El retorn de Puigdemont a la presidència de Junts amenaça el pes de Borràs a la nova cúpula

L'actual presidenta del partit, amb pes minvant en els últims mesos, s'hauria de recol·locar en un altre càrrec, amb el consell nacional com una de les opcions obertes; es dona per fet que el secretari d'organització, borrasista, no seguirà

Carles Puigdemont i Laura Borràs, en una reunió a Brussel·les.
Carles Puigdemont i Laura Borràs, en una reunió a Brussel·les. | Junts
23 d'agost de 2024, 21:00
Actualitzat: 26 d'agost, 17:16h

Durant anys, a Carles Puigdemont se li ha atribuït desinterès per les qüestions vinculades al partit. Era una observació estesa dins de Convergència, va continuar al PDECat i a Junts, després de l'etapa inicial de naixement i impuls, es va concretar amb l'adeu de la presidència el juny del 2022. Dos anys després, però, el líder a l'exili aspira a posar-se al capdavant d'una nova etapa a nivell intern, i això que s'havia compromès a deixar la primera fila política si no era president de la Generalitat. Des de l'endemà del 12-M, tot i quedar per darrere de Salvador Illa, va començar a preparar el terreny per quedar-se, si calia com a cap de l'oposició. I això implicarà canvis profunds dins de Junts.

Segons relaten diverses fonts consultades per Nació, a la cúpula es dona per fet que Puigdemont tornarà a ocupar la presidència de Junts. I, perquè això passi, caldrà que Laura Borràs, que és qui ostenta ara el càrrec, es vegi desplaçada. Un dels possibles destins, segons les mateixes fonts, és la presidència del consell nacional, ara en mans de Josep Rull, immers en el rol institucional de president del Parlament. Així es va decidir en l'últim congrés, i ara existeix la possibilitat que deixi aquesta responsabilitat un cop assumida la presidència del Parlament. Tots els consultats indiquen que un dels canvis de fons que es viuran de cara al futur conclave -previst per al 26 i 27 d'octubre- té a veure amb el pes que tindran els afins a Borràs en la nova etapa.

Abans de l'últim congrés, l'expresidenta del Parlament era una veu forta dins del partit. Fins al punt que va sobrevolar la possibilitat d'un enfrontament obert amb Jordi Turull, amb qui va acabar pactant una llista al 50% amb ella com a presidenta i ell com a secretari general. Borràs va aconseguir situar David Torrents, cap de files del partit a Badalona, on Junts no disposa de representació a l'ajuntament, com a secretari d'organització. No va ser senzill, perquè en un primer moment la militància va tombar el nomenament i es va haver de fer una consulta específica per ratificar-lo. Turull, en tot moment, va prioritzar la unitat interna, encara que això causés malestar entre els sectors més allunyats a Borràs.

Dos anys després, però, la situació ha variat. El secretari general és indispensable per a Puigdemont -el va acompanyar en la incursió a Catalunya-, és interlocutor amb el PSOE i controla el dia a dia del partit amb David Saldoni com a adjunt. "Si en algun moment els afins a Borràs poden quedar desplaçats, és ara", manifesta un dirigent consultat. La mateixa veu, amb ascendència interna, manté que l'expresidenta del Parlament coneixia "pocs" detalls sobre el retorn de Puigdemont. "Ara es tracta de reforçar el partit", indica una altra font del partit. Borràs, en el repartiment amb Turull del 2022, disposava de dues vicepresidències afins: Francesc de Dalmases i Aurora Madaula.

Concentració multitudinària per rebre Carles Puigdemont al Passeig de Lluís Companys, Arc del triomf, estelada, Josep Rull Laura Borràs
Borràs, durant l'aparició de Puigdemont a Barcelona del 8 d'agost. - Miquel Homs

Dalmases va haver de plegar després de l'episodi d'intimidació a una periodista durant el programa FAQS de TV3, i Madaula va tenir una relació especialment complexa amb els companys de grup parlamentari per un cas de presumpte assetjament que es va tancar amb un acord intern. No va repetir a les llistes de les últimes eleccions -Dalmases sí que hi va ser, amb plaça de nou com un dels últims diputats escollits per Barcelona-, i es dona per fet que no continuarà com a vicepresidenta de Junts. Qui sí que té opcions de repetir és Josep Rius, de la màxima confiança de Puigdemont. Albert Batet continua com a president de grup a la cambra a l'espera que el líder a l'exili pugui ocupar el seu escó i qui exerceix el rol institucional de líder de l'oposició. 

I, davant dels recels que desperten els moviments de Puigdemont en el sector més pragmàtic del partit, hi ha algú disposat a encapçalar una alternativa, tant a nivell de lideratge com de programa? Un dels noms que sempre apareix en totes les travesses és el de Jaume Giró, exconseller d'Economia, sense oblidar la influència que continua cultivant Jordi Sànchez, secretari general abans que ho fos Turull i que va acabar molt distanciat de Borràs. De moment, això sí, la figura del líder a l'exili, malgrat les reticències internes causades per l'episodi del 8 d'agost, no té contestació pública. El retorn al capdavant del partit refarà els equilibris interns i intentarà anar més enllà de les sigles de Junts.

Qui sap si l'intent de recosir la formació arribarà ja aquest octubre. Precisament, fonts de Junts apunten a l'ACN que Puigdemont podria tenir "presència" al pròxim congrés. De moment, però, l’executiva del partit es reunirà dilluns per aprovar-ne les dates, així com per debatre i avalar la proposta de reglament, elaborada per la permanent, i que preveu l’elaboració de tres ponències: una sobre estratègia, una altra sobre el model de país, i una última sobre organització, a partir de la qual s’haurà d’escollir la nova direcció.