No és fàcil aterrar a la Generalitat en ple mes d'agost. I era difícil que fos massa productiu. El Govern de Salvador Illa va fer una primera reunió després de la presa de possessió dels consellers i va anunciar dues mesures per marcar perfil -la creació d'un comissionat de la llei de barris i la ratificació del de Rodalies- i una reunió amb els Mossos per traslladar-los el seu suport després de la fugida de Carles Puigdemont. Després d'uns dies de certa aturada estival amb degoteig de noms i amb els departaments a mig gas per les vacances, aquest dimarts es farà el primer paquet important de nomenaments al "sottogoverno", bàsicament secretaris i directors generals, que han de ser aprovats en consell executiu.
El primer dels nomenaments que ha transcendit és el del secretari general d'Economia i Finances del Govern i número 2 de la conselleria encapçalada per Alícia Romero. L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, assumirà aquestes funcions, tal com ha explicat a l'emissora de la població empordanesa. Fernández té previst compaginar el càrrec d'alcalde amb el de secretari general fins a finals de setembre.
Més enllà de les mesures per pal·liar i prevenir els efectes de la sequera o qüestions relacionades amb l'energia, algunes de les prioritats de l'executiu del PSC són l'habitatge -aquest mateix divendres, en una primera reunió entre Illa i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ho han refermat- i l'elaboració dels nous pressupostos. Alícia Romero, consellera d'Economia i Finances, té l'encàrrec del president de planificar el calendari per aprovar els nous compte que, tal com ha explicat El Periódico, ja seran els de l'any vinent. El Govern entén que no val la pena obrir ara una negociació amb els grups per uns pressupostos que tindran una vida de quatre mesos i se centrarà a tirar endavant els comptes de 2025.
En la propera reunió del consell executiu, dimarts, Romero concretarà els terminis, però es descarta aprofitar els comptes de Pere Aragonès, que de fet van rebre l'aval del PSC. Els comuns ja tenen pressa per començar a negociar. El portaveu dels comuns, David Cid, recordava el seu "no" al Hard Rock i que, en l'acord amb el PSC, els socialistes es comprometen a "no facilitar" el macroprojecte. Si el Govern vol aprovar els pressupostos dins el termini previst perquè entrin en vigor l'1 de gener, s'haurien de portar al ple de cara a la tardor i, per tant, els tràmits han de començar aviat. La prioritat serà pactar-los amb ERC i els comuns, que són els socis prioritaris d'Illa després de la investidura.
A banda d'això, sobre la taula de la reunió del Govern hi haurà acords estratègics i polítics, en la línia del que el PSC va prometre en campanya i del que preveuen els acords d'investidura, segons assenyalen fonts governamentals. La peça fonamental de l'acord amb ERC és el finançament mentre que amb els comuns la clau són les polítiques d'habitatge.
El finançament és clau aquí i allà
La carpeta de la reforma del model de finançament és probablement la més complexa. En campanya, el president es va comprometre a abordar aquest debat en els 100 primers dies de mandat, i és la peça central de l'acord amb ERC. Alhora, els avenços en aquesta carpeta van estretament lligats amb l'aprovació dels pressupostos a l'Estat.
Romero serà l'encarregada de pilotar la negociació del finançament. Els nomenaments que faci el Govern en aquesta conselleria, començant pel secretari general, seran rellevants. Seran els perfils tècnics els encarregats de negociar la lletra petita de l'acord sobre el finançament, que al final necessitarà l'aval del govern espanyol i una majoria absoluta a les Corts que, ara com ara, és dubtosa.
El primer pas serà convocar la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat per enfocar de manera des del punt de vista polític les prioritats i el calendari. Més endavant, es traslladarà a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals per concretar la part tècnica i impulsar les modificacions legislatives necessàries, concretament de la LOFCA i la llei de cessió de tributs a Catalunya.
La reforma del model ha estat a l'ull de l'huracà els darrers dies. El govern espanyol intenta no alimentar la polèmica en els primers compassos del PSC a la Generalitat i insisteix que els acords es compliran. Els pressupostos de l'Estat també depenen, en part, d'això. ERC tindrà l'oportunitat de marcar perfil amb la nova votació del sostre de despesa, clau perquè la Moncloa pugui elaborar uns nous comptes i que Junts va tombar abans de l'estiu.
L'estat dels serveis públics
En campanya, Illa va situar com a prioritat aprovar un decret òmnibus per fer front a la sequera, dotat amb 3.500 milions d'euros, amb mesures a curt, mitjà i llarg termini, i amb la mirada posada l'any 2030. Una altra de les prioritats és l'impuls de les energies renovables -el PSC sosté que Catalunya ha perdut una dècada en aquest àmbit- i una reforma del funcionament de l'administració.
El lema socialista és "unir i servir" i posar els serveis públics al centre. Per això, una de les promeses d'Illa que s'hauria de concretar és crear un comissionat de l'autogovern, per fer una auditoria de l'estat dels serveis públics i veure en quins punts es pot millorar. Després de les vacances, el Govern d'Illa es posa, ara sí, en marxa.