Rull no repetirà com a president del consell nacional de Junts i anticipa canvis a la cúpula

La plaça que deixarà vacant el president del Parlament és una de les opcions que té Borràs per mantenir un càrrec intern en cas que Puigdemont, com tothom preveu, torni a liderar orgànicament el partit

Josep Rull, en una imatge d'arxiu.
Josep Rull, en una imatge d'arxiu. | Junts
04 de setembre de 2024, 10:15
Actualitzat: 10:36h

Josep Rull no continuarà com a president del consell nacional de Junts de cara al congrés previst per a finals d'octubre. Era un escenari previst, però fins aquest dimecres no l'ha confirmat personalment en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio. La decisió, motivada pel fet que des del 10 de juny presideix el Parlament, és rellevant en la mesura que deixa un buit en un càrrec que pot ser una sortida per a Laura Borràs en cas que, com tothom preveu, sigui rellevada de la presidència de Junts per Carles Puigdemont. Borràs, al capdavant del partit des del 2022, ha anat perdent pes progressivament. També existeix l'opció, segons fonts del partit, que acabi sent vicepresidenta.

Rull, en el transcurs de l'entrevist, ha anticipat que el congrés servirà per consolidar orgànicament el lideratge de Puigdemont, que es va apartar fa dos anys de la presidència del partit per centrar-se -així es va justificar en aquell moment- en el Consell per la República. Amb el pas del temps, però, no ha perdut ni un bri d'influència en les decisions, i el fet que fos candidat plenipotenciari a les eleccions catalanes del 12 de maig, en les quals va quedar segon, anticipa que tornarà al lideratge. I això que, en campanya, havia dit que deixaria la primera línia política en cas de no poder ser president de la Generalitat. De fet, ara es planteja liderar l'oposició amb un Govern a l'ombra, com va avançar Nació.

Jordi Turull, com a secretari general, és indispensable per a Puigdemont -el va acompanyar en la incursió a Catalunya-, exerceix com a interlocutor amb el PSOE i controla el dia a dia del partit amb David Saldoni en la plaça d'adjunt. "Si en algun moment els afins a Borràs poden quedar desplaçats, és ara", manifestava fa unes setmanes un dirigent consultat. La mateixa veu, amb ascendència interna, mantenia que l'expresidenta del Parlament coneixia "pocs" detalls sobre el retorn de Puigdemont. "Ara es tracta de reforçar el partit", indica una altra font del partit. Borràs, en el repartiment amb Turull del 2022, disposava de dues vicepresidències afins: Francesc de Dalmases i Aurora Madaula.

Dalmases va haver de plegar després de l'episodi d'intimidació a una periodista durant el programa FAQS de TV3, i Madaula va tenir una relació especialment complexa amb els companys de grup parlamentari per un cas de presumpte assetjament que es va tancar amb un acord intern. No va repetir a les llistes de les últimes eleccions -Dalmases sí que hi va ser, amb plaça de nou com un dels últims diputats escollits per Barcelona-, i es dona per fet que no continuarà com a vicepresidenta de Junts. Qui sí que té opcions de repetir és Josep Rius, de la màxima confiança de Puigdemont, i Anna Erra. Albert Batet continua com a president de grup a la cambra a l'espera que el líder a l'exili pugui ocupar l'escó.

Abans de l'últim congrés, Borràs era una veu forta dins del partit. Fins al punt que va sobrevolar la possibilitat d'un enfrontament obert amb Turull, amb qui va acabar pactant una llista al 50% amb ella com a presidenta i ell com a secretari general. Borràs va aconseguir situar David Torrents, cap de files del partit a Badalona, on Junts no disposa de representació a l'ajuntament, com a secretari d'organització. No va ser senzill, perquè en un primer moment la militància va tombar el nomenament i es va haver de fer una consulta específica per ratificar-lo. Turull, en tot moment, va prioritzar la unitat interna, encara que això causés malestar entre els sectors més allunyats a Borràs.