Junts avança el seu congrés per «rellançar» l’independentisme enfront del «tripartit unionista»

L’executiva ampliada del partit, amb la participació d’una seixantena de càrrecs, avala el retorn efímer de Puigdemont i assegura que ha servit per “reactivar” el moviment

El grup parlamentari de Junts, dijous de la setmana passada assistint al ple del Parlament.
El grup parlamentari de Junts, dijous de la setmana passada assistint al ple del Parlament. | Miquel Homs
12 d'agost de 2024, 14:23
Actualitzat: 17:01h

Junts convocarà el seu congrés a finals d'octubre. Així ho ha decidit l'executiva ampliada del partit, que s'ha reunit aquest dilluns, segons ha avançat ElNacional.cat i han confirmat fonts del partit a Nació. La data no és casual, ja que es produirà quan l'executiu de Salvador Illa ja hagi posat tot l'engranatge en marxa i també després de produir-se el debat de política general al Parlament, que sempre és un bon termòmetre per avaluar com serà el següent curs polític. L'objectiu, ha assegurat en roda de premsa el secretari general, Jordi Turull, és "rellançar l'independentisme" amb el lideratge de Junts i ser una alternativa al "tripartit unionista", en referència al PSC, ERC i comuns. 

El partit fundat per Carles Puigdemont debatrà per decidir el nou rumb que vol emprendre tant a Catalunya com a Madrid, on la governabilitat de Pedro Sánchez continua necessitant els set diputats de Junts. "Després de la ruptura del bloc independentista i de la configuració del govern espanyolista, hem cregut oportú convocar un congrés extraordinari", ha afegit el secretari general. La mirada dels juntaires està posada en aquells independentistes que no senten Junts com el seu partit, però que volen continuar lluitant per la independència ara que ERC ha optat per negociar amb el PSC. És a dir, fan una crida directa cap als votants dels republicans decebuts amb el pacte d'investidura. "Esperem la participació de tota aquella gent que no se sent de Junts, però que se sent compromesa amb la independència. Ens posem a disposició d'aquesta gent", ha afegit Turull. Així mateix, ha insistit que el partit intentarà construir una "alternativa transversal" que defineixi un "nou full de ruta". 

La convocatòria del congrés a la tardor es tracta d'un avançament. L'últim congrés dels juntaires va ser el juliol del 2022, quan la formació encara formava part del Govern de Pere Aragonès. Els estatuts de la formació fixen que els congressos s'han de celebrar un cop cada quatre anys. L'objectiu és "rearmar-se". I és que seran diverses les carpetes que Junts haurà d'afrontar, començant pel rol que ha de tenir a partir d'ara Puigdemont sobre el paper. Va ser el candidat del 12-M, no disposa de cap càrrec orgànic a l'executiva, però ha sigut qui ha manat en els últims temps al costat de Turull. Tot plegat, amb la incògnita encara de quan tornarà definitivament a Catalunya, després de l'episodi de tornada efímera a Catalunya protagonitzat dijous de la setmana passada. 

Puigdemont va assegurar, durant la campanya electoral, que si no era investit president de la Generalitat, s'apartaria de la primera línia política. No obstant això, durant les últimes setmanes, nombrosos dirigents de Junts li han demanat en públic -especialment Xavier Trias- i en privat que torni a agafar les regnes de l'organització, on ara mateix no té cap càrrec orgànic.

Ara bé, Turull ha evitat entrar en el ball de noms. "No es tracta d'un congrés per recompondre un partit, sinó per rellançar l'independentisme", ha insistit. Ara bé, ha assegurat que no imaginen un rellançament sense la "participació de Puigdemont". I sobre l'expresident, Turull també ha aprofitat per explicar que en la reunió de l'executiva ampliada, en la qual han participat 66 dirigents, ha existit una "visió unànime" que el retorn efímer de Puigdemont "va ser el correcte" i obre "moltes oportunitats". "Des de dijous passat hi ha molta gent que s'ha volgut reactivar", ha promès.