Pes de la permanent i debat prioritari sobre la nova estructura: així funcionarà el congrés de Junts

L'òrgan més restringit de la direcció triarà la mesa del conclave, previst per finals d'octubre, i la ponència organitzativa es debatrà en primer lloc per tal que els aspirants a formar part de l'executiva puguin preparar les candidatures

L'últim congrés de Junts es va celebrar el juliol del 2022.
L'últim congrés de Junts es va celebrar el juliol del 2022. | Junts
04 de setembre de 2024, 16:35
Actualitzat: 16:44h

Els militants de Junts tenen fins divendres a les 10.30 del matí per validar la proposta de reglament del congrésque se celebrarà els dies 25, 26 i 27 d'octubre a Calella. Del text, que ja està en mans dels afiliats, se'n desprenen dues qüestions nuclears. La primera, el pes que té la permanent -l'òrgan més restringit de la direcció- en l'organització, tenint en compte que és qui plantejarà una proposta tancada per confegir la mesa del congrés, formada per una presidència, dues vicepresidències i vuit vocalies que hauran de ser paritàries. La segona, la prioritat per les qüestions organitzatives: la ponència sobre funcionament intern es debatrà primer per tal que els aspirants puguin presentar candidatures.

"Se celebrarà en primer lloc el debat sobre l’estructura organitzativa del partit, en allò que afecti les candidatures a presentar en el marc del congrés, per tal de disposar de més temps per preparar-les", assenyala l'article 14 bis. Totes les ponències, de fet, han d'acabar sent validades pel plenari. "Aquesta votació en plenari, en cap cas es produirà després del dissabte a les dues del migdia, per tal de disposar de temps suficient per preparar i presentar les candidatures, segons estableixi la mesa del Congrés, per ser votades el diumenge", indica el reglament. Què vol dir, això? Que té prioritat el debat sobre com ha de ser la direcció per tal que qui vulgui ocupar càrrecs formalitzi aquesta voluntat.

Totes les mirades estan posades en el paper de Carles Puigdemont, a qui tothom assenyala com a nou president del partit en substitució de Laura Borràs. On podria anar a parar l'expresidenta del Parlament? Una de les opcions és la presidència del consell nacional, tenint en compte que Josep Rull -actual president de la cambra catalana- deixarà vacant el càrrec en el congrés, segons ha explicat aquest matí a Catalunya Ràdio. La continuïtat d'Anna Erra i Josep Rius com a vicepresidents es dona per descomptada, així com també la de Jordi Turull a la secretaria general. Turull és la mà dreta de Puigdemont al partit i amb el pas dels anys s'ha convertit en l'autèntic home fort de Junts.