Les claus del congrés de Junts: l'últim cap de setmana d'octubre i obert a socis electorals

L'executiva aprova el reglament de la cita congressual de Calella, que es farà del 25 al 27 d'octubre i en la qual podran participar tres delegats de forces aliades amb el partit i figures independents

Carles Puigdemont, en l'acte del 8 d'agost a Barcelona
Carles Puigdemont, en l'acte del 8 d'agost a Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
26 d'agost de 2024, 13:51
Actualitzat: 13:55h

Comença el curs polític, i el Govern i l'oposició prenen les primeres decisions. L'executiu de Salvador Illa, que aquest dimarts reunirà el consell executiu per nomenar l'estructura del sottogoverno, té clar que no afrontarà el desgast d'una negociació pels pressupostos del 2024 i posarà tots els esforços a aprovar els comptes del 2025. I Junts, primera força de l'oposició, ja ha fixat l'últim cap de setmana d'octubre -els dies 25, 26 i 27- per repensar en un congrés l'estratègia del partit, situat ara fora de l'aritmètica de pactes al Parlament però decisiu a Madrid. En la reunió de l'executiva d'aquest dilluns ha aprovat la proposta de reglament de la cita congressual, en què està previst que es formalitzi el retorn de Carles Puigdemont a les responsabilitats orgàniques, previsiblement en funcions de president de la formació en el lloc de Laura Borràs

El debat de la direcció de Junts ha permès validar l'esquelet d'un congrés que, al marge de ratificar el lideratge de Puigdemont, ha d'enfocar el relat del partit com a espai "independentista de referència" en la pugna permanent amb ERC, facilitador de l'accés del PSC al Palau de la Generalitat. En el camí cap a la discussió d'aquesta tardor, Junts treballa per afermar la idea de "força política transversal" per "representar" els ciutadans que "comparteixen l’objectiu nacional de la independència". Una nova versió de la Casa Gran del catalanisme difosa en el seu moment per Artur Mas per fer créixer CiU, però actualitzada als temps del sobiranisme. 

Els postconvergents elaboraran tres ponències per discutir a conclave de Calella: una sobre estratègia, una altra sobre el model de país i una darrera sobre organització, que concretarà la renovació de la direcció. Tal com ha avançat Nació aquest cap de setmana, els plans de Puigdemont -que haurà de determinar quin rol vol mantenir al Parlament ara que és diputat electe i es mantindrà a primera fila- pretenen edificar un Govern a l'ombra per liderar l'oposició a Illa. La idea d'un executiu alternatiu també la va articular el PSC per fiscalitzar l'acció governamental de Pere Aragonès. Junts ja enfoca l'estratègia de capitanejar una "alternativa clara al nou govern de base tripartita", un missatge madurat per desgastar ERC.

El calendari del congrés 

El document aprovat per l'executiva de Junts sobre la cita de Calella preveu que la preparació de la maquinària congressual s'activi la setmana que ve, en la qual un consell nacional extraordinari -3 de setembre- aprovi de forma definitiva el reglament, que haurà de ser validat pels afiliats del partit. Abans de finals de mes s'escolliran els delegats, entre els quals n'hi haurà de formacions que han establert coalicions amb Junts, així com figures independents amb lligams amb la formació, que tindran veu però no vot en el debat orgànic. La direcció ha acordat aquest dilluns que al congrés hi podran participar tres representants de cada força coaligada amb Junts en eleccions.

A partir del 2 d'octubre s'hauran d'enviar les tres ponències als afiliats. A banda dels documents sobre l'estratègia i el model de país, serà rellevant la proposta de la nova direcció i les funcions assignades. Per exemple, en el cas de Borràs si finalment Puigdemont assumeix la presidència del partit. Fonts consultades per Nació apunten la possibilitat que, si es veu desplaçada, tingui un rol de vicepresidenta del partit, per bé que la figura de presidenta del consell nacional també apareixia a les travesses, tenint en compte que Josep Rull s'ha convertit en president del Parlament en aquesta legislatura.