho fa sense facilitar les eines i els recursos necessaris per poder acollir i atendre les persones migrants", sostenia aquesta setmana Junts en un comunicat. Qualsevol traspàs pot ser negociat per la formació independentista, però l'encarregat d'aplicar-lo hauria de ser el nou Govern, liderat per Salvador Illa. Quan Junts va arribar a l'acord pel traspàs de competències, ERC -que en aquell moment tenia la presidència de la Generalitat- es va mostrar escèptica. La publicació de les balances fiscals, pactada el mateix dia, ha permès posar les dades en mans d'experts per revisar si són adequades.

La carpeta de la immigració, com la del finançament -al marge del que hagin pactat ERC i el PSC en matèria de singularitat-, ha format part de les converses que han mantingut Junts i el PSOE en la taula de negociació a Suïssa, que s'hauria de tornar a reunir aquest mes de setembre, segons va detallar aquest dimarts Jordi Turull en una entrevista al programa Els Matins de TV3. Les converses, en tot cas, es veuen influenciades per l'arribada d'Illa a Palau i per la negativa -àmpliament anticipada- dels socialistes a facilitar l'arribada de Puigdemont -segon a les eleccions- a Palau. En el congrés de Junts, de fet, la relació amb Sánchez serà una de les carpetes nuclears.